Търси

Училище за пчелари ще помогне на сираци да се обучат в пчеларство

28.01.2016 г.
2507
7
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал 12 продължава да публикува добри идеи, инициативи и дела, които да вдъхват надежда и да дават пример за българите и човечеството като цяло. Една такава добра инициатива е на училището за пчелари в Берковица. То ще дари на местната църква пчелни семейства и кошери, за да могат сирачета от близкия дом да се обучават на пчеларство в двора на храма. А покрай пчеларството младежите могат и да се научат на ценностите и морала, които традиционното християнство проповядва.

Това съобщи за Портал 12 младият пчелар Владимир Каменов, който е един от създателите на училището за пчелари и координатор на Федерацията на българските пчелари за област Монтана. „Лично аз ще обуча попа и съм обещал, че ще подаря на берковската църква пчелни семейства и впоследствие, което дете иска може в свободното си време през седмицата да идва в църквата. Отчето ще им показва кошерите и ще ги учи на пчеларство, а в неделя, когато има литургия може да ги обучава на етика и морал от Библията“, каза Владимир Каменов.

Той припомни, че пчеларството е много важен фактор за живота на Земята. Припомни и за това, че децата, лишени от родителска грижа, нямат такъв шанс за развитие, какъвото останали деца. „20 деца да отидат в църквата, от тях две да прихванат, ще знаем, че сме подали ръка на някой човек да оцелява. Както знаете положението в Северозапада от към намиране на работа е трагично “, каза още пчеларят.

Училището за пчелари отвори врати на 6 ноември миналата година в Берковица. То е напълно безплатно. Интересът към него е изключително висок. Обучаващите се пчелари са 150.
Коментари 7
 • 123
  30.01.2016 г. 09:52
  Тези сираци ако са кафеви, пчелите няма да ги допуснат до кошерите, защото миришат на мирудия. Само идиот можа да закара циганин на пчелин.
 • Марлена Боянова
  29.01.2016 г. 10:56
  Истинска благословия е това човек да се докосне до света на пчелите, да общува с тях, да ги обгрижва, да ги опознава. Те ни се отблагодаряват не само с мед и опрашване на растенията - те ни оказват едно невидимо влияние. :S
 • Сирма
  28.01.2016 г. 22:20
  Природата и лИкува, и лЕкува, когато има такива хубави безплатни училища :L
 • Пламен Петков
  28.01.2016 г. 21:13
  Браво на инициативата! Социалното фермерство като лечебна терапия е широко разпространено във високо развити страни. Науката вече е доказала, че природата ликува! Тези модели тепърва ще се развиват в България и ще сме свидетели, и дай Боже участници, на уникални неща!
 • Дилмана Гюрова
  28.01.2016 г. 15:39
  Прекрасно :) нека се учат децата на пчеларство. А като се научат, ще си поканят някой клас от училищата в околността и деца ще обучават деца. Така най-добре се затвърждават знания - с преподаване. За дечицата в домове е много важно да се социализират с деца от семейства. И да се занимават с нещо толкова красиво и полезно :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12