Търси

Уникална симетрия и метафора за хората между 2 луни на Нептун (ВИДЕО)

19.11.2019 г.
2158
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
НАСА показа видео с уникална симетрия и избягване на сблъсък между 2 луни на Нептун. Видеото е показателно само по себе си не заради някакво особено откритие от страна на астрофизиците, а от гледна точка на хармонията, която се проявява във всевъзможни сфери на битието.

Танцът в хармония и съвършена точност между двете луни - създава вълнов резонанс, който преминава през цялата Слънчева система, като включително "облива" и Земята.

Дори по дивите стандарти на външната Слънчева система странните орбити, които носят двете най-вътрешни луни на Нептун, са безпрецедентни, според новопубликуваните изследвания.

Експертите по орбитална динамика го наричат „танц на избягване“, изпълняван от малките луни Найад и Таласа. Двете луни са истински партньори, обикалящи само около 1150 мили (1850 километра) един от друг. Но те никога не се доближават толкова много, че да има риск от сблъсък; Орбитата на Наяд е наклонена и перфектно отчетена. Всеки път, когато минава по-бавно движещата се Таласа, двете са на разстояние около 2200 мили (3,540 километра) една от друга.

В тази вечна хореография Наиад се върти около ледения гигант на всеки седем часа, докато на Таласа по външната орбита отнема седем часа и половина. Наблюдател, седнал на Таласа, ще види Наяд в орбита, която се различава диво в зигзагообразен модел, минавайки два пъти отгоре и след това два пъти отдолу. Този модел нагоре, нагоре, надолу, надолу се повтаря всеки път, когато Наяд спечели четири обиколки на Таласа.

Въпреки че танцът може да изглежда странно, той поддържа орбитите стабилни, казват изследователите.

"Ние наричаме този повтарящ се модел - резонанс", каза Марина Брозович, експерт по динамика на слънчевата система в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния и водещ автор на новата книга, която беше публикувана на 13 ноември в Икар. "Има много различни видове" танци ", които планетите, луните и астероидите могат да следват, но този никога не е виждан досега."

Далеч от силното притегляне на Слънцето, гигантските планети на външната Слънчева система са доминиращите източници на гравитация и в съвкупност те имат десетки луни. Някои от тези луни са се образували заедно с техните планети и никога не са отишли другаде; други са пленени по-късно, след което са заключени в орбити, продиктувани от техните планети. Някои орбитират в обратна посока, техните планети се въртят; други разменят орбити помежду си, сякаш за да избегнат сблъсък.Нептун има 14 потвърдени луни. Несо, най-отдалеченият от тях, орбитира в диво елиптичен контур, който го носи близо 46 милиона мили (74 милиона километра) от планетата и отнема 27 години, за да завърши един пълен кръг.

Наяд и Таласа са малки и оформени като Tic Tacs, простиращи се на дължина само около 60 мили. Те са две от седемте вътрешни луни на Нептун, част от тясно опакована система, която е преплетена със слаби пръстени.

Смята се, че оригиналната сателитна система е била нарушена, когато Нептун е заловил своята гигантска луна - Тритон, и че тези вътрешни луни и пръстени са се образували от остатъчните отломки.

"Подозираме, че Наяд е бил изритан в наклонената си орбита от по-ранно взаимодействие с една от другите вътрешни луни на Нептун", каза Брозович. "Едва по-късно, след установяването на орбиталния си наклон, Наяд е могъл да се установи в този необичаен резонанс с Таласа."

Брозович и нейните колеги откриха необичайния орбитален модел, използвайки анализ на наблюдения от космическия телескоп Хъбъл на НАСА. Откритието дава и първия намек за вътрешната композиция на вътрешните луни на Нептун. Изследователите използвали наблюденията, за да изчислят тяхната маса и, следователно, плътността им - която била близка до тази на водния лед.

"Винаги сме развълнувани да открием тези съзависимости между луните", казва Марк Шоултър, планетарен астроном от института SETI в Mountain View, Калифорния и съавтор на новата книга. "Найад и Таласа вероятно са били заключени заедно в тази конфигурация от много дълго време, защото това прави орбитите им по-стабилни. Те поддържат мира, като никога не се приближават твърде много."


© текст и снимка: Portal12
видео: НАСА
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12