Търси

Топ 12 избрани напътствия за децата от Любов Миронова

18.03.2016 г.
2642
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 ви предлага една кратка разходка из книгата на Любов Миронова - Устойчив модел за образование и хармония с децата.Топ 12 избрани цитати на Любов Миронова:

Красотата, хармонията и естетиката са изключително важни за съвременните деца.

Нежносиньото помага на децата да се успокоят. Ако имате празна стена в този цвят, можете да се изненадате как децата неосъзнато застават към нея.

Растенията и зеленият им цвят много помагат на децата с чувствително зрение. Подходящи са фитоцидни растения като мушкато, индрише и здравец. Фитоцидните растения пречистват и овлажняват въздуха, филтрират и преобразуват вредните вещества, т.нар. растителни антибиотици.

За съвременните деца хигиената е много важна. Техните сетива са толкова изострени, че прашни, задушни, нечисти енергийно (в който и аспект да го разбирате) помещения ги разболяват, изнервят, уморяват, разстройват.

Колкото повече естествени материали допират децата, толкова по-добре ще се свържат с природата и ще са по-релаксирани.

Много е важно децата да пият течности. Добре е да имат до себе си шишенце с вода. Пиенето по три глътки периодично им помага да балансират енергетичността на тялото си, да се заземяват, и да се успокояват... В нашата традиция бабите казват: „Пийни водичка и ще ти мине“.

Хората се хранят, за да имат енергия. Съвременните деца са толкова енергични, че е възможно с дни да тичат пращящи от здраве, неуморно пиейки само вода. Те си набавят енергия от слънцето и по други начини. При тях сдобиването с енергия чрез храна е рецесивен метод. В този смисъл храната е важна по-скоро като източник на удоволствие, като средство за социализация и т.н.

Част от съвременните деца не ядат месо и плачат, когато видят в храната си убитото животно. Затова би било добре да се готви храна, в която може лесно да се отдели месото, например - пиле с ориз, свинско със зеле... Така децата имат избор кое да изядат.

Не бързайте да интелектуализирате детето си… Важно е детето до 7 години да развие здраво тяло и стабилни емоции. Ранната интелектуализация, която води до невротизирани деца, които имат физически здравословни проблеми, е удобна за всички други освен тях.

Децата имат нужда да крещят, за да се освобождават от вътрешното напрежение. Добре е крещенето да стане  регламентирано…  В българската традиция (4-5 поколения преди нас) „пролетният вик е бил особено важна част от авторегулацията. Натрупаното цяла зима затваряне, потискане, скованост, студ… се е изчиствало с легално викане с часове сред природата. Например с: „Ехооо“.

Новите деца заемат повече пространство. Необходим им е простор, за да могат да тичат, да се движат, да се усамотяват, да са активни… възрастта до седем години е посветена на ходене бос по земята, броене на калинки, джапане в потоци, пеене на вятъра, лежане по гръб и наблюдаване на облаците, разглеждане на охлюв с часове, катерене по дървета, ядене на плодове от дърветата, наблюдаване на огъня….

Оставете децата да фантазират. Това е здравословно за тях. Както всички хора са различни, така и фантазията на всеки човек е уникална – тя е огледало на душата. Спонтанността и фантазията вървят ръка за ръка. Приказните светове са необходими за децата, за да изживеят различните архетипи на поведение наужким.
Любов Миронова
Любов Миронова
Любов Миронова е визионер за промяна на образователния модел и за свобода на съзнанието.
Тя е магистър по предучилищна и начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и сугестопедия. Освен това е доказал се през годините бизнес треньор и медиатор. Обучила хиляди учители, родители и деца, написала няколко книги, създала център за работа с деца и родители.

След години работа с деца тя разбира, че е най-добре възпитанието и обучението им да започнат още преди тяхната поява. Така създава училище за родители.

Тя е автор на методология за обучението по добродетели, която е практична, разбираема и ежедневно приложима от децата, за да подпомага създаването на основа за по-добри взаимоотношения, както между тях самите, така и с родителите им. 

Свързани публикации

алтернативно образование - Училище без стени
15.01.2016 г.
5954
16

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Виж повече
възпитание на децата - усет към Природата - разумност - сетивност при децата
29.01.2016 г.
3410
7

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Виж повече
Кан Академия - образователна платформа за ученици, учители и родители
14.03.2016 г.
1352
3

Кан Академия България стартира кампания за набиране на средства за обучение

Кан Академия е образователна платформа за ученици, учители и родители, и всъщност за всеки, който желае да учи забавно и качествено
Виж повече
Коментари 1
  • Дете на Природата Данчето
    25.03.2016 г. 11:19
    :|:L

Коментари:

Спонсори на Портал 12