Търси

Учени потвърдиха теорията на Айнщайн за тъмната енергия във Вселената

02.05.2016 г.
2114
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Учени разкриха информация за тъмната енергия в звездни купове. Астрономите са използвали данни от обсерваторията Чандра на НАСА, обсерваторията Планк на Европейската Космическа Агенция и голям списък с оптични телескопи, за да се разработи мощен нов метод за изследване на тъмната мистериозна енергия, която в момента е в основата на разширяването на вселената и съставлява над 99% от пространството в Космоса.

За да разберат повече за тъмната енергия, учените са наблюдавали външните краища на галактичните купове, които са най-големите структури във Вселената. При всички се наблюдава еднакъв тип интензитет на емисиите на рентгеново излъчване, но по-интересното е, че галактичните купове са като "матрьошки", с множество по-малки такива, които имат форма, подобна на по-големите. 

Чрез използването на тези галактични купове като маркери за разстояние, астрономите могат да измерват колко бързо Вселената се разширява в различните времеви периоди след Големия взрив.

Според общата теория на относителността на Айнщайн, скоростта на разширение се определя от свойствата на тъмната енергия, плюс сумата на материята във Вселената, когато последното е предимно съставено от невидима материя, наречена тъмна материя.

Учените изчисляват свойствата на тъмната материя по пътя на отрицателният подход в математиката. Те търсят величината на тъмната материя, като неизвестна спрямо всички други известни стойности - разстояние, маса на обекти, гъстота и др. Най-новите резултати потвърждават предишни проучвания, че свойствата на тъмната енергия не са се променили през милиарди години. Те също подкрепят идеята, че тъмната енергия се обяснява най-добре от "космологичната константа," която Айнщайн предложи за първи път и е еквивалентна на енергията на празното пространство.

Учените изследвали 320 галактични купове с разстояния от Земята, които варират от около 760 милиона светлинни години до около 8,7 милиарда светлинни години.  За да се определят по-точни резултати, отколкото само с Chandra рентгеновите данни, учените комбинират тези данни с информация за скоростта на разширяване на Вселената от оптични наблюдения на свръхнови, и работа от обсерваторията Планк, която изследва космическия микровълнов фон и остатъците от радиация от Голям взрив.

Природата на тъмната енергия е една от най-големите мистерии на физиката, така че е от решаващо значение да се измислят нови инструменти за изучаване на свойствата и, тъй като различните методи могат да имат много различни предположения, силни и слаби страни.

Свързани публикации

Научни открития 2015 | снимка: Shuuterstock
30.12.2015 г.
4586

12 забележителни научни открития през 2015, върху които трябва да се замислим

Представяме ви 12 забележителни научни открития през 2015-а година, върху всяко от които е добре да се замислим за хода на еволюцията, за научните открития и за мясотото на човека във Вселената
Виж повече
звезден куп
09.01.2016 г.
2245

Учени заговориха за антигравитационни свръх-бързи пътувания в звездните купове

Според данни от най-новите изследвания, близостта на много звезди до планетите в звездните купове ги правят относително нестабилни, но за сметка на това отварят реални възможности за антигравитационни свръх-бързи пътувания през пространството
Виж повече
мемори кристал - нано памет
22.02.2016 г.
1199
2

Учени изобретиха супер кристал, който може да съхранява файлове до 13,8 млрд. години

С помощта на метода на лазерното гравиране, британските изследователи са архивирали огромни документи върху парче стъкло с размер на монета. Тези малки дискове могат да оцелеят в продължение на милиарди години
Виж повече
подземен океан - Кухата земя - сфери в планетата Земя
02.04.2016 г.
7935

Учени получиха доказателства за съществуването на огромен подземен океан!

Учените са анализирали проби от втвърдени потоци лава, които са потвърдили затворена вода в структурата на кристалите на минералите. Това потвърждава предположенията за наличие на вода под повърхността на Земята.
Виж повече
черна дупка
26.04.2016 г.
3031
2

Учени откриха, че сърцето на Вселената е масивна спирала и всички черни дупки се движат в една посока

Нишките, които свързват галактиките дават възможност да се тълкува най-важния въпрос - за свързаността в разклоняване на времето и пространството като в космическа паяжина
Виж повече
Коментари 1
  • Пресияна Иванова
    30.04.2016 г. 09:15
    Така е ....който е пратен на Земята с мисията да учи...първо потвърдиха гравитационните вълни, сега са на път да потвърдят антиматерията, остана само...изкривяването на време-пространството и това, че всъщност няма минало и бъдеще....и всичко е ВСЕВРЕМЕННО И ПОСТОЯНО СЛУЧВАЩО СЕ В РАЗЛИЧНИ ФОРМИ СПОРЕД ИЗБОРИТЕ НИ В ЖИВОТА

Коментари:

Спонсори на Портал 12