Търси

Учени изобретиха супер кристал, който може да съхранява файлове до 13,8 млрд. години

22.02.2016 г.
1218
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Учени изобретиха супер кристал, който може да съхранява файлове до 13,8 млрд. години. Използвайки наноструктурирано стъкло, учените от Университета на Саутхемптън са разработили начин за съхраняване на данни в продължение на милиарди години.

С помощта на метода на лазерното гравиране, британските изследователи са архивирали огромни документи върху парче стъкло с размер на монета. Тези малки дискове могат да оцелеят в продължение на милиарди години при температури от 374 градуса по Фаренхайт (190 градуса по Целзий). При стайна температура те могат да продължат да пазят информацията в тях почти завинаги, заявиха изследователите.

"Това е вълнуващо, че успяхме да създадем технология за запазване на документи и информация, която да се съхранява сигурно за бъдещите поколения", каза Питър Казански, професор в изследователския център по оптоелектроника на университета. "Тази технология може да осигури архивиране на всичко, което сме научили. Това е една съвременна надежда, че настоящата история, откривателства, начуни достижения и факти, изкуство, култура и музика, могат да бъдат надеждно запазени за изключително дълго време". В университета учените не са притеснени, че продължителността за съхранение на файловете - близо 14 млрд. години е много по-дълга от 5-те млрд. години, след които се очаква Слънцето да промени коренно своето състояние.
Коментари 2
  • Боби
    22.02.2016 г. 13:41
    хаха, Симеон, това за слънцето ме изпълни... Съвременните хора са ултимейт сървайвинг - винаги си правят кръчмарски сметки без да се съобразят със средата, която ги заобикаля. Те са сигурни, че човечеството ще се разсели из други слънчеви системи до тогава... което най-вероятно ще е така ако не се самозатрием първо :)
  • Симеон Николов
    22.02.2016 г. 13:24
    "В университета учените не са притеснени, че продължителността за съхранение на файловете - близо 14 млрд. години е много по-дълга от 5-те млрд. години, след които се очаква Слънцето да промени коренно своето състояние." :D Явно са направили дискчето достатъчно издръжливо и все пак ще оставим нещо на наследниците и след промяната на Слънцето ;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12