Търси

Свръхмасивна черна дупка се намира в самия център на нашата Галактика

28.03.2017 г.
2114
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Свръхмасивна черна дупка се намира в самия център на нашата Галактика "Млечен път". Досега учените гледаха на този въпрос теоритично, но вече са на лице реални доказателства. Актуална снимка от телскопа Хъбъл показва в няколко цветови спектъра повече от половин милион звезди в гъсто населеното сърце на нашата галактика. Този звезден куп обгражда централната свръхмасивна черна дупка в Млечния път, която е около 4 милиона пъти масата на нашето Слънце.

Надничайки дълбоко в сърцето на нашата галактика Млечен път, космическият телескоп Хъбъл разкрива богата картина и свързаност на повече от половин милион звезди. С изключение на няколко сини звезди на преден план, звездите са част от ядрения звезден куп в Млечния път, който е най-масовата и най-гъстата звездна зона в нашата галактика. Гъстотата на звездите в тази област е еквивалентна на това да натъпчем един милион слънца между планетата Земя и нашия най-близък звезден съсед - Алфа Кентавър. 

Астрономите използват инфрачервени камери на Хъбъл, за да пронижат праха в диска на нашата галактика, която замъглява звездния куп около черната дупка. Изключително гъсти облаци от газ и прах се наблюдава в цялата зона около свръхмасивната черна дупка, а освен това постоянно се редува тъмен и ярък фон на звездите. Тези облаци са толкова дебели, че дори и инфрачервените камери на Хъбъл не могат да проникнат през тях. 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12