Търси

Учителя: Хубавите работи идат отдалече, а лошите - отблизо

24.08.2020 г.
4118
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
1 „Произход на синия цвят на окото". Мислете върху биологическия произход на този цвят.

2 „Защо Природата е турила по няколко чифта очи на някои насекоми, а на други - по-малко? Защо човек има само две очи?"

Тази тема е доста трудна, но хубавите неща изобщо са трудни. Хубавите работи идат отдалече, а лошите - отблизо. Докато са далече едни от други, хората са добри приятели. Щом се сближат, те се скарват и изгубват приятелството си. Въпреки това всички хора искат да бъдат близки, да са близо едни до други. В Природата нещата са близо и далече в зависимост от бързината, с която се движат. Когато предметите се виждат ясно с просто око, те са близо. Когато не се виждат ясно с просто око, те са далече. За да видим най- отдалечените тела, ние си служим с телескопи. Като стане въпрос за човешкия Дух, трябва да знаете, че той не заема никакво пространство, както материалните тела. Обаче къде може да се локализира той? Мислете върху този въпрос.Колко центъра има окръжността?
Отговор: Един.

На същото основание и идеалният човек има само един център. Той не може да има нито два центъра, нито повече от два. Идеалният човек е едноцентров, а не двуцентров.

За да може човек да се справя с всички свои енергии в себе си, били те положителни или отрицателни, той трябва да изучава закона на концентрирането. Когато е концентриран, съсредоточен в себе си, човек може да управлява своя страх, т.е. той може да го контролира. Не може ли човек да контролира своя страх, страхът ще му стане господар. Да контролира човек енергиите, които минават през него, това значи разумно да ги използва. Като изучава закона на концентрирането, човек трябва да прави опит да съсредоточава погледа си върху някой предмет, без да мигне с очите си. Правете този опит, като започнете от една минута и постепенно увеличавайте. Той помага за усилване на очите. Когато правите опита, съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено. През това време не се позволява никакво разсейване на мисълта, нито на съзнанието.

Като ученици вие трябва да изучавате самообладанието. Когато работите върху самообладанието, добре е понякога да ви изненада някой, за да видите как ще се справите. Човек трябва да се владее, че да не трепва. При всички изненади той трябва да бъде тих и спокоен. Докато умът на човека е концентриран, докато никакво съмнение не е влязло в него, и най-опасният звяр ще мине покрай него, без да го засегне. Влезе ли и най-малкото съмнение в ума му, той е изложен вече на големи атаки.

Благата, които Невидимият свят днес ви дава, вие не ги цените. Един ден ще ги оцените, но няма да ги имате. Когато разумно понесе страданията и изпитанията си, човек се повдига в съзнанието си. Той знае вече колко е силен и какво може да направи.  

Самообладанието е потребно за човека. То се придобива чрез работа, чрез усилие. Днес страданията на хората идат точно навреме и намясто. Чрез тях те придобиват самообладание. В бъдеще, когато страданията няма да представляват метод за развитие, човек ще дава милиони, за да се удостои с едно страдание. Тогава всяко страдание ще бъде благо за човека.

Избрани акценти от лекция на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), изнесена пред Младежки окултен клас, 11-и Април 1926-а година.

Препоръчани книги:

Свързани публикации

Призванието на Учителя Беинса Дуно към българския народ е слязло Слово от Духа
08.10.2018 г.
19389

Призванието на Учителя Беинса Дуно към българския народ е слязло Слово от Духа

Днес 8-и Октомври се навършват 120 години от "Призвание към народа ми" на Учителя Беинса Дуно (Първия Старец) или познат още със светското си име Петър Дънов. Това е един изключителен текст - директно послание от най-висшите духовни йерархии - слязъл чрез Духа
Виж повече
смирението
25.10.2019 г.
4429

Учителя: В смирението се зараждат всички Божествени добродетели

Всякога, когато в човека дойде Дух, с който той иска да бъде учител, той се спъва, защото има само един Учител, а всички други са ученици.
Виж повече
духовно развитие
07.01.2020 г.
5006
2

Учителя: Пазете се от духовната гордост. Тя унижава живота

Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) казва: Искам вече между вас да се проявят образци! Някои могат да бъдат образци, но пазете се от духовната гордост. Тя унижава живота. Бъдете безпощадни към всяка една ваша погрешка.
 
Виж повече
Учителя e благ но Строг
27.05.2020 г.
4077

Будност! Това, че някой се кичи с името на Учителя, не означава истинност

Нещата в живота като цяло трябва да се проверяват, защото дори на първо ниво да няма различаване за тяхната истинност, то поне ще е налице натрупване на опитност, която да послужи след време. Сляпото приемане и сляпата вяра са опасен път за всеки, защото те са допускане на чужди влияния.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12