Търси

Учени от Харвард посочиха 3 рецептури за щастие в живота, които затвърждават падението в мисленето на западните страни

23.03.2016 г.
1335
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„Добрите взаимоотношения ни правят по-здрави и по-щастливи“ – това е отговорът на вечния въпрос за намирането на щастие, който учени от Харвард откриват, докато провеждат най-дългото проучване на щастието в света в продължение на 75 години. Сред десетките хиляди страници записки за животите на стотици участници в проучването, учените били синтезирали 3 основни рецепти за щастие

Социалните контакти са наистина добри за нас, а самотата ни убивала
Хората, които са по-добре социално свързани със семейството, с приятели, с общност, са по-щастливи, физически по-здрави и живеят по-дълго от хората с по-слаби социални връзки, посочват учените от Харвард. Тук обаче не сме напълно съгласни с тях, тъй като именно самотата е нужна за раждането на плодовете на съзнанието и творчеството. Всички големи научни открития например са били в резултат именно на усамотяването в продължителен период от време. В този контекст бихме добавили, че щастието от направено откритие в самота е много по-голямо от подобно в колективна ситуация. Още повече, че самотата е нужният спътник на всички велики духовни самотници - поети, творци на изкуството, писатели, композитори, драматурзи и т.н.

Качеството на социалните връзки е от по-голямо значение, отколкото количеството
Животът сред конфликти е много вреден за здравето. А животът в добри и топли взаимоотношения ни пази, е другото умозаключение на учените от Харвард. Ние добавяме, че именно в трудните ситуации и конфликти, човек има уникалния шанс и условията за вътрешно развитие и еволюция, или както е казал Ницше: "Всяка трудност която не ни убива, ни прави по-силни". 

Добрите взаимоотношения предпазват не само телата ни, но и мозъците ни
Хората, които имат наистина добри взаимоотношения с близките си и могат да разчитат на тях при нужда, имат по-ясна и трайна памет от тези, които чувстват, че не могат да се опрат на близките си в труден момент, като тяхната памет отслабва по-бързо. Тук не говорим за това, че мозъкът ни ще бъде пощаден, ако имаме абсолютно гладки взаимоотношения с партньора. По-скоро става въпрос за това, че дори да има ежедневни препирни в семейството, в крайна сметка е важно дали наистина можем да разчитаме един на друг, посочват британските учени.

Защо е толкова трудно да проумеем и толкова лесно да пренебрегнем това, че тайната на щастието е в добрите взаимоотношения? Може би защото сме просто хора и предпочитаме бързи решения на проблемите, а междуличностните взаимоотношения винаги са сложни и объркани. Да се грижиш за семейство и приятели понякога е много трудна задача, която продължава цял живот – тя никога не свършва и именно това ни плаши. 

Много от нас си мислят, че ако работят здраво и ако печелят достатъчно пари, ще бъдат щастливи – на това ни учат съвременните средства за масови комуникации. Участниците в 75-годишното проучване, които са станали най-щастливи пенсионери, са успели да проумеят, че не високите постижения в кариерата ни правят здрави и щастливи, а изграждането на пълноценни социални взаимоотношения. За да живеем добре, трябва да се опираме не на финансова сигурност, а на сигурност във връзките си със семейство, приятели, общност, обясняват учените от Харвардския университет. Тук обаче отново не сме съгласни с тях. Сигурността е качество на смъртта. Няма как да искаме сигурни взаимоотношения, защото в мига когато го направим, на практика ние ги убиваме.

Истината според екипа на Портал12 е, че животът на човек трябва да се ръководи по следните принципи, ако търсим щастие:

1. Изграждане и устояване на морални приоритети в ценностната система
2. Спиране на търсене на щастието, защото смисълът на човешкия живот е в борбата и усилията
3. Развитие на отношения с близките и обкръжаващата среда на база вътрешния глас, интуицията и на принципа на хаоса и саморегулиращите се системи (както е устроена Вселената). Защото ако напъхаме когото и да е в някаква сигурност или калъп - всичко чисто и дълбоко в отношенията ни е свършено
4. Стимулиране на индивидуалностите и творческото във всеки човек
5. Осъзнато преобразуване на страданието и болката в път за преоткриване, благодарност, радост и удоволствие.

Свързани публикации

Райнер Мария Рилке - цитати
01.03.2021 г.
4222

12 вдъхновения за живота и изкуството от Райнер Мария Рилке

Пътят към истинската стойност на всички творби минава през самотата. Да се затвориш с някоя книга, с картина, с песен...за ден-два или три; да изучиш житейските им особености и да проследиш техните странности, да изпиташ доверие към тях, за да заслужиш вярата им....
Виж повече
Как природата ни влияе
18.07.2019 г.
4082

Времето прекарано сред Природата създава нужния баланс за мозъка

Времето прекарано сред природата позволява на префронталния кортекс – командният център на мозъка – да забави темпото и да си почива, както претоварен мускул.
Виж повече
Благодарността и щастието са личен избор
26.02.2016 г.
2274
4

Благодарността и щастието като избор и техните ползи за здравето

Правейки избора да сме щастливи и благодарни, ние ще сме не само по-здрави, но и по-способни и по-дейни в живота си. 
 
Виж повече
турне Дунавско братство - Теодосий Спасов
11.03.2016 г.
2243
4

Теодосий Спасов: Моята молитва е Тишината!

Велико Търново стана част от турнето „Дунавско братство“  като мулти инструменталисти от световна класа споделиха вдъхновяващото си творчество. Част от екипа на Портал 12 имаше щастието да бъде сред публиката.
Виж повече
медийни манипулации
14.03.2016 г.
2050
2

Модата на готовите рецепти за щастие и успехи заля и България

Свободата, любовта, междуличностните отношения и развитието на човек, не могат да са резултат на готови и шаблонни рецепти. Те трябва да се изстрадат, да се изживеят индивидуално и дълбоко, за да се преоткрият ...
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12