Търси

Топ 12 послания на Ошо за осъзнато живеене

29.07.2016 г.
5054
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 избра Топ 12 сентенции на Ошо за свободата, осъзнатия живот и тяхната неустановена природа.Предисловието на книгата "За смелостта" на великия Ошо, въвежда читателя по уникален начин по темата за смелостта - какво е свобода, живеем ли осъзнато и защо да не търсим готови формули за спасение:

Ако Бог знаеше какво ще се случи в следващия момент, тогава животът щеше да е просто един мъртъв, механичен процес. Тогава нямаше да има свобода, а как може животът да съществува без свобода? Тогава нямаше да съществува възможността да израстваш или да не израстваш.

Знам, че идвате тук да търсите някаква установеност, някакво верую, някакъв „изъм", нещо, на което да принадлежите, на което да се осланяте. Идвате тук поради своя страх. Търсите някакъв прекрасен затвор - за да можете да живеете без никакво осъзнаване.

Идвате при мен да търсите знание; искате някакви установени формули, за да можете да се придържате към тях. Не мога да ви дам никакви. Всъщност ако имате такива формули, ще ви ги отнема!

В своята неинтелигентност ще се чувстваш сигурен - всички идиоти се чувстват сигурни. Всъщност само идиотите се чувстват сигурни. Истински живият човек винаги ще се чувства несигурен. Може ли изобщо да има сигурност?​

Животът непрестанно се движи с хиляда и една неустановености. В това е неговата свобода.

Свободата създава страх. Хората говорят за свободата, но се страхуват. А човекът още не е човек, ако се страхува от свободата.

Аз ви давам свобода, не ви давам сигурност. Давам ви разбиране, не ви давам знание. Знанието ще ви направи установени.

Не се привързвайте към никакви установености. Животът е неустановен - в самата му природа е такъв. И интелигентният човек остава винаги неустановен.

Самата готовност да останеш в неустановеност е смелост, упование. Интелигентният човек е този, който остава буден в каквато и да е ситуация - и откликва на нея с цялото си сърце.

Всеки индивид е свобода, една непозната свобода. Невъзможно е тя да се предскаже, невъзможно е да се очаква. Човек трябва да живее в осъзнаване и в разбиране.

Ако имаш разбиране, несигурността се явява неотменна част от живота - и е добре, че е така, защото това превръща живота в свобода, в една непрестанна изненада.

Човек никога не знае какво ще се случи. Това те държи непрекъснато в състояние на удивление. Не го наричай неустановеност - наречи го чудо. Не го наричай несигурност - наречи го свобода.

Свързани публикации

Вътрешна свобода
03.03.2016 г.
2962
3

12 определения за вътрешната свобода от Гай Финли

Вътрешна свобода не означава, че условията, в които се намираме определят какво трябва да направим, за да се освободим... Вярно е точно обратното: работейки над себе си, ние всъщност променяме условията, в които се намираме, каквито и да са те.
Виж повече
общността Живо село
14.05.2016 г.
7767
7

Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи

Животът на село дава много свобода, за това да реализираш вътрешните си виждания и потребности по начина, по който искаш, във всеки един момент, в който искаш. 
Виж повече
Космос - Душа - Дух - духовно развитие - психология - Тимен Тимев
25.05.2016 г.
2632

Тимен Тимев: Субективната свобода на духа и човешкия ум, съвпада със свободата на Вселената (ВИДЕО)

Огромните маси на Вселената сякаш не могат да спрат да се въртят по своите автоматични закони, защото ще нарушат Вселената. И сега това е най-финото - оказа се, че самата Вселена крие в себе си една самосвободност - величието на квантовата физика го доказа
Виж повече
Коментари 3
 • Гергана Апостолова
  31.07.2016 г. 12:54
  Да, наистина Ошо е противоречива личност. Но именно не трябва да навлизаме в личността, а в това, което е оставил духът чрез личността. Въпреки че информационните потоци, които влизат на такива хора през фронтанелата на главата, когато не са директно от извора, а минават през другите светове и тогава слизат, може да бъдат неправилно пристигнали, или призматично изменени... Затова всеки е добре да се сравнява подадената информация с различни други учители и мъдреци.... обикновено, когато разбираш, че без значение начина на предаване на информацията към тебе, всеки от тях ти говори едно и също нещо... и отвътре ти говори, че това нещо е правилно... най-вероятно точно тази информация е слязла във възможно най-чист вид у учителя/мъдреца/посветения и може да се приеме като най-близка до Абсолютната истина, или поне най-подходяща за човечеството в момента, понеже Абсолютната истина е нещо неизмеримо, неизразимо, неприемливо на този ни етап от развитие
 • Велимир
  29.07.2016 г. 15:21
  Поляна, да ти кажа само, че всички "велики" личности са както следвани така и анатемосвани от различните групи хора. Не се хващай като удавник за сламка за едната дума "велик", а вземи чети и мисли, върху написаното. Кое ти е по-важно в живота?!? :P Светъл ден :D
 • Анна Поляна
  29.07.2016 г. 13:34
  "великия Ошо" ??? Такива думи за такава противоречива личност... Велики хора няма, има велика Вселенска Любов, която се проявява и чрез хората, но без Нея хората са нищо.

Коментари:

Спонсори на Портал 12