Търси

Свилена Рачева: Да родиш у дома е нещо много истинско!

21.01.2016 г.
5847
19
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Свилена Рачева е от онези жени, които смело следват мечтите си и ги реализират. Създават и успешно развиват училището си по езда "Happy Horses" край Павел баня. В стопанството си прилагат пермакултурно земеделие , като Свилена стартира инициатива за запазване на старите сортове семена и създаване на виртуално опитно поле и единни банки семена. Сред конете, поляните и горите, семейството отглежда и своите 5 деца. Днес на Бабин ден, ще ви разкажем, заедно със Свилена, за осъзнатия избор за раждане в къщи и неговото преживяване.

Свилена: “Първите ми 4-ри деца са раждани в болница - две от тях в чужбина, в болница Лос Анжелис, а другите две в болница в София. Много исках да родя едно от децата си у дома и с последното бяхме убедени, че ще опитаме това да стане. Аз и моето семейство много искахме да родя сама и около мен да бъдат само мъжът ми и децата ми.”

Свилена споделя, че жените раждали в болница, знаят че винаги остава чувството, че всичко се случва, някак като на конвейер. Според нея дори и при избран екип и неговото специално отношение, това не може да се сравни с емоционалното преживяване, което се случва при естественото раждане.

Това да родиш в дома си, в обкръжението на най-близките е нещо много истинско и съкровено”, говори изпълнена с щастие Свилена и допълва: “За мен това е пето раждане и аз бях наясно с всички възможни рискове. Страхът е онзи, който евентуално може да предизвика усложнения. Според мен тялото на жената е напълно готово да извърши това, за което е създадено и не му е необходима външна намеса. Има също прекрасни акушерки, дули и жените, които желаят да родят в домашни условия, могат да им се доверят напълно”.

Питаме я  какво би казала на тези, които категорично заклеймяват раждането в домашни условия. Тя отговаря, че иска да си припомнят или ако имат все още живи стари баби, те да им припомнят, че няма и до преди 100 години, всички жени са раждали в дома си. Според нея  предразсъдъците нямат почва и всяка жена трябва да има право на осъзнат и информиран избор къде и как да роди.

Раждането вкъщи позволява и една много важна дейност да бъде извършена, която дарява новороденото с безценни вещества, а именно неотделянето на плацентата в мига на раждането, насилствено от лекарския екип.  Свилена е оставила своята плацента да се роди естествено, след близо 10 часа. През това време майка и бебе са осъществили своя първи контакт- кожа върху кожа, а бебето е имало възможност да приеме всички важни антитела и вещества, чрез неотрязаната пъпна връв.

В болниците, това не се практикува според лекарите, заради нуждата от “обработка” на бебето и родилката. Запознати обаче, твърдят, че плацентата, която е пълна с безценни вещества и кръв, бива използвана и търгувана с козметичната индустрия. Не зависимо, дали това е вярно или не, факт е, че преждевременното изваждане на плацентата ощетява бебето!

Какво е направила Свилена с плацентата у дома, след нейното раждане? Тъй като тя съдържа важни вещества, нейното семейство я разделя на няколко части. Една част е направена на смути и майката я приема през следващите дни, друга част е изсушена и приготвена на капсули концентрат, която тя продължава да пие, малка част са дали своето куче и сокол и последната е оставена за ритуално заравяне.

Свилена е убедена е, че първият контакт е много важен за майката и бебето, особено за засукването и неговото кърмене, затова и жените, трябва да настояват бебето да не им бъде отнемано веднага след раждането.

В края на нашия разговор Свелена съветва, ако се вземе решение за раждане у дома, родилката и нейното семейство да бъдат запознати с целия процес, като не търсят информация единствено в интернет, защото тя също може да ги обърка допълнително.

В днешно време раждането вкъщи не е мит, а е реалност и практика в много страни, включително и в най-напредналите. За съжаление, у нас раждането у дома е незаконно към този момент, но както Свилена, все повече жени, решата да родят по този начин. Жените, които правят осъзнат избор да родят в къщи, имат няколко варианта, по които то може да протече:

В домашна обстановка, в която раждащата е обградена от професионалните грижи на подготвена акушерка, а понякога в зависимост от ситуацията – и на общопрактикуващ лекар.
Неасистирано раждане, наричано още свободно раждане, при което жената взема най-активно участие, но може да й помагат нейният партньор, приятели, близки или помощничка, наречена дула.

Един от най-важните доводи, когато бъдещата майка, решава да роди вкъщи е
да е сред семейното си обкръжение. Друг силен аргумент е схващането, че раждането е естествен процес, който може да протече с по-малко стрес в домашна обстановка. Както Свилена сподели , така и други жени, които са имали възможност да сравняват, твърдят, че вкъщи родилните болки са били по-слаби в сравнение с болките, изпитани в болницата и емоцията от раждането е била много по-истинска и съкровена.
Коментари 19
 • chestnia
  27.04.2016 г. 15:47
  po dobre u doma kakvoto i da stane , ot kolkoto niakoia psevdo doktor-ka,psevdo sestra ili kakvoto i da bilo zavurshilo sus svirka ili agne, da napravi narochno
 • Дим
  20.04.2016 г. 16:53
  В Холандия раждането вкъщи е не само позволено, но и соцалната норма.
 • Мария
  25.01.2016 г. 13:00
  Винаги навсякъде може да стане "нещо". Раждането в къщи е законно в много страни и може да присъства акушерка или лекар. Нещата могат да бъдат регулирани, така че максимално да се защити майката и детето.
 • nl
  23.01.2016 г. 20:10
  Добре де, ако уре стане нещо и се случи нещастие кой ще поеме отговорността. Всичко звучи чудесно когато раждането мине леко, ами ако детето загине ко праим? От моя гледна точка майката е виновна от небрежност.
 • Искра
  23.01.2016 г. 18:14
  Никола и Свилена отглеждат децата се с любов и много отговорност!Учат ги как се живее просто в синхрон с природата.Няма нищо лошо да имаме големи семейства,ако го правим осъзнато.В тяхното стопанство място и работа има за всички.И бъдете сигурна ,че тези деца ще са повече човеци от онези деца растящи между стените на апартамента,обградени от технологичните си джаджи! Браво Свилена!

Коментари:

Спонсори на Портал 12