Търси

Учени от ЦЕРН обявиха откритието на нови странни частици във физиката! (ОБНОВЕНА)

02.07.2016 г.
1493
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Физици от ЦЕРН съобщиха, че на 28 юни, след анализи на данни от Големия адронен колайдер са открити три нови "екзотични" частици, а също така се е получило потвърждаване за наличието на четвърти. Тези частици изглежда се формират от четири кварка (основната съставка на  всички атоми във Вселената): два кварка и два антикварка (т.е., на tetraquark). Благодарение на тяхното нестандартно съдържание на кварк, наскоро наблюдаваните частици са били включени в широката категория на така наречените екзотични частици, въпреки че тяхната точно теоретична интерпретация е все още в процес на проучване.

Моделът на кварк, предложен през 1964 г. от Мъри Гел-Ман и Джордж Цвайг, е най-валидната схемата за класификация на адрони (всички съставни частици), което е било открито досега и това е част от Стандартния модел на физиката на елементарните частици. В този модел, адроните се класифицират според тяхното съдържание на кварк. Въпреки това е бил за дълго държано в тайна и не се е казвало публично, че всички наблюдавани адрони са формирани или от двойка кварк-антикварк (мезони) или от три кварка (барионите). През последното десетилетие обаче вече са намерени доказателства за съществуването на частици, образувани от повече от три кварка. Например, през 2009 г. в сътрудничество с CDF е намерена една от тях, наречена X (4140) - където броят в скоби е неговата реконструирания маса в megaelectronvolts. След това този резултат бе потвърден по-късно от нов анализ.Въпреки това, до сега Х (4140) квантовите числа - характерни числа, с които се идентифицират свойствата на специфична частица - не бяха напълно определени, и тази неяснота бе изложена на Теоретичното обяснение на несигурност. 

Всяка от новите частици има уникална вътрешна структура, маса и свои собствени комплекти от квантови числа
Откритите три нови екзотични частици са с по-високи маси, и са наречени: X (4274), X (4500) и X (4700). Въпреки че частиците съдържат кварки в състава си, то всяка от тях има уникална вътрешна структура, маса и свои собствени комплекти от квантови числа.

Новите изследвания и резултати се основават на подробен анализ на разпад на B+ мезони J / ψ, φ и К +, където новите частици се появяват като междинни такива. 

Тази новина идва в допълнение към откриването на първите два pentaquark частици от ЦЕРН.
Коментари 1
  • Леонид
    04.07.2016 г. 19:15
    руснаците попълниха менделеевата таблица... ред е на ЦЕРН да си развихри въображението...:V

Коментари:

Спонсори на Портал 12