Търси

Теодосий Спасов поде възраждането на Музикална къща БНР (ВИДЕО)

17.12.2015 г.
2502
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Теодосий Спасов стана директор на Музикална къща към българското национално радио (БНР), а Росен Гергов зае позицията - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Новината бе приветствана от музикалните среди и обществеността, тъй като и двамата са утвърдени професионалисти, които могат да повишат качеството, културата и влиянието на българската музика.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ:
Теодосии Спасов

Очаква се Спасов и Гергов да допринесат Националното радио да продължи да бъде един от най-големите културни меценати в България. Голяма роля за това имат шестте състава на БНР – Симфоничният оркестър, Оркестърът за народна музика, Биг Бендът, Смесеният хор, Детският радиохор и вокалната група „Радиодеца“.

Завръщам се на този пост за втори път и, както и преди, се надявам, че ще направя съставите хомогенни. Промяна и обновление са ключовите думи, с които се ангажирам с работата. Трябва да се грижим за нашата култура по най-разумния начин, за да запазим българските постижения. В лицето на Росен виждам един млад човек, който се е обогатил чрез европейските и световни образци и общуване. Хубаво би било да се освобождават пространства за нашите деца и внуци. Колко е красиво да се намери последовател и да му дадеш хоризонт да продължи твоята работа, заяви Теодосий Спасов.

БНР е такава институция, че си е извоювала правото да работи с най-големите имена. Такъв е Росен Гергов - гражданин на света, свирил с повечето от именитите оркестри и световни театри по света. Успехите му са и на концертните сцени, и на оперните, което е пресечната точка на големия талант. Маестро Гергов, както и досегашният диригент на симфониците – Емил Табаков, тръгват от Русе и именно маестро Табаков го кани да работи с радиооркестъра, което е неговият дебют пред българска публика през 2012-а г. 

Свързани публикации

Йордан Камджалов, © снимка и видео: Портал12
16.12.2015 г.
6488
3

Йордан Камджалов: Ако има нещо по-интересно от музиката, това е физиката! (ВИДЕО)

Аз съм търсач на суперсиметрии сблъсквайки се пермаментно с асиметрията. Ако ние не виждаме симетриите и асиметриите значи всъщност не виждаме точно.
Виж повече
Йордан Камджалов
09.12.2015 г.
6220
3

Фондация 'Йордан Камджалов' откри първата безплатна теоретично-практическа музикална школа

Мотото на Йордан Камджалов е: "България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила не трябва да се изоставя
Виж повече
Мост на влюбените - литература
09.12.2015 г.
1706

Мостът на любовта към книгите, една различна изложба до НДК

Кадрите са запечатали любимите ни актриси Татяна Лолова и Цветана Манева, любимата прима на българската музика Лили Иванова, кадифените певици Белослава и Рут Колева, спортиста  прославил родината ни Йордан Йовчев, актрисите Мая Бежанска, Мария Силвестър и Койна Русева, и много други артисти, музиканти и общественици
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12