Търси

Топ 12 мъдрости за Смирението от Йеромонах Иларион

18.07.2016 г.
3860
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 ви представя Топ 12 мъдрости за Смирението.
Един бърз прочит из книгата на Йеромонах Иларион Доростолски  "Смирение и Гордост
 


Топ 12 мисли на Йеромонах Иларион Доростолски за Смирението:

Истинското смирение не е да подценява човек себе си и да отрича своите способности, а да съзнава достойнствата си, да се старае да бъде в полза на другите без да се гордее и да мисли, че превъзхожда някого с нещо. Истинското смирение е да не забравя човек, че нищо не дължи на себе си, а да помни, че всичко му е дадено от Бога.

Смирението е основата, върху която трябва да се изгражда духовния образ на човека. Смирението е майка на всички добродетели. Без него любовта е лицемерна, надеждата нетърпелива, вярата непълна.

В живота често се говори за смирение. Мнозина казват за себе си, че са смирени, скромни, но ако се заговори нещо против тях веднага възнегодуват и са готови да отвърнат с обиди. А истински смиреният не само, че се счита за по-долу от другите, но и не намалява любовта си към другите, когато те самите го считат за лош. Истински смиреният не се гневи против другите и не се срамува от унижение.

Смирението не е унижение. Унижението е порок, който се изразява в ласкателство,
лицемерие, лукавство и скрита завист. Унижението търси само лична изгода и за нея
потъпква своето човешко достойнство. А смирението е безкористно – произтича от
съзнание за своите слабости и грехове.


Смирението не е отстъпчивост без мярка, безусловно непротивене на злото и не зачитане достойнството си като човек; в противен случай, то не ще бъде смирение, а мекошавост, безволевост, нагаждане, лицемерие и раболепие.

Смирен е този, който съзнава своите слабости, който не мисли високо за себе си.

Смиреният не се превъзнася над другите даже когато съзнава, че притежава много добродетели.

Смирението се проявява в мълчание – отбягване да се изтъкват своите достойнства с постоянно говорене за себе си. То се проявява още в покорност, неупорстване да налага своето мнение, разбирания и желания над другите, отбягване на спор и лъжа. Понася безропотно обиди. Отбягва осъждането. Проявява усърдие към труда и ненавижда леността.

Да работи човек усърдно, да бъде послушен, вежлив, учтив, внимателен, това е добро нещо, но ако не е придружено със смирение ще бъде лицемерна проява.

Смирението е добродетел, която дава цена и на другите добродетели. Без смирение
добродетелите не са добродетели, а лъжа, притворство, лицемерие, нагаждане и измама.


Смирението въобще, прави човека чувствителен, внимателен и благодарен към тия, които проявяват добро към него. Смирението прави човека да помни съветите и наставленията на другите. То е отслужливо, отстъпчиво. Завист не знае. За злоба не мисли. Смирението е добродетел ценна навсякъде.

Смирението изгонва раздразнителността и гнева из сърцето на човека и го прави да живее в мир. Смирението е път на святост, път на съвършенство, стълба към небето, врата небесна; смирението е добродетел, която сдружава човека с ангелите.

*Смирението е нова добродетел. Преди Христа смирението като добродетел не е било познато. Езичникът се е раждал и живял при такива условия, че смирението като добродетел му е било съвършено непознато. За древния езически свят дори самата дума смирение – humilitas – не била известна. И ако се употребявала понякога, то е било не в тоя смисъл в който я употребяваме днес, а в смисъла на малодушие, бедност, незначителност и унижение. Вместо нея у гръцките философи се среща думата sophrossini – благоразумие, или според Платон – умение на човек да побеждава своите страсти, да обуздава желанията, бурните чувства, удоволствия и скърби.

Свързани публикации

силата на мълчанието
12.04.2016 г.
5373
2

Морис Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете

За Морис Метерлинк мълчанието намира своята най-добра среда за развитие в смирението на човек
Виж повече
Възкресение на Иисус Христос
01.05.2016 г.
4107
2

12 избрани стиха от Библията

И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.
Претърпявайте си един друг, и един на друг си прощавайте, ако някой има оплакване против някого; както и Господ е простил вам, така прощавайте и вие.
А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенството.
И нека царува в сърцата ви Христовият мир, за който бяхте и призвани в едно тяло; и бъдете благодарни.
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Portal12.bg
28.05.2016 г.
31489
13

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
Виж повече
-
03.07.2016 г.
1800
1

Отец Валентин Георгиев: Любовта е тази, която обръща хората и ги води в правия път (ИНТЕРВЮ)

В крайна сметка църквата е общност. Трябва всички заедно да си помагат, да се разбират и да живеят общ живот. В една църква, ако не се познаваме и не си помагаме, каква църква сме?
Виж повече
Коментари 4
 • Пламен Петков
  24.08.2016 г. 10:32
  Чистото достойнство не е егото. Горделивостта е его. Достойнство е да приемеш обида със смирение и да върнеш Любов. Достойнството в случая означава да прилагаш положителните твои качества в полза на другите, без да се възгордяваш или да очакваш нещо в замяна! другото е его и суета! ;)
 • Павел
  04.08.2016 г. 15:16
  а достойнството какво е ? не е ли егото ?
 • Славейче Михалска
  22.07.2016 г. 12:45
  В този социум, в който живеем... не зная честно, който е толкова смирен, той не е човек, ами от светец на горе...
 • Bilko Begins
  19.07.2016 г. 09:57
  Егото е най-големият враг на смирението. Само смирението може да възпита Егото!

Коментари:

Спонсори на Портал 12