Търси

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

22.01.2016 г.
8271
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Млади българи решават да направят Училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура, където ученици и младежи чрез различни програми учат сред природата. За идеята и целта на уникалното училище сред природата ни разказа Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“.

„Целта на това читалище е да развива неформално образование с извънкласни занимания основно сред природата и да помага на деца и младежи в естествена среда да учат и да се развиват. Има много програми, чрез които учениците да разнообразяват и да учат по-лесно и чрез игра образователния материал, който им се предлага в училище или университета. От друга страна те могат да учат повече неща за себе си, как да работят в екип, как да развиват лидерски и социални умения, които са много важни за реализацията им на пазара на труда и в живота изобщо“, сподели Теодор.

По думите му много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от разнообразяване, от нов подход. В Училище сред природата поставяме децата в много ситуации, които да са предизвикателни, сложни, да изискват екипно взаимодействие, за да бъдат решени, каза той. „Ние имаме земеделска и билкова градинки в Гудевица. По всички програми, които имаме, се провеждат активности в тези градинки. Фактически чрез работата със земята и с градината можеш да учиш почти всички предмети, които се учат в училище. Говорим за математика, физика, химия, биология, география“. Теодор добави още, че от читалището правят лагери по различни програми с партньори и младежки обмени. Работят в евро-средиземноморско сътрудничество. Партньори са ни доста държави от средиземноморския регион, като се започне от Египет, Тунис, Йордания, Кипър, Турция и почти всички европейски държави - Румъния, Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Австрия.

Създателите на читалището много държат на връзката с местните хора в този все по-обезлюдяващ район на страната ни. „В нашето село сме единствените млади хора, около нас вече има напълно обезлюдени села. Осигуряваме работа през годината поне на 10 човека от Гудевица и селата около нас и оживяваме района. В самите ни програми доста често наблягаме на части от фолклора, легенди, приказки, родопския диалект, някои местни начини на приготвяне на храна като месене на хляб“, каза още Теодор.

Инициативата, върху която от читалище „Бъдеще сега“ работят сега, е Международно обучение за младежки работници.

​За повече информация: http://gudevica.org/

Свързани публикации

свободно учене - нови форми на образование
18.12.2015 г.
2614

Естественото учене стимулира децата, а не ги потиска както в повечето училища (ВИДЕО)

Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето
Виж повече
образование - свободно развитие на децата
18.12.2015 г.
2009

Втора национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе през Февруари (ВИДЕО)

Гаяне Минасян фокусира вниманието върху проблемите в българската обраователна система,  един от които е липсата на достатъчно информация за различните подходи в образованието на децата и за различно разбиране на образованието
Виж повече
семинар за образованието в център Серендипити
11.12.2015 г.
5402
8

Училище без стрес или другото възможно лице на образованието

В свободните училища няма властово разстояние – там учител, директор, чистач и ученик са равнопоставени, а децата със специални потребности са напълно пиети и приобщени
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2422

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
алтернативно образование - Училище без стени
15.01.2016 г.
6013
16

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Виж повече
Коментари 2
  • Дилмана Гюрова
    26.01.2016 г. 11:41
    Чак сега разбирам за това място. Нека има повече такива, че милите дечица много се измарят и отегчават в училище... А ето, че може да се учи и по друг, по-разумен начин!
  • Божидар Ламбов
    23.01.2016 г. 11:57
    Благодарим за хубавите статии и за чудесният портал. Светлина!

Коментари:

Спонсори на Портал 12