Тимен Тимев: Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти (ВИДЕО)

25.02.2016 г.
9257
Добавена от: Портал12
3 коментара
Представяме ви първа част от поредица видео клипове на Портал12 с един от най-забележителните мислители на новото време - д-р Тимен Тимев. За тези, които не знаят, той е автор на един от най-популярните книги на модерната философия и онтология, пожънали огромен успех и аудитория през 90-те: "Бунтът на бездарниците", "Алхимия на словото", "Библия на индивидуалния Бог" и особенно пиесата "Антифауст", част от драматургията на неповторимия писател, поет, психиатър, философ и композитор, познат в България под псевдонима Материус Розенкройцер, а в чужбина под името Йохан Ге Мол.

В първата част на видео интервюто на Портал 12 с д-р Тимен Тимев засягаме темата за влиянието на модерните медии върху формирането на общественото съзнание и особено влиянието на телевизията върху децата. 

За Тимен Тимев играта на псевдоними означава да се измъкнем от този нарцисизъм, който вреди на цивилизацията и да стигнем до една свръхличност. "По пътя на псевдонимите аз искам да се издигна до анонимността на Абсолюта. Всички модерни автори са ексхибиционисти и те разчитат на едно общество, което е съставено от воайори. Какво е модерният театър? Модерният театър много деградира, защото се превърна в едно двустранно групово онаниране и воайорство. Това се отнася също така за т.нар. риалити предавания, а също и в политическия живот.", споделя мислителят и добавя:

"За да получиш самочувствие, трябва да се научиш да страдаш и да се трудиш. Съвременната младеж страда от един огромен порок: иска веднага да получава резултати. Те искат на 20 години да бъдат гениални, а без да познават труда на гениите!"
 
"Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти. В днешно време не се изстрадва моментът на съзидателното творчество.", отбелязва Тимев.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО НА ПОРТАЛ 12:
Тимен Тимев - видео интервю
 
Свързани публикации

10.12.2015 г.
6573

Тимен Тимев: Човечеството живее без ценности и идеали, нужна е промяна!

Винаги масите са се стремили да станат елити и да вземат техните ценности, а днес изживяваме парадоксалната и плачевна ситауция, че елитите подражават на масите, категоричен е психиатърът Тимен Тимев
28.01.2016 г.
14745

Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) - 12 избрани мисли

Като практикуващ психиатър и психолог зная, че със свободата може да анулираме това зло. Какво ни води към нея? Първо да осъзнаем, че ние самите сме виновни с всяка мисъл, емоция и действие за личния си живот и да престанем да изнасяме стрелката на вината навън към други хора и действия
Коментари: 3
 • Деница Георгиева
  25.02.2016 г., 19:49 ч.
  4     0

  Да творим - добре. Ама как да се сетя да творя, като нито в училище нито вкъщи някой ме е насърчавал да го правя? Знам, че не само за моите родители е било важно единствено и само да успеят да ме изхранят и да съм здрава някак си. Когато бях малка да си развиваш талантите беше трудно, едно дете има нужда от подкрепа и насока. Хората са се объркали тотално, търсят мимолетни радости, салатата, ракията, телевизията и чакат училището да им възпита децата. Вместо да седнат да прочетат примерно книгите на Тимев и да дадат градивен пример на децата си.

 • Пламен Петков
  25.02.2016 г., 15:29 ч.
  5     0

  Аз бих уточнил за публиката нещо важно: Когато д-р Тимев казва, че "сърцето е коректив на ума", това според мен означава, че сърцето само му помага, то е коректив, а не водещо, а умът е водещия, съзидаващ, той е творческия принцип. Това споменава и в една от беседите си учителя Беинса Дуно: "Ако оставиш чувството да ръководи работите, а мисълта като опашка да помага на това чувство, направил си една погрешка. Обаче, ако мисълта ръководи, а чувството помага, това е на място." Най-важното е, че двете вървят заедно, а не по отделно, както сме ги разделили днес!

 • Краси Мирчев
  25.02.2016 г., 12:20 ч.
  6     0

  "сготвяно по готови рецепти" е точния израз. Велик си Материус Розенкройцер. Аз ще го кажа на морски език - няма как да се научиш по готова рецепта да правиш добра рибена чорба, докато не опиташ пак, и пак и пак, да експериментираш, да допускаш грешки и да се учиш от тях, да надграждаш с Любов за да има Сътворение!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12