Търси

Телескопът Хъбъл откри вода на голяма екзопланета

12.09.2019 г.
2421
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Още от откриването на първата екзопланета през 90-те години на миналия век астрономите постигат стабилен напредък към намирането и проучването на планети, разположени в обитаемата зона на техните звезди, където условията могат да доведат до образуването на течна вода и разпространението на живот.

На наблюдаваната планета, където Хъбъл откри водни пари и вода - повърхностната гравитация е много по-голяма от тази на Земята, а радиационната и среда може да е враждебна. Далечнта планета, наречена K2-18b, привлече интереса на учени от цял ​​свят. За първи път изследователите са открили водни пари в атмосферата на планета отвъд Слънчевата ни система, която се намира в "обитаемата зона", регионът около звезда, в който течната вода може потенциално да се обедини на повърхността на скалиста планета.

Астрономите в Центъра за данни за космическа екзохимия в Университетския колеж Лондон в Обединеното кралство използваха данни от космическия телескоп Хъбъл на НАСА, за да намерят водна пара в атмосферата на K2-18b, екзопланета около малка звезда от червено джудже на около 110 светлинни години в съзвездието Лъв. Ако бъде потвърдено от допълнителни проучвания, това ще бъде единствената екзопланета, за която се знае, че има както вода в атмосферата си, така и температури, които биха могли да поддържат течна вода на скалиста повърхност. Течната вода би била възможна само ако планетата се окаже сухоземна по природа, а не наподобява малка версия на Нептун.

Като се има предвид високото ниво на активност на звездата му от червено джудже, K2-18b може да е по-враждебен към живота, както го познаваме, отколкото Земята, тъй като е вероятно да бъде изложен на по-високоенергийно излъчване. Планетата, открита от космическия телескоп "Кеплер" на НАСА през 2015 г., има маса осем пъти по-голяма от тази на Земята. Това означава, че повърхностната гравитация на тази планета би била значително по-висока, отколкото на нашата планета.

Екипът използва архивни данни от 2016 и 2017 г., заснети от Хъбъл, и разработи алгоритми с отворен код, за да анализира светлината на хост звездата, филтрирана през атмосферата на K2-18b. Резултатите разкриха молекулярния признак на водната пара и също предполагат наличието на водород и хелий в атмосферата на планетата.

© 2019 Портал12
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12