Търси

Учителят Беинса Дуно (Петър Дънов) съзнателно напуска Земята на 27.12.1944

Още по темата ...
относителната реалност

Учителя Беинса̀ Дуно: Хората живеят в относителната реалност на нещата, а не в абсолютната

Виж повече
Учителя

Учителя: Необятна е Любовта в своите прояви, необятна е и в голямото си разнообразие

Виж повече
27.12.2022 г.
6039
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Учителят Беинса Дуно завършва своят земен път на 27 декември 1944 година. Властта в България вече е взета от комунистите под маската на т.нар. Отечествен фронт. В разгара са репресии срещу българската интелигенция и срещу по-видните представители на досегашното монархическо управление. Тези, които са успели да напуснат страната, търсят късмета си в чужбина като емигранти. Останалите в родината са подложени на гонения и изправени пред т.нар. Народен съд. Народен съд, в чието съдържание няма нищо народно, а единствено произвол. Не са малко смъртните присъди, включително на Любомир Лулчев, а различни представители на интелигенцията и старата власт са разстреляни без съд и присъда.

Десетки хиляди достойни българи са преследвани, изтезавани и унижавани. Именно в това размирно време, Учителят решава да напусне този свят и заминаването му става и неговото трето посвещение.

На другият ден след неговата кончина на Изгрева, в братското селище пристига джип и от него слизат двама души от комунистическата държавна сигурност. Техните началници все още не са узнали, че този велик посветен е минал в отвъдното и ги изпращат да го арестуват. Когато питат братята и сестрите къде е техният учител, те му посочват салона, където е изложено тялото му за поклонение. Ченгетата виждат какво се е случило и си тръгват с думите: “Изпревари ни!”

Самият Учител Беинса Дуно е подчертавал, че от небето, от невидимия свят е предвидено да прекара 120 години в плът на земята. Защо си заминава от този свят на 80 годишна възраст.

От някакво заболяване ли умира или по други причини?

В последните дни на декември 1944 г. , Учителя на Бялото братство показва признаци на физическо неразположение. Очевидно не се чувства добре. Ляга в своята стаичка и не става нито за наряд, нито за беседа, нито за концерт. Когато пред вратата застава разтревожен брат, който иска да се посъветва с него за изключително важен въпрос, Учителя го отпраща с думите : “Кажете му, че концертът свърши”

Личният му лекар д-р Жеков го преглежда и не открива никакви симптоми на болест. Забележителният лечител на България Петър Димков също анализира състоянието му, чрез ирисова диагностика. И той не намира никакви причини за разстройство на организма. И все пак в ранните утринни часове на тази съдбоносна дата - 27 декември 1944 г., мировият учител Беинса Дуно напуска физическото си тяло и нашият свят на ограниченията и страданията. Защо?

Като старец и посветен от най-висок ранг, притежаващ свръх съзнание, той отлично е знаел каква съдба го очаква, ако попадне в ръцете на властимащите комунисти безбожници.

Преди 2000 години израилтяните поради невежество, неразпознаване на Месията в лицето на Исус Христос и подведени от своите духовни водачи, подложиха Спасителят на разпятие. Неговата кръстна смърт им навлече толкова тежка карма, че по-малко от 40 години след нея, че през 70 та година след Христа, след смазването на юдейското въстание, римските легиони на Тит сриват до основи Йерусалим. Евреите са прогонени от обетованата земя Палестина и се скитат по цялата земя близо 2000 години.

Ако Учителят Беинса Дуно беше подложен на репресии от болшевишката власт и ако беше съден и осъден от нея, тогава нашият народ щеше да си навлече карма съпоставима по тежест с тази на евреите причинили кончината на Божият син Христос - Учител на цялото проявено битие. Алd Българин по рождение, той не можеше да допусне това. Затова реши да си замине от тази земя преждевременно, без никакво заболяване, единствено заради своите последователи и сънародници. 

В този смисъл смъртта на Учителя Беинса Дуно е равносилна на саможертва, на духовен подвиг, нямаш равен на себе си. Тази негова саможертва за българския народ е достатъчно основание, той да получи своето трето посвещение.

Саможертвата е висша форма на служение пред олтара на Божественото. Целият жизнен път на този Духовен Учител е образец за саможертвено божествено служение, чието венец поставя раздялата му с неговото материално тяло на 27 декември 1944 г.


Ние последователите на това велико космическо същество сме твърде малки, за да обгърнем с духовния си взор цялото величие на личността и мисията му. Ала в неговото слово, в музиката и паневритмията оставени от него, ние все повече и по-дълбоко го преоткриваме, докосваме се до все по-големи мистерии на жизнената му изява и сме уверени, че подвигът му в множество свои измерения притежава стойността на посвещение. Ученикът никога не може да надмине по ръст своя Учител. Когато достигнем неговото еволюционно равнище, той ще е изминал още дълъг път в своето еволюционно равнище в посока напред към Божественото съвършенство.

Примерът на неговия земен живот и мощта  и проникновението на неговите послания ще светят завинаги с непомръкваща светлина, за да огряват и нашите крачки в същото направление към върховете на Любовта, Мъдростта и Истината, към сърцето на Онзи, който ни е сътворил, за да открием съкровенния Му образ у себе си и да го изявим в пълнота.


Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно)
27.12.2016 г.
4245

Днес се навършват 72 години от заминаването на Учителя Беинса Дуно от този Свят

Аз ще си взема беседите и ще си замина за това, което съм говорил. Един ден ще си взема беседите и ще си замина. Аз ще си взема своето богатство, нищо не съм загубил от него. Но аз желая и вие да не останете сиромаси. Ако останете сиромаси, ще има плач и хълцане подир мене. И тогава мога да ви кажа, каква ще бъде съдбата ви. Мене съдбата на грешните хора не ме трогва
Виж повече
произход ма живота
25.12.2022 г.
7344

Учителя: Животът няма никакъв произход. Той има начало, но началото не е произход

Великото в природата е достъпно само за светлите умове. Великото в Божествения свят е достъпно само за хора, които мислят. Благородното в света е достъпно само за хора, които имат сърце. Възвишеният живот е достъпен само за хора, които имат свещена воля, аз я наричам Божествена воля.
 
Виж повече

Спонсори на Портал 12