Търси

Тимен Тимев: Човечеството живее без ценности и идеали, нужна е промяна!

10.12.2015 г.
4324
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"В момента човечеството живее без ценности и идеали. На скалата на човешките ценности, човека е издигнат най-високо или друго яче казано човешкия живот е по-важен от всичко, а всички бивши идеали, норми, ценности са смъкнати по-долу в йерархията и казват:  "Нищо не е по-важно от живота". Ценност е имало само тогава когато живота не е бил най-високо в скалата на ценностите, а когато е съществувала някаква ценност и идеал за която живота може да се жертва. Компютрите, телевизията, музиките на Бах, Моцарт, Бетовен, цялата наука, култура, филосфия и поезия е създадена от индивиди, които са жертвали живота си и дарбите си за нещо което е по-високо от живота...." Това споделя д-р Тимен Тимев, един от забележителните автори на новото време. Работил като психиатър и шеф на психиатричната клиника в Пловдив.

Тимен Тимев - Матерису Розенкройцер - Йохан Ге Мол

Той е също поет, драматург, философ, учен енциклопедист и религиозен мислител. Има издадени много множество пиеси, стихосбирки, трактати по онтология, логика, етика, естетика, трансцедентална психология, социлогия, семиотика, херменефтика. Преподавал е в различни Европейски и Американски университети, история на философията, психоанализа, философия на музиката, творческо писане. Най-известната му книга и пиеса е Антифауст и Бунтът на бездарниците.

"Ценности и идеали има когато живота може да се жертва за нещо по-висше от него, дали ще бъде Бог, дали ще бъде еволюция....", споделя Тимен Тимев.

"Задачата днес е може би малко сатанинската задача, която до някъде иска да управлява човечеството е да се избегне класическия конфликт на борба между добро и зло, защото когато всички бъдат задоволени, когато тази консумация... хилядите съблазни..., въпроса е да се убие бунтовния и творчески порив в човека, той да реши, че да бъде щастлив означава да има много консумация и прочие, тоест изчезне ли борбата между доброто и злото изчезва истинската мотивация, изчезва целта.", обяснява Тимев.

"Интелектът който не е ръководен от нещо по-висше от самия него става нарцистичен, хипетрофиран, всъщност той интелекта се възгордява и той незнае на къде отива, той напредва в мрака заслепен от собственото си богатсво и изобилие. Винаги масите са се стремили да станат елити и да вземат техните ценности, а днес изживяваме парадоксалната и плачевна ситауция, че елитите подражават на масите! Хосе Ортега-и-Гасет в началото на 20-ти век издаде една книга Бунта на масите, тя беше много извесна тогава. Днес нямаме бунт на масите, имаме диктатура на масите, а особено диктатура на масмедиите.", категоричен е Тимев.

 
Коментари 1
  • Мила
    09.05.2016 г. 12:53
    :L но .цел е да сме щастливи, а като средство е творческия ни труд

Коментари:

Спонсори на Портал 12