Търси

Теодосий Спасов: Моята молитва е Тишината!

Още по темата ...
Жена

Учителя: Новата култура изисква светещи жени със светли умове, широки сърца и диамантена воля

Виж повече
11.03.2016 г.
2272
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Велико Търново стана част от турнето „Дунавско братство“  като мулти инструменталисти от световна класа споделиха вдъхновяващото си творчество. Част от екипа на Портал 12 имаше щастието да бъде сред публиката.

„Дунавско братство“ е посветено на Националния празник на България – 3 март, и на Националния празник на Унгария – 15 март. Турнето е и в чест на 135-та годишнина от рождението на унгарския композитор Бела Барток – 25 март.

„Всички от унгарската група са едни от най-активните музиканти в сферата на фолклора и джаза, с голям международен авторитет. Ще свирим наши пиеси, които се простират от фолклорни образци – унгарски и български, до съвременна европейска музика и джаз с много импровизационни моменти.“ – това сподели Теодосий Спасов за българските медии преди началото на турнето. В клуб Мелон чухме и модерна обработка на композиция от Бела Барток.

Пиесите и песните така завладяха сърцата, умовете и душите ни, че изтриха всяка горест, като на нейно място посяха семенца на вяра и мечтание. Музиканти и публика споделихме моменти на смирение, на смях и танци, и пяхме заедно. Благодарим за прекрасното преживяване на Теодосий Спасов – кавал, Пейо Пеев – гъдулка и синтезатор, Никола Паров – струнни инструменти и гайда, Михай Борбей – саксофон и духови инструменти, Андраш Деш – перкусии и ударни инструменти, и Агнеш Херцку – вокал.

В края на музикалната вечер в клуб Мелон помолихме г-н Спасов да сподели с нас отношението си към самото изпълняване на музика.

Бихте ли възприели изпълняването на музика като вид медитация? - О, да! Скоро даже записах пиеса за една млада дама от Пловдив – Милена, която се занимава с медитативна практика. Тя хареса пиесата. Това е първата поръчка, която получих в тая посока.

В такъв случай, ако изпълняването на музика е Вашата медитация, кое е Вашата молитва? – Тишината.

Горещо препоръчваме на нашата аудитория да посети концертите, защото ще преживее незабравими моменти, а групата всеки път ще изненадва със своята оригиналност от осемте различни сцени, на които ще свири.

Свързани публикации

Снимка: Цветелина Белутова
09.03.2016 г.
4317
8

Теодосий Спасов: Колкото повече човещина отглеждаме в себе си, толкова повече Божественост пристига като отражение.

И би трябвало да посветим живота си на съвършенството, на любовта, на труда, на развитието и човещината. Всъщност колкото повече човещина отглеждаме в себе си, толкова повече Божественост пристига като отражение.
Виж повече
Коментари 4
 • Adi Seikova
  02.04.2016 г. 00:01
  Тишината също има шум ,божествен и любящ.
 • Анна Поляна
  14.03.2016 г. 10:06
  Когато си се забил в една стена и буксуваш, и не виждаш изход, такива личности с творчеството си ти помагат да погледнеш нагоре и да видиш, че имаш не един изход, а цяло небе, в което да литнеш, вместо да се блъскаш в стената. Излезте от вкъщи, хора, позволете на творците да ви вдъхновят. :N
 • Богдан Маринов
  13.03.2016 г. 16:56
  Хората не са свикнали да остават в тишина... а тя е много важна за нашето себепознание и израстване. Именно затова Капитализмът се опитва да ни облъчва със всякакъв шум постоянно отвсякъде. Вече има хора на запад, които изпадат в паника ако се усамотят и нищо не правят. До толкова са пристрастени към стреса и звуковото замърсяване, че една молитва не могат да отправят както трябва... Всеки от нас да намери в себе си едно негово си кътче на тишината, да остава там за по-дълго време.... и....да си изхвърли телевизора! :P
 • Bilko Begins
  11.03.2016 г. 23:23
  Тишината в кошера ако намерим, ний творецът в нас ще преродим, но дали творци на утрешния кошер или творци на утрешния шум...

Коментари:

Спонсори на Портал 12