Търси

Тъмната страна на шоколада: експлоатация на детски труд в шоколадовата индустрия

29.02.2016 г.
2629
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Шоколадовият Дядо Коледа е роб? Великденското зайче също!?

Шоколадът е любим десерт на малки и големи по всяко време на годината, особено по празници. В определени количества той дори е здравословен. За нас шоколадът е удоволствие, но за хората, които работят, за да стигне той до нас, може да бъде истинско мъчение.

Както кафето и цветята, какаовите полета са известни с това, че използват детски труд, за да изпълнят всички ежедневни ненаситни апетити и празнични поръчки. За съжаление, какаовият бизнес е един от главните портали за детски робски труд, тъй като малките им телца и ръчички им позволяват да достигнат до труднодостъпни места и да работят бързо.

Тъмната страна на шоколада (The Dark Side of Chocolate) e филм, който показва широкоразпространените, но странно неизвестни за общността експлоатация и трафик на деца роби в какаовата индустрия. Филмът е продуциран от датския журналист Мики Мистрати и голяма част от него е заснета с камера, скрита в чантата му.

Филмът започва в Германия, където Мистрати пита доставчици от къде идва шоколадът им и те естествено отричат техният шоколад да е свързан с експлоатация. След това той и екипът му летят до Мали, от където са повечето деца роби и започва своето разследване, което достига и до Кот д'Ивоар, където се намират какаовите плантации. Там картините са потресаващи - изморени малки деца, нарамили тежките торби с какао.

Филмът свършва в Швейцария, където се намират Международна организация на труда (МОТ) и главното седалище на Нестле. МОТ е агенция на ООН, която се опитва да работи за прекратяване на детския труд в индустрията, но досега не особено успешно, което потвърждава и самият филм. От агенцията са приели поканата да изгледат филма, докато шоколадовият гигант Нестле и други шоколадови компании отказват да видят и да коментират филма. Остава въпросът защо тези компании, чиито реклами излъчват моменти на щастие, затварят очи пред нещастието и неправдата, с които е свързано производството на техните продукти и не са склонни да докажат, че не са част от това?

Мистрати не спира до тук и не се отказва. Той инсталира голям екран до сградата на Нестле, за да може служителите на компанията да видят детския труд в какаовата индустрия. Местната полиция идва и пита дали филмът е „за“ или „против“ компанията. Отговорът е „не е против“. Полицията заповядва филмът да бъде спрян. Това води до въпроса защо компанията, ако не цялата шоколадова индустрия, е много чувствителна към този вид публичност?

Но какво са тези компании без нас – потребителите? Решението за промяна е в наши ръце. Онези деца в плантациите можеше да са вашите деца. Вие сте привилегировани да живеете в по-добри условия и имате право на избор кого да подкрепите. Когато си купувате какао или шоколад, търсете знака FAIR TRADE – справедлива търговия. Така поне ще знаете, че така вкусният ви десерт не е пропит с потта и кръвта на някое детенце, отнето от семейството му, а е резултат от достойно заплатения труд на подходящи работници.

Гледайте филма Тъмната страна на шоколада:

 
1
Коментари 4
 • Дилмана Гюрова
  01.03.2016 г. 15:54
  И таз добра! Шоколадите ги ограничихме отдавна по здравословни причини и защото са правени от химии разни, ама не знаех, че е толкова тъмен и зъл шоколадът, пък дори и да е млечен... Вече ще знам, ще се интересувам повече специално за какаото и шоколада, защото все пак се случва да купим от дъжд на вятър, най-малкото заради децата. Дъщеря ми, ако купи, се придържа към био - предполагам те са проверени?
 • Bilko Begins
  01.03.2016 г. 12:52
  А вие какво си мислихте досега бе хора, че на бездушните босове по върха на пирамидата им пука ли? Достатъчно е да бъдем морално отговорни и да даваме пример. А някой като ни пита защо не ядеш - му отговаряш в прав текст - Не ям защото какаото се добива от деца роби! Да го втрещиш малко и него, пък барем се замисли... :) Честита ви Баба Марта, да сте румени засмени и дай Боже по-малко страдание на децата по света!
 • Ваня Благоева
  01.03.2016 г. 11:50
  Това е потресаващо! Истина ли е или какво да мисля сега?!? А като си представя, че и децата ми са си хапвали от тези, въпреки че силно ги ограничавам и гледаме да я караме на сурови десертчета. Сигурна съм, че ако наистина има такъв проблем с такива мащаби корпорациите знаят и си траят! Остава ни да се молим с времето това да се прекрати. Аз имам вяра в доброто! А и защитните организации за права на човек и природа са все повече и по-активни и рано или късно ще стигнат и до Африка! А докато стигнат до там - всеки от нас си има съвест и си носи кръста...
 • Пламен Петков
  29.02.2016 г. 20:27
  Гледал съм филма и от тогава не ям корпоративни шоколади... е случвало се е на почерпка в офиса или за рожден ден, някой разчупи цял шоколад за всички, и си бодвам без много да го мисля... но в последствие се замислям ... а, този шоколад не беше ли от тия... и ми става тъпо. Искам да кажа на всички, че борбата с Егото да получиш удоволствието е голяма, но в крайна сметка, резултата на края... когато победиш, ти дава много повече допамин от сладкото изкушение робски шоколад...

Коментари:

Спонсори на Портал 12