Търси

Учени отчетоха драматично преместване на Северния полюс към Великобритания

14.04.2016 г.
4844
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Драматично 75%-ово преместване на Северния полюс, насочено по протежение на Гринуичкия меридиан към Лондон, се наблюдава от няколко години, обявиха официално бритаснки учени. Смята се, че причината е потъването на ледените пластове в Гренландия и Антарктика, предизвикано от климатичните промени.

Северният полюс мистериозно промени посоката си на движение още през 2000 година, завивайки на изток към Гринуичкия меридиан, пише New Scientist. За учените вече е категорично ясно, че промяната се дължи на преразпределението на водата на сушата, както и на топящия се полярен лед.

Оста на въртене на Земята, а с нея и физическото местоположение на Северния полюс, са се премествали с около десет сантиметра на година през последното столетие към залива Хъдсън в Канада по протежение на дължината, преминаваща през Торонто и Панама Сити. Причината за движението беше преразпределението на маса вследствие на наместването на земната кора след края на последната ледена епоха.

Ново изследване заключава, че изместването се дължи на промяната на разпределението на водата на сушата. "За пръв път разполагаме с надеждни доказателства, че промените в разпределението на вода на сушата в глобален мащаб също променя посоката, в която се движи оста," казва ръководителят на проучването Сурендра Адхикари от американската Национална космическа агенция (NASA).

Индийският субконтинент и Каспийско море, например, губят огромни количества вода, което избутва оста на изток. Учените са използвали данни от сателита GRACE, за да разберат каква е взаимовръзката между разпределението на водна маса и ориентацията на земната ос между 2002 и 2015 година.

Резултатите хвърлят светлина и върху друга дългогодишна загадка - какво причинява колебанията на оста на всеки няколко години. Колебанията се дължат на промени във водната маса по повърхността на цялата планета, казва Адхикари.

Свързани публикации

Луната
01.02.2016 г.
4473
4

Споровете за произхода и влиянието на Луната продължават с нов научен доклад

Макар учените да продължават да разработват теории за произхода на Луната, остава въпросът: защо при супер напредналите технологии, с които Земята разполага, мисиите до Луната са преустановени
Виж повече
подземен океан - Кухата земя - сфери в планетата Земя
02.04.2016 г.
8025

Учени получиха доказателства за съществуването на огромен подземен океан!

Учените са анализирали проби от втвърдени потоци лава, които са потвърдили затворена вода в структурата на кристалите на минералите. Това потвърждава предположенията за наличие на вода под повърхността на Земята.
Виж повече
планета 9 - Нибиру - Сатурн, Касини - НАСА
11.04.2016 г.
5030

Гравитационни аномалии потвърждават наближаването на мистериозна планета в Слънчевата система

Според учените планетата може да навлезе със своята траектория в пътя на познатите ни планети в Слънчевата система в периода около 2020-2028-а  година. Това може да повлияе гравитационно и на Земята, под формата най-вече на наводнения, а също и земетресения
Виж повече
Тайните на Луната
12.04.2016 г.
3003
2

12-и Април: В деня на космонавтиката да поговорим за тайните на Луната

Въпреки изключително напредналите технологии в космонавтиката, изследователски мисии до най-близкото космично тяло - нашият спътник - Луната, през последните години - няма. Това създава различни теории за причините, учените и правителствата да не реализират космически мисии до Луната
Виж повече
Коментари 1
  • Bilko Begins
    13.04.2016 г. 22:34
    Да става каквото ще става, само Гълфстрийм да не спира да се върти...:G

Коментари:

Спонсори на Портал 12