Търси

Събор на мъдростта 2018 - събира в Родопа планина живите идеи на Ваклуш Толев (ПРОГРАМА)

25.07.2018 г.
4424
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 28 юли 2018 г., събота, от 12:30 ч. в Музея на Съединението в Пловдив ще бъде открит тазгодишният Събор на Мъдростта. Той ще продължи до 3 август с шестдневен семинар в хотел „Преспа“, Курортен комплекс „Пампорово“. Съборите на Мъдростта се провеждат ежегодно от 1991 г. насам, по идея на Ваклуш Толев. Неговото Учение Път на Мъдростта като мироглед е в основата на организираните семинарни беседи и дискусии.
Хора от цялата страна и чужбина се събират, за да изучават идеите, ценностите и културата на Мъдростта. Тази година Съборът е под надслов „Пътят на Кундалини – Доктрината на Живота“.
Участниците ще имат възможността да проследят програма от дискусии на теми като: “Доктрината на Живота в Учението Път на Мъдростта”, „Конфликти в еволюцията“ и „Пътят на Кундалини“. В програмата на семинара са предвидени и видеопрожекции на слова на Ваклуш Толев, като: „Пътят на Боготърсенето“, „Бог в човека – борба за истина“, „Човекът – бъдещ Бог и бъдеща Вселена“, „Събожникът – същност на Учението на Мъдростта“, „Битката между мисъл и откровение“, „Мъдростта-предпоставки за нова култура“ и др.
за повече информация относно семинара: 0887 52 08 68
 
Ваклуш Толев за Родопа планина
Г-н Толев, какво е планината Родопа в Учението Път на Мъдростта?
Питате ме дали е светилище, дали е магичен кумир или реален символ? С една дума искате да знаете защо провеждаме всяка година своите следсъборни семинари в тази планина?
В културата на човечеството и досега има неоспорвани реални символи: планини, реки, извори – с тлееща още жерава и сакрална почит.
Какво е Олимп? Само обиталище на богове или култура на въображението, оставило нарицателното олимпиец?
Какво е за Вишну и Шива планината Мандала или реката Ганг?
Какво е Синай – родилната утроба на Десетте Божии заповеди?
Какво е Арарат?
Какво е Елеонската планина?
Какво е Таворската планина – Преображението, едно от най-великите тайнства?
Какво е Касталия и Парнас – изворът на музите и дома на поезията?
За нас планина Родопа е дом-светилище, обитавано от големи богове като Дионис, от човеци-божества – Орфей, Залмоксис; култури, които сега разкриват величието й пред света с безтревожно достойнство.
Нека ви признаем, че сега Родопа е не само гостолюба планина, както съм я наричал, а е нашият реален символ да четем и пишем Книгата на Живота, която Учението Път на Мъдростта нарече и прие за олтар на тайнството човекът е един бог в развитие с нова нравствена повеля:
Че няма зло, има нееволюирало добро;
Че няма враг, има събожник;
Че не бива да приемаме чуждата вина за своя невинност!
Там Децата на Деня с прозрение и предназначение стават освободители, не вестители!
Там животът на Планината ги обновява и учат тайнството служение без себе си!
Ние не ги уверяваме дали на тази планина е идвал Бог!
Ние просто знаем, че Бог не си е отивал!
Защото Божията човечност се освидетелства от Човешката божественост!
Затова Родопа за нас вече е Реално тайнство!
 
Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12