Търси

Свободна библиотека тръгва от Варна и търси съмишленици

16.03.2016 г.
1590
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Без формалности и предисловия се запознавамe със Силвия, която ни чака за уговорената ни среща в бар „Арест“ във Варна. Тя е интелигентна, млада жена, която живее със съпруга си в град Варна. Излишно е да питаме, може ли да си говорим на „ти“. Като всеки непринуден, млад човек Силвия започва разговора направо по темата за „Свободна библиотека“.

Tя, заедно със съпруга си Николай са управители на заведението. За себе си казва, че обича книгите и винаги иска да прочете нещо ново, интересно. Любопитна е за мъдростта, заключена в словото. Често започва да чете нещо интересно у дома, но разбира се няма как да носи книгите навсякъде със себе си.

Така се ражда идеята за „Свободна библиотека“. Когато в обедните си почивки човек отиде на кафе в заведение, за отмора там да намери интересно четиво и да го вземе със себе си у дома, след което може да го размени и с приятели.

Идеята и последващата инициатива възникват в бар „Арест“ в град Варна на 01.11.2015 година, във връзка с Деня на народните будители. Идеята й идва от желанието книгите да са по-близо до хората, а не само в библиотеките и книжарниците, в случай, че нямаш финансовата възможност да си ги купиш. А докато седиш, пиеш кафе или чакаш, можеш да прочетеш нещо интересно, след което да го замениш с някакво друго интересно четиво.

Не е вярно, че младите хора не обичат книгите!“ – казва Силвия за Портал 12. „Аз с удоволствие чета и не се притеснявам да чета навсякъде, където мога.“, споделя младата жена.„Време е книгите да напуснат статичните си места в традиционните библиотеки и да бъдат по-мобилни и по-близо до читателите. Реализирайки идеята, ние бихме искали да стимулираме четенето и обмяната на книги между хората!“

Самите те, със съпруга си започват инициативата в бар „Арест“ с 3 книги на малко рафтче, в ъгъла на заведението.

„Сега вече имаме малка импровизирана библиотека, където всеки може да намери интересно четиво,от класическа литература, поезия, романи до албуми с репродукции на известни художници, кулинарни книги, книги на руски, английски, немски език и много други. Идеята на „Свободна библиотека“ е тя да се ползва от всички желаещи безвъзмездно, без търговска цел. Като всички книги да бъдат заемани, ползвани и връщани (в това или друго, включено в инициативата заведение) добросъвестно от всички от посетители.“

Желанието й е идеята да се разпространи по най-бързия начин в повече заведения, за да може всеки да се ползва от ценното в нея.
Така бар „Арест“ отправя предложение към всички заведения в страната да обособят такова място – рафт/полица за книги и да подемат и разпространят инициативата. Приканват се гражданите да се включат в нея, като сами предложат идеята в любимото си заведение.
„Предвиждаме след време да направим и поставим карта на всички заведения, включени в инициативата „Свободна библиотека“.

Станете част от семейството на „Свободна библиотека“ – призовава Силвия и поканете ваши приятели на: https://www.facebook.com/svobodnabiblioteka/ - в обедната почивка или докато пиете кафе с приятели!“
 

Свързани публикации

Елисавета Зангелми - книга за кристалите, НДК, София
14.12.2015 г.
4772

Елисавета Зангелми представи книга за кристалите, тяхната енергия и връзката с човешкото ДНК

Елисавета Зангелми представи книгата си „Кристалите и техните лечебни свойства“ в последния ден на 43-тия Софийски международен панаир на книгата в НДК. Кристалната решетка на камъните е много подобна на нашето ДНК
Виж повече
Мост на влюбените - литература
09.12.2015 г.
1744

Мостът на любовта към книгите, една различна изложба до НДК

Кадрите са запечатали любимите ни актриси Татяна Лолова и Цветана Манева, любимата прима на българската музика Лили Иванова, кадифените певици Белослава и Рут Колева, спортиста  прославил родината ни Йордан Йовчев, актрисите Мая Бежанска, Мария Силвестър и Койна Русева, и много други артисти, музиканти и общественици
Виж повече
Даян Шаер
11.12.2015 г.
3508
2

Даян Шаер: Любовта е всичко!

Часове преди премиерата Даян Шаер даде интервю за Портал 12, в което разкри идеята, която я е подтикнала да напише книгата си. „Има ли места в Рая?“ е особено актуална днес книга, във време, в което Сирия е разкъсвана от война заради интересите на шепа хора
Виж повече
параграф 22 - цитати
17.06.2019 г.
16191
1

12 пасажа от Параграф 22 - за смъртта, ангелите, доброто и злото

Има ли една-единствена вярна религия и живот след смъртта? Колко ангели могат да се поберат на върха на една игла и с какво се е занимавал Бог през безкрайните хилядолетия преди Сътворението?
Виж повече
история на България | снимка: Портал12
05.02.2016 г.
1358
2

Днес е премиерата на книгата Тайните на нашия произход

Книгата предлага една различна гледна точка, основана на дългогодишен анализ на писмени извори, археологически материал и нови генетични изследвания за българите.
Виж повече
търсят се приятели за деца от домове
07.03.2016 г.
1919
3

Фондация 'Подарете книга' търси доброволци за посещения в домове за деца

Децата имат нужда от приятел, а груповите събития не им дават това, от което се нуждаят. Те искат да има някой, с когото да разговарят, да споделят преживявания и по този начин могат да се почувстват истински значими.
Виж повече
библиотерапия
10.03.2016 г.
2730
1

Библиотерапията в България е трудна мисия, но добра алтернатива на психо-фармакологията

Целта на библиотерапевта е да вдъхне увереност на четящия, че той може да се справи с проблема си, и да разбере, че не е единственият на света с подобен проблем, а напротив – това е предизвикателство в живота на много други хора.
Виж повече
Коментари 1
  • Георги Георгиев
    16.03.2016 г. 23:14
    Такива трябва да са бъдещите кафенета и чайни, стига с тези клюкарници и пушилни! Просветление и усамотение трябва на хората, да почнат да мислят, да чувстват, отново да усещат въображението бушуващо вътре в тях!

Коментари:

Спонсори на Портал 12