Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) - 12 избрани мисли

28.01.2016 г.
14798
Добавена от: Портал12
4 коментара
Представяме ви 12 избрани мисли на д-р Тимен Тимев, един от забележителните мислители и философи на новото време. Автор на редица книги, пиеси, поеми, хиляди страници научни философски трактати и анализи. Добил изключителна популярност през 90-те години с книгата си Антифауст и Бунтът на бездарниците; Библия на индивидуалния Бог, Алхимия на словото и т.н.

Тимен Тимев

12 мисли на д-р Тимен Тимев:

- Очевидно Вселената прилича повече на художествено произведение, отколкото на научен доклад

- Когато се вдъхновяваме или се влюбваме, ние започваме да обменяме душите си. Аз съм психиатър. Наблюденията ми над себе си и над моите болни доказаха, че никой индивид няма сам достъп до собственото си съзнание, а между моето съзнание и моето безсъзнателно стои преграда. 

- Ако Космосът беше устроен на сериозен принцип, той би се строполил от неудоволствие

- Нужно е да блестиш с посредственост, за да ентусиазираш тълпите. Когато 10 млн.магарета се идентифицират с един бездарник - се раждат политическите вождове. Трябва да си достатъчно посредствен, за да комуникираш пълноценно.

- Непрекъснато от малък на човек му се внушава, че е незначителен. Систематично се наблюдава в съвремието ни комплексът за малоценност. Няколко са начините, по които се опитват хората да го премахнат – или полудяват, или стават престъпници или са готови на всичко, за да се освободят от комплекса – наркотици, секс, алкохол, шоколад и т.н. Първото депрограмиране е всеки човек от малък, от дете, трябва да развива чувството, че е ценен, способен, талантлив.

- Като практикуващ психиатър и психолог зная, че със свободата може да анулираме това зло. Какво ни води към нея? Първо да осъзнаем, че ние самите сме виновни с всяка мисъл, емоция и действие за личния си живот и да престанем да изнасяме стрелката на вината навън към други хора и действия. Да не насочваме агресията си към другите, защото тогава се появяват разрушителните инстинкти за нас и обществото. Когато съм автоагресивен и малко мазохист и позволя на другия да се реализира, израствам нравствено. Това е много фин момент, когато спираш да обвиняваш Бог, света, съдбата, другите за твоите неволи, тогава започваме да растем и да се освобождаваме

- Психическо огледало ще имам в лицето на този човек, който успее по-добре от мен да проектира моето безсъзнателно в своето съзнание, а неговото безсъзнателно да се проектира и да се актуализира чрез моето съзнание

- Около Земята има нещо като психическа обвивка - плазма, ноосфера, както има баросфера, стратосфера, атмосфера. Всички наши памети, емоции, интелекти и фантазии са свързани помежду си в една обективна несъзнателна психика.

- Сериозността е изопачението, което си създава малоценностната душа, когато наблюдава великото безстрастие на звездите

- Най-тежкият нравствен удар, който може да понесе един ум е откритието за това, че задълбочеността свършва с времето, и че Вечността се възражда от Лекомислието.

- Болестта на нашия век е заглъхването на Мозъчната камбана в Човешкото сърце

- Именно защото богоподобието е вродено, никакви социални механизми и репресии не са в състояние да го унищожат.

Тимен Тимев: Човечеството живее без ценности и идеали, нужна е промяна!
Коментари: 4
 • Владо
  05.09.2016 г., 20:04 ч.
  1     1

  И за БОйко е споменато

 • Владо
  05.09.2016 г., 20:03 ч.
  2     1

  И за БОйко е споменато

 • Николай Генов
  08.06.2016 г., 08:30 ч.
  4     2

  Всеки човек идва със своя "багаж".Той изгражда себе си през вековете и външните фактори могат да го моделират само повърхностно.Днешната наука не познава човека.Човека има потенциал да организира Галактики.Той е могъщ.Но не познава себе си.  

 • Магдалена Пенева
  08.04.2016 г., 19:20 ч.
  3     0

   

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12