Свободата е резултат на саможертвата и проявление на Чистото Сърце

03.03.2017 г.
3698
Добавена от: Борислав Борисов
Свободата - като реултат на саможертвата
Свободата - като готовност да служиш на ближния, а не на егото си
Свободата - като готовност да се откажеш от пари, имущество и власт
Свободата - като проявление на Чистото Сърце

В телефонен разговор с писателя, психиатър и учен, д-р Тимен Тимев, ви споделяме някои мисли за Свободата, по повод Националния празник 3-ти Март.


"Няма свобода и не може да има свобода, докато обществото се управлява от диктатурата на масите. Днес ние вече нямаме бунт на масите, а диктатура на масите и масмедиите. За да имаме свобода, обществото трябва да се управлява от един елит, който е култивирал в себе си благородните черти да помага и служи на другия. Демокрацията днес е съставена от партии, които имат за цел да заграбят властта, да забогатеят и да възпитават в себе си чувството на садистично излъчване към другите. Така както днес, човек за човека никога не е бил толкова унищожителен.

Свобода в обществото няма да има дотогава, докато то се управлява от псевдо-демокрация. Всички видове демокрация днес са псевдо, защото представляват диктатурата на масите. Демокрацията днес ни лишава от свободата, защото позволява на най-нисшите, на изметта от народите и патологичните елементи от масите да се изкачват към властта. Защото именно като дава ужким равна свобода за участие във властта, тя позволява участие на хора, които не са култивирали в себе си необходимите качества да ръководят, а именно: знание, честност и благородство.

Много е трудно да култивираш тези три качества, защото знанието само по себе си не е свързано с честността и благородството.Трябва да се премине към управление от нов тип елити. Старите елити на аристократите се издигаха, благодарение на по-голямото количество пролята кръв и повечето пари. Днес обаче трябва да има нова аристокрация, която да бъде интелектуално-духовна и която ще култивира в себе си качества да служи на другите, а не на себе си. Тази нова аристокрация ще култивира в себе си чувство за всеотдайност и саможертва. Тя ще има за девиз :

“Обичта към другия е обичта към Бога, обичта към себе си е обичта към Дявола.”

Винаги смъртта и саможертвата са свързани със свободата. Свобода има само там, където се намесва опитът и готовността да умреш за дадено познание или дадена мисия. Свобода няма там, където не си готов да жертваш живота си. Свободата израства в кристалната си чистота - неподменена и нефалшифицирана, ако си готов за нея да пожертваш това, което всъщност можеш. Ако можеш да живееш - да пожертваш живота си за свободата, ако можеш да познаваш - да пожертваш познанието си, ако можеш да владееш или да имаш пари - да пожертваш властта и парите си. Това е единственият начин да бъдеш свободен - непрекъснато да жертваш живота, познанието, парите и имуществото, в името да служиш на другия.

"Единственото, което може да спаси човечеството е намаляването на хиперегоизма и силата на парите. Парите са разменната, абстрактна монета на Дявола. Парите са маската, с която Сатаната ходи измежду човечеството и го купува."


Малкото и частично знание прави човека зъл и развива егото. Едва извънредно голямото познание му възвръща изначалната Доброта. Именно заради това, свободата свързана с управлението на властта, както и личностната свобода за пряко зависими към обучението на интелекта, към който вече трябва да се добавя логиката за обучение на Сърцето. Това именно предложиха навремето Августин, Паскал, Киркегор и др.

В България и изобщо в Света, трябва да управляват тези, които са култивирали в себе си с течение на години знанието, честността и благородството. Но понеже днес обществото е устремено към безчестието, нещата са много трудни и предизвикателни. Днес във всеки град трябва да има движение на новите рицари. Рицари, които да защитават бедните, да защитават скромните от наглите, честните от безчестните. Днес цялата посока за развитие на обществото е да ползва аналитичното знание, което възпитава егоизъм и безчестие.

Днес демокрацията дава възможността на тълпите да се стремят към властта и да си набавят всичко това, което нямат. Всеки човек, който е дошъл от тълпата и масите и иска власт, той иска да си набави, това което няма - той няма нито талант, нито богатства, нито има чувство са самочувствие.

