Търси

Учени разкриват, че глифозатът е сред основните причини за тежките болести в западните общества

29.08.2016 г.
1867
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Учени са открили съставка в препарата Roundup (Раундъп) на Монсанто, която задушава човешките клетки. Раундъп, който се използва широкомащабно в селското стопанство на България, а и по света в зърнопроизводство, зеленчуково-плодни градини, ферми и паркове, се превърна в най-продаваното средство за борба с плевели, въпреки противоречивите данни за него. Препаратът съдържа глифозат, който е обявен за “вероятен канцероген за човека” от редица научни среди.

Какво е известно до момента?
През 2009 г. съдът във Франция обяви корпорацията Монсанто за виновна заради лъжа, тъй като лъжливо рекламира хербицида Roundup като "биоразградим" и "екологичен", и твърди, че "оставя почвата чиста".

Учени-изследователи са разкрили тревожни факти: глифозат е може би най-важният фактор в развитието на множество хронични болести и състояния, които са станали широко разпространени в западните общества. Аутизъм, стомашно-чревни заболявания, алергии, сърдечно-съдови заболявания, депресия, рак, безплодие, алцхаймер, паркинсон, множествена склероза, са само някои от споменатите заболявания.

Оказва се така, че остатъци от използването на препарата глифозат се предават в хранителната верига, като основно това са продуктите от конвенционалното земеделие - царевица, пшеница и др. Най-масово е предаването чрез бирата, която произвеждат големите европейски концерни, купувайки зърнени суровини и хмел, от третирани с глифозат площи.Нови изследвания
Сега учените знаят, че инертните съставки на Раундъп убиват човешки клетки и по-точно: клетките на ембриона, плацентата и пъпната връв. Тези открития подклаждат дебата относно инертните вещества, които са разтворители, консерванти, повърхностно активни вещества и други вещества, добавени към пестицидите от производителите.

Сред инертните съставки е polyethoxylated tallowamine или POEA, като изследването е установило, че той е по-смъртоносен за човешкия ембрион, плацентата и клетките от пъпна връв, отколкото самия хербицид. Това очевидно потвърждава, че инертните вещества във формулата на Раундъп всъщност не са инертни. Самият термин е често подвеждащ, тъй като федералният закон класифицира всички съставки от пестицидите, които не увреждат вредителите, като "инертни." Но това само означава, че тези съставки не убиват насекоми или плевели, а не че са биологично или токсикологично безвредни.

POEA помага на глифозат да взаимодейства с повърхността на клетките на растенията. Двете вещества заедно ограничават способността на клетката да диша, стресира я и тя умира.
Култури, третирани с препарата, като соя, люцерна и царевица, са особено опасни за човешкото здраве. Екипът от изследователи се опасява, че Roundup може да причини проблеми с бременността, чрез намеса в производството на хормони. Това може да доведе до ненормално развитие на плода, ниско тегло при раждане или спонтанен аборт.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12