Търси

Ученици започват грижи за възрастни хора и техните дворове по селата

11.04.2016 г.
4469
7
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Група ученици от Смолян започват реализирането на проект „Минало и бъдеще сега“. Целта на проекта е младежи и девойки да преоткрият местните традиции и обичаи, като създават екологични градини в дворовете на самотни пенсионери в община Смолян.

Младежите, обединени под името „Bright Future“ – Светло бъдеще, имат желание да садят зеленчуци и цветя, и да се грижат както за насажденията, така и за стопаните на дворовете. Учениците ще извършват дребни услуги за възрастните хора, като почистват домовете им, закупуват продукти и лекарства. В замяна възрастните ще ги научат на забравени традиции и обичаи, ще им преразкажат местните легенди.

Посещенията ще се извършват веднъж седмично в рамките на 6 месеца – от средата на април до средата на октомври. Към инициативата са се присъединили 44 ученици – доброволци. Децата обмислят да засадят домати, картофи, краставици, цветя и да възстановят градинките на възрастните хора, които нямат възможност да се грижат за тях. Има идея половината от реколтата да се дарява на възрастните хора, а другата половина да се продава, за да се закупят нови семена и да се продължи инициативата.

Учениците са заложили в проекта за дейностите 3 000 лв., които обаче са крайно недостатъчни, заради транспортните разходи до населените места. Община Смолян напълно подкрепя проекта и е изпратила писма до всички фирми, за да подпомогнат младите хора. Досега три фирми са отговорили, че ще помогнат с финансови средства. Ще бъде подготвен списък на възрастни хора, които живеят сами в къщи с дворове.

Свързани публикации

Ярослав и Юлия Юнакови
11.01.2016 г.
9137
4

Споделено фермерство и градина под наем - мисията е възможна!

Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево, обл.Смолян са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем. Всеки, който поиска, срещу скромна сума за наем и доставка, може да поръча те да му отгледат в градината биологично чисти зеленчуци както и да приготвят зимнина.
 
Виж повече
Коментари 7
 • Tatyana Hristova
  14.04.2016 г. 09:42
  navremeto az uchastvah v takava grupa,,Timorovska komanda,,pomagahme pochasovo na stari hora tova me nauchi na uvajenie i obich kym horata Bravo na decata te sa nahata gordost:L
 • Aliandra
  13.04.2016 г. 09:25
  Браво на децата! В тях е бъдещето!
 • Пламен Петков
  12.04.2016 г. 08:46
  До Едно момиче: Ако се мулчира повдигнато легло с 30-40 см мулч от слама, може градината да издържи само с две обилни поливки в най-най-върлите жеги, ако се полива надвечер...;)
 • dani
  11.04.2016 г. 23:26
  Тимуровска команда:D
 • късмет
  11.04.2016 г. 22:39
  :L Поздравявам децата на Смолян за идеята ! Пожелавам и на останалите райони на България да имат това Щастие !!!

Коментари:

Спонсори на Портал 12