Учителя Петър Дънов - основни идеи за постенето и храната

17.09.2019 г.
7240
Добавена от: Борислав Борисов
1 коментара
Споделяме с вас избрани акценти от лекциите на Учителя Петър Дънов за постенето и главните идеи в пречистването на физическото тяло:

Постът трябва да се разбира така: пост от хляб, вода, храна, пост от лоши желания и лоши мисли. През време на поста ще живеете в абсолютна чистота, въздържание, спокойствие, молитва. Искрената молитва е силна, ще можете да се лекувате от редица недъзи и заболявания.

Постът е за болни хора, а не за здрави и праведни. Само болният се лекува с пост. Здравият да яде с благодарност и да не преяжда.

Сега хората се учат да постят. Не е въпрос да пости човек, а да се научи правилно да яде. Аз бих превел думите Христови: "За постенето трябва правилно да ядем". Постене значи да се откажеш от онази храна, която носи отрова в себе си и да намериш храната, която носи живот.

Постът не прави човека по-добър, но постът укротява лошите хора, а добрите ги подобрява, ако са болни.
 • Да не окалваш езика си с нечисти думи, това е пост
 • Да не окалваш ума си и мозъка си с лоши мисли, това е пост
 • Да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки, това е пост

Разбирам да постите, но да се примирите с всичките си врагове, да обикнете всеки и да сте готови да жертвате нещо за другите.

При поста е важно да постигнете здраве и сила, а не да се хвалите и надпреварвате кой повече дни може да пости. Който може да пости по десет дни, той много нещо може да направи, който е постил 20 дни, от много заблуждения може да се освободи.

Бог иска ти да имаш благородно и отзивчиво сърце, да мислиш хубаво, а да постиш, за да угодиш на Бога, това е смешна работа. Ще станеш хилав, слаб, пожълтял, недоволен, съвсем ще загазиш.

Дължината на поста ще определите според разположението. Минат ли 24 часа, яде ли ви се, яжте. Не ви ли се яде, постете до 36 часа.

Главната идея в поста е да събужда скритата енергия в клетките и да обновява организма. Ако ти си определиш пост, без да знаеш за какво е, той не е полезен. В яденето е всичкото ви нещастие. Ако хората знаеха как да гладуват, щяха да благуват.
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Коментари: 1
 • tvoeto_ime :)
  19.09.2019 г., 09:53 ч.
  1     0

  na dumi kvo e lesno ina4e gledam kato zapo4nem da postim se nadigat nekvi armii ot obratni efekti...  

   

  inache mnogo hubav prakti4en syvet, portala hubavo kato kazva metodi napravo kak da gi pravim v jivota  

   

  blagodarq portal

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12