За да има обществото отговорни и честни управници, то трябва от малки у тях да е възпитавано Чистото сърце. Трябва да се въведе обучение по нова логика на Сърцето.
Днес е глупаво да искаме човечеството да се лиши от опияненията на интелектуалното, еротичното и демоничното. Тези три опиянителни сили вместо да служат нарцистично на човек, трябва да бъдат поставени в службата на огромно количество хора. По този начин естествено се намалява егоизма и нарцистизма. И понеже днес няма специални обучителни центрове за възпитание на Чистото сърце, то класическите духовни изкуства, единствено стимулират и възпитават спонтанната логика на Чистото сърце. Защото изкуството хармонизира чувствата, чрез правилното подреждане на интелектуалните пропорции. На мястото на днешния технологически модел на цивилизацията, трябва да застане естетическо-възпитателния модел. Той носи Свободата в себе си.


© 2017 Портал12 , Споделени мисли от разговор на д-р Тимен Тимев, пред Борислав Борисов, 02.03.2017


ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЗА СВОБОДАТА ВИЖТЕ В СВЪРЗАНИТЕ ЛИНКОВЕ ПО-ДОЛУ:
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Свързани публикации

25.05.2016 г.
3001

Тимен Тимев: Субективната свобода на духа и човешкия ум, съвпада със свободата на Вселената (ВИДЕО)

Огромните маси на Вселената сякаш не могат да спрат да се въртят по своите автоматични закони, защото ще нарушат Вселената. И сега това е най-финото - оказа се, че самата Вселена крие в себе си една самосвободност - величието на квантовата физика го доказа
03.03.2016 г.
2497

Топ 12 определения за вътрешната свобода от Гай Финли

Вътрешна свобода не означава, че условията, в които се намираме определят какво трябва да направим, за да се освободим... Вярно е точно обратното: работейки над себе си, ние всъщност променяме условията, в които се намираме, каквито и да са те.
03.03.2016 г.
7684

Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? (ВИДЕО)

Оказва се така, че днес всички съвременни хора са роби един на друг, а освен това са роби в продължение на целия си живот на материални и емоционални - външно привнесени псевдо-ценности, които съсипват цялото им битие
03.03.2017 г.
6895

Съвременното робство стяга човек с физически и духовни окови

Животът е средство за освобождаване и преоткриване на Свободата. На онази истинската свобода, в която човек съзнава, твори, възражда, саможертва. Свободен е само онзи, над когото смъртта няма власт. Човек е свободен само дотолкова, доколкото всеки миг от живота си е в състояние да следва самия себе си. Единствено свободният човек има вярата и разбирането, че хората до него принадлежат ведно към същия духовен свят, в който лежи хармонията и връзката с всичко в Природата.
03.03.2017 г.
7387

Илиан Генов: Историческа несъстоятелност или несъстояване на човека въобще...в "Калуня-каля" на Георги Божинов

В художвествената си интерпретация на философско разбиране Георги Божинов активизира обществено личността в лицето на Калуня, като преплита взаимовръзките между воля, съвест, държава и общество
24.04.2016 г.
2456

Силвия Тодорова: Монтесори ученето дава свобода за развитие на интелигентността у децата (ВИДЕО)

Пред камерата на Портал12, педагогът сподели, че интересът към този алтернативен тип обучение е много силен и в Пловдив е на път да се открие Монтесори направление в еко-училище Слънчев лъч
19.12.2016 г.
6934

Тимен Тимев: Най-смущаващата мисъл за модерния човек е тази, че има Бог

Съвременният дух е роден от чувството, че можем да се скрием, че е възможно да основем една субективност, която се основава на скритостта. В малката ни субективна, човешка и подла душичка се явява лъжливото усещане, че може да се скрие
04.01.2017 г.
1679

Тимен Тимев: Духът на свободата е духът на отрицанието (ВИДЕО)

Всички тези кукли, които сме ние, трябва да се учим да ги депрограмираме. Например ние говорим днес с един познат и наложен императивно жесток ред на думите. Това е прозата, а как можем да се върнем към Бога?
28.01.2016 г.
14621

Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) - 12 избрани мисли

Като практикуващ психиатър и психолог зная, че със свободата може да анулираме това зло. Какво ни води към нея? Първо да осъзнаем, че ние самите сме виновни с всяка мисъл, емоция и действие за личния си живот и да престанем да изнасяме стрелката на вината навън към други хора и действия
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай