Търси

Тимоти Алън: Хората в планините на България живеят доста скромно, но имат невероятно свободен живот (ИНТЕРВЮ)

26.01.2016 г.
1771
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 ви представя интервю с британския фотограф Тимоти Алън, който бе в България, и засне едни от най-хубавите български обичаи този месец, на места, където културата и традициите са се запазили непроменени.

Тимоти Алън

Като фотограф на BBC обикаляте целия свят. Какви мигове от разнообразния живот на нашата планета търсите да улавяте във вашите снимки?
Много зависи къде съм. Търся всякакви емоции да покажа. Бих казал, че  не търся да показвам гневни хора, а по-скоро обичайните хора, който да ми показват ежедневието си. Хора, които са горди с това, което правят и искат да ми го покажат. Опитвам се да изразявам само положителните емоции – любов, приятелство, общности.
 
А какво е посланието, което желаете да отправите към хората, които ги гледат?
Много се замислях преди за това и стигнах до извода, че чрез снимките си не достигам толкова много до аудиторията, колкото до самия себе си. Това за мен е едно голямо пътуване и всеки път откривам нови и нови неща. Аз съм доволен, когато хората погледнат снимките и са щастливи, когато им нося положителни емоции. Моята цел, не е да ги вдъхновявам да направят каквото и да било, по-скоро това е вдъхновение за самия мен. Основното нещо, в което съм сигурен обаче, е че вдъхновявам хората да пътуват. Просто да пътуват. Аз снимам неща, които харесвам и искам да ги покажа на останалите хора.

хоро Калофер
 
Във вашите снимки, прозира сякаш стремеж да уловите "свободата", която като че ли макар и в 21 век, става все по-ценна и трудно достижима? Така ли е и ако да, на какво се дължи този стремеж?
Свободата до голяма степен е свързана с парите. Парите карат хора да направят много неща. Тук в България видяхме нещо по-различно, сблъскахме се с хората в палнините, които бих могъл да кажа, че живеят доста скромно, но имат невероятно свободен живот. Те успяват да произвеждат сами храната си, те са запазени като хора!
 
Сблъсквате се с различни цивилизации, общества, порядки? Какво обединява и какво различава хората в различните краища на света?
Всеки сме обединени от човешките неща. Навсякъде, където отидеш, виждаш желанието за изконните неща в живота: храна и покрив над главата и това, че всеки търси любовта и партньора в живота си. Това са т.нар. малки неща в живота, които обединяват хората в техните желания, не зависимо от това каква храна ядат, какви дрехи носят или какъв език говорят.
 
 
Бедността в  т.н. развиващи се общества, порок или възможност е според вас, предвид предизвикателствата пред които е изправена Западната цивилизация - тотален консуматорски начин на живот, разпад на ценности, свръхзависимост от технологиите?
„Свободата“  за мен е много относително състояние на духа. Аз също използвам социалните мрежи и средствата за масова комуникация. Това е моят начин да достигна до голям брой аудитория. Това е невероятно – една от снимките на Баба Стоянка, провокира огромна популярност, защото показва връзката с предците ни. В момента, в който направих тази снимка, дори не го осъзнавах, колко силно изразена е тази връзка в България. Тя ми каза, че ако някой види снимката, да разкажа коя е тя. Веднъж публикувана във ФБ тази снимка събра 500 000 виждания. Всеки би се съгласил колко влиятелни са социалните мрежи. Много от хората, видели тази снимка, имат емоционалното възприятие за връзката с корените, за спомените с техните баби. Няма правилно и грешно. Социалните мрежи изграждат възможности и смятам, че балансът е най-доброто решение.
 
Изкуството може ли да подеме, според вас нов ренесанс в човешките взаимоотношения и начин на живот?
В наши дни да си артист е да си в инстаграм. Нещата и изкуството се променят. Не мисля, че изкуството е толкова невероятно, за да донесе нов ренесанс в човешките взаимоотношения. По-скоро е това да преоткриваш света. Изкуството преди е било на хартия и окачено на стена, а сега е публикувано в социалните мрежи. Всеки прави различни асоциации, виждайки снимките ми публикувани в интернет и ги тълкува чрез своите възприятия – неща, които аз не съм вложил при самото заснемане. Това е така, защото всички ние, възприемаме светът по различен начин, пречупен през призмата на нашия живот.
 
Разкажете ни за впечатленията си от България. С какви хора се срещнахте, какво ще остане във вас завинаги запечатано не само на камерата, но и в сърцето ви, щом след време чуете името България?
Страхотно е чувството да съм в България. Тук разбрах голямата стойност на „бабите“. Видях българите, като един нециничен народ, защото от там където идвам, това липсва. Българите са доста горд народ и раса. Това за мен е много ценно. Дори когато поствам снимки, всички коментари под тях са положителни. Видях една много подкрепяща се нация, аз поне останах с това впечатление. Нещото, което много ме впечатли е връзката с корените която имат българите и това е нещо изключително!
 

Свързани публикации

снимка от България - 2016
24.01.2016 г.
1486
2

Тимоти Алън: Търся да снимам хора, които са щастливи с това, което вършат

В интервю за Портал 12 Тимоти Алън сподели какви емоции улавя с фотоапарата си. „Аз търся всякакви емоции. Мога да кажа, че не търся непременно ядосани хора. Търся хора, които са щастливи с това, което вършат и се гордеят да ми го покажат. Търся предимно добри емоции като съпричастност и любов. Бях фоторепортер на новини много години и там не се изискваше да търся хубави емоции, но сега имам избора да улавям това, което търся“
Виж повече
Коментари 2
  • Пламен Петков
    26.01.2016 г. 20:38
    Лефтер Спиров - в къщурка в гората весело щастливо... - Нека поне да е съчетано модерно строителство от естествени материали, повторно използване на отпадни води, всякакви устойчиви модели, екоземеделие, но нека има wi-fi и миялна машина ;) (по-важно е как ги ползваш). Нека има и хора, споделящи твоя начин на мислене, щото изолацията не е прогресивен модел за бъдещето. Нека има living community, нека се използва комбинация от старото и новото, щото иначе живот като едно време на село, ще е грижа за оцеляване, отколкото съзнателен свободен живот, в чието ежедневие ние да имаме потенциал да развиваме дарбите и талантите си, да работим в съобщение с природата и хората, които ни заобикалят. Това аз наричам свободен, прост живот на село... в статията май става въпрос за едно различно поколение от моето, но всъщност, достигнало по свой си начин до това, към което се стремя и аз...
  • Лефтер Спиров
    26.01.2016 г. 11:11
    Свободата е в самите нас и никой, и нищо не може да ни я даде - нито пари, нито пътувания, нито социални мрежи. Човек може да си живее в една къщурка до гората, веднъж в месеца да посещава "цивилизования" град, и пак да се чувства свободен... Това е въпрос на лични възприятия и ценности. И всеки сам избира дали да се зароби/зарови/зомбира в съвременните технологии или да ги използва за нещо добро, красиво, вдъхновяващо, обединяващо.

Коментари:

Спонсори на Портал 12