Търси

Учителя Петър Дънов: ​Братството се основава на пълно безкористие

29.11.2019 г.
2055
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви избрана част от лекция на Учителя Беинса Дуно, държана на 15 Декември 1918г., (Неделя) 10:00ч.

Днес и България минава през големи изпитания. Тя е потопена в голямото Божествено корито, дето я перат пет народа – англичани, французи, италианци, гърци и сърби – петте слуги, които бащата е изпратил, за да я окъпят и облекат в нова премяна. Не правят ли същото и с момата, която ще се венчава? Преди сватбата я завеждат на баня да се окъпе, да стане чиста. Невестата, наречена България, е доста изцапана, затова я турят в Божественото корито, да се изчисти. Какво ще стане после с нея? Ще я облекат в нова, чиста премяна. Тя ще излезе вън и ще каже: “Разбрах вече смисъла на Живота.”

В какво се заключава смисълът на Живота? В Братството и Сестринството, в съзнанието на хората, че са братя и сестри. Българите ще кажат, че са братя и сестри, понеже са един народ. Германците са братя и сестри, като германци, англичаните – като англичани и т.н. Идеята за Братството е още по-широка: братя и сестри са всички хора. На какви качества трябва да отговаря българинът? Той трябва да бъде честен, добър, умен и справедлив. Желая да срещам такива българи и да имам с тях отношения. Който няма тези качества, ще го турят в Божественото корито. Не ритайте срещу това корито, за да не дойде смъртта и да ви задигне. След това близките ви ще плачат за вас. Защо плачат за покойника? За да го измият със сълзите си. Измият ли го веднъж, повече не трябва да плачат. Сега не остава нищо друго, освен да го облекат в бяла, сватбарска дреха и да се радват, че се е върнал при Баща си. Може ли да върнете отново булката в банята? Не може. Щом е така, не плачете постоянно за заминалите.

Къде са вашите покойници? Дето сте и вие. Вие имате двама приятели и казвате, че единият ви е по-близък от другия. Значи, единият е по-близо до вас, а другият – по-далеч. Такова е отношението между живите и умрелите. И едните, и другите са на едно и също място, но се различават само по разстоянията, на които се намират едни от други. Това показва, че между хората съществува вътрешна близост, или вътрешно отдалечаване. Такова е отношението на хората към Бога. Кажат ли, че някой е близо до Бога, това показва, че той върши волята на Бога, мисли и чувства като Него. Ако кажат, че е далеч от Бога, той не върши Божията Воля.

Често слушате да питат, съществува ли Бог. За кой Бог питате: за Бога на формите, на съдържанието или на смисъла? На кой Бог се кланяте вие? Ако се кланяте на Бога на формите, все едно, че се кланяте на празно шише; ако се кланяте на Бога на съдържанието, все едно, че се кланяте на съдържанието на шишето. И това не е лошо, но ако съдържанието е в състояние да ви подкрепи при всички мъчнотии и страдания; ако твоят Бог не може да те подкрепи в страданията ти, това показва, че не е истински Бог. И най-после, ако се кланяш на смисъла, вложен в нещата, и лесно се справяш със страданията си, ти си намерил истинския Бог.

Вярвайте и се кланяйте на онзи Бог, Който ви предпазва от всички падения. Кога пада човек? Когато има оглавник. Духовният живот не търпи никакви оглавници. Искате ли да се освободите от тях, влезте в този Живот, който носи Свобода за човешката душа. Свободата не се постига в един ден, нито в един живот – хиляди години трябва да живее човек, за да стане свободен. Бъдещият живот носи Свобода на човечеството. За да дойде Свободата, трябва да се изменят условията на Живота.

Сегашните времена изискват едно от хората: да не развалят това, което днес се гради. Сегашните времена изискват от хората благодарност. Бъдете благодарни за това, което ви е дадено. Малкото, но добре обработено, дава повече от многото необработено.

Братството се основава на пълно безкористие. Дето има корист, никакво братство не съществува. Това е принципиален въпрос.

Свързани публикации

Страданията винаги обновяват човека
23.03.2019 г.
4274

Учителя Беинса Дуно: Страданието е почва, върху която Любовта расте

Страданията винаги обновяват човека. Най-ценното нещо на човека е неговият характер, минал през огъня на изпитанията. Стремежът към благородното винаги е свързан със страдания. Радостта е плод, който може да зрее само върху дървото на скръбта.
Виж повече
Призванието на Учителя Беинса Дуно към българския народ е слязло Слово от Духа
08.10.2018 г.
19490

Призванието на Учителя Беинса Дуно към българския народ е слязло Слово от Духа

Днес 8-и Октомври се навършват 120 години от "Призвание към народа ми" на Учителя Беинса Дуно (Първия Старец) или познат още със светското си име Петър Дънов. Това е един изключителен текст - директно послание от най-висшите духовни йерархии - слязъл чрез Духа
Виж повече
Константин Златев: "Призвание към народа ми
06.10.2018 г.
7204
1

Константин Златев: 'Призвание към народа ми' на Учителя Беинса Дуно посочва мисията на българите и славяните (ВИДЕО)

Призив от света на Божественото. Място и време. Преди 120 години, на 8 октомври 1898 година, в салона на Читалище “Светлина”във Варна, един неизвестен на обществеността млад българин, изнася беседа пред Благотворителното дружество “Майка”, по-късно преименувано на “Милосърдие”.
Виж повече
Елеазар Хараш: Учителят Беинса Дуно - това е осъщественото Единство (ВИДЕО)
22.09.2018 г.
16289

Елеазар Хараш: Учителят Беинса Дуно - това е осъщественото Единство (ВИДЕО)

Интервю с Елеазар Хараш за Учителя Беинса Дуно (Варна, 21.09.2018).
Виж повече
Учителя Беинса Дуно: Смирението, това е действието на Духа
15.12.2020 г.
6419

Учителя Беинса Дуно: Смирението, това е действието на Духа

Пътят, това е символът на всичките страдания – от Неговото слизане до Неговото възлизане. Истината, това е Знание, Мъдрост – всичкото Знание, всичката Мъдрост, това е Истината. А Животът означава всичкото богатство, което човек придобива от страданията – Животът е символ на Божествената Любов, която ще стане съпричастна в бъдеще.
Виж повече
Елеазар: Учителя е Древен Старец. Той се обменя с Бездната
11.07.2018 г.
7319

Елеазар: Учителя е Древен Старец. Той се обменя с Бездната

По повод 154 годишнината (11/07/2018) от слизането на Земята на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), публикуваме избрани мисли и предговорът на Елеазар Хараш към книгата "В Храма на Учителя
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12