Търси

Търсят се доброволци за кампанията ‘Колело за смет, за дете велосипед’

25.04.2016 г.
1662
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В края на миналата седмица се проведе втората от четири работилници за ремонтиране на детски велосипеди, част от кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“. Ремонтираните и боядисани велосипеди ще бъдат дарени на деца от семейства с финансови затруднения по случай Деня на детето - 1-ви юни. Кампанията се организира от Александър и Иван от работилница за уникални велосипеди 1bike и е подкрепена от Drag Bicycles и МОГА Дряново.

Доброволните работилници за ремонт на велосипеди
За да се справят с начинанието, а и за да дадат възможност на повече хора да участват в кампанията, организаторите канят всеки, който желае, да се включи в доброволчески работилници в град Дряново, където се ремонтират дарените колела. Да ремонтираш велосипед благотворително е удовлетворяваща и весела задача, която те среща с мили и интересни хора.

В първата уикенд работилница на 16 и 17 април участваха 15 доброволци от различни градове в страната и ремонтираха над 60 велосипеда. Във втората работилница на 23-24 април се отзоваха 17 доброволци и поправиха над 80 велосипеда. Следващите две работилници ще се проведат на 14-15 май и 28-29 май.

Велосипед за всяко дете
„Колело за смет, за дете велосипед“ се провежда за втора поредна година. Целта й е да осигури използвани и ремонтирани велосипеди на деца, чиито родители нямат финансова възможност да им купят нови. Всеки, който разполага с ненужен велосипед, може да го дари за каузата.

Кампанията се осъществява благодарение на дарители от цялата страна, които лично носят велосипеди до работилница 1bike или до магазините на Drag Bicycles, поемат разходите за доставка по куриер, даряват каски, нови велосипеди, аксесоари, резервни части. Важен фактор в кампанията е, че има велосипеди, които са много запазени и почти нямат нужда от поправка, което допълнително улеснява осъществяването на каузата.

Вело-каузата пораства
Миналата година на децата от община Дряново бяха дарени 66 велосипеди, 3 тротинетки и 1 комплект ролери с каска и наколенки. Тъй като вече всяко нуждаещо се дете от община Дряново си има колело, тази година начинанието се разраства, като около 200 деца в пет града ще получат ремонтирани велосипеди. Градовете са Попово, Кнежа, Лом, Нова Загора и Кубрат.

За да разберат кои деца имат нужда от велосипед, Сашо и Иван се свързват със службите за социално подпомагане. Прави се списък с възрастта и ръста на децата, за да може да се прецени какъв точно велосипед е подходящ за всяко дете. Така е сигурно, че карането на колело ще бъде възможно най-удобно и забавно.

В момента кампанията все още има нужда от дарения под формата на стари велосипеди, а пунктове за целта има във Варна, Бургас и София. Как е преминала кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“ през 2015, може да видите тук: http://1bike.bg/blog/blagodarya/
Коментари 1
  • newage
    26.04.2016 г. 08:29
    Здравейте! Търся юношески велосипед за едно добро момче от Горна Оряховица. Живеят изключително бедно, ще му подаря и компютър, но мечтата му е да има велосипед. Около 12 годишен е. https://www.facebook.com/staripc/photos/a.1444539092513312.1073741832.1429478894019332/1539483733018847

Коментари:

Спонсори на Портал 12