Учени откриха къде са били магнитните полюси преди последното им обръщане

11.04.2018 г.
8183
Добавена от: Портал12
Учени от Европейската космическа агенция установиха зони на второ земно магнитно поле. То е много по-слабо от сегашните два полюса, близо 20 000 пъти по-слабо. Намира се във водите на Тихия океан. 

На база наблюдавани от изследователския спътник Swarm зони са открити магнитни излъчвания на милиарди заредени електрически частици с интензитет около 2-2,5 нано-тесла. Земното магнитно поле поражда магнитосферата, която се простира на десетки хиляди километри от Земята. На повърхността на Земята големината на естественото магнитно поле е от 30 до 60 μT (микротесла).

Според някои от учените именно в посочените сега от учените зони от двете страни на Земята са се намирали магнитните полюси, преди последното им обръщане преди 7600 години. 
Земното магнитно поле се дължи на движението на разтопена магма в сърцевината на Земята и се променя непрекъснато. То е сменяло полярността си няколко пъти. През последните години се забелязва намаляване на неговата сила, като Северният магнитен полюс се придвижва от северното крайбрежие на Канада към Русия.

Повече за природните катаклизми и Потопът вижте в свързаните линкове по-долу:

 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12