Светослав Вълчев: Майсторите в бойните изкуства са и майстори в живота (ВИДЕО)

18.06.2019 г.
5513
Добавена от: Борислав Борисов
 Независимо къде са създадени, в коя част, по кое време, между всички бойни изкуства има един обединяващ символ, един обединяващ елемент и това е този стремеж на практикуващите, ако усилията са насочени правилно, за постигане на такова състояние на хармония на ума, съзнанието, тялото, на такова Единение, в което да се достигне наистина по-високо ниво на осъзнаване.
И това е дълбокият смисъл на всяко едно бойно изкуство, който е заложен от неговите създатели. Това, което се интерпретира в съвремените условия, няма нищо общо със смисъла, когато са били създавани бойните изкуства назад във времето. Някои от тях са много, много стари  - на повече от 3 хиляди години, а сигурно и повече.

Големите майстори на бойните изкуства, би могло да се каже, че те са майстори и в живота. Защото бойните изкуства са част от живота. Те участват във всичките му аспекти.

Бойните изкуства не са част от някакви техники, демонстрации, да не говорим въобще за насилие или бой. Няма такова нещо! Ако те са правилно насочени, те имат съвсем, съвсем други цели.
Не случайно, във всички бойни изкуства и стилове присъства неизменно една сричка “ Ки, Чи, Ци, До” - Всичко това различно по звучене, означава едно и също – Енергия. Означава Дух, Път, Развитие - Еволюция. И всъщност това е обединяващото, това е общото между всички видове бойни изкуства.

Повечето младежи, когато ги попиташ: “Защо влезе в залата? Какво те привлече в бойните изкуства?” - 99% от отговорите са : “Да се науча да се защитавам” - Естествено на 98% от тях никога не им се налага да се защитават, използвайки това, което са научили, и това е много хубаво. Те виждат после същността, съдържанието, естествено, ако са правилно насочени и са попаднали на верният учител и треньор. Разбират, че бойното изкуство е много по-богато, много по-всеобхватно, от това да научиш някакви техники за самозащита.

За мен Айкидото е едно от най-съвършените и хармонични бойни изкуства. Неговият създател е Морихей Уешиба. Обикновено създателите на бойните изкуства са били посветени хора. Той е тренирал различни бойни стилове в Япония. В един момент се оттегля за няколко години, не се знае къде - някъде в планините на Япония и когато се връща казва на всеослушание, пред майстори на бойни изкуства в Япония, казва: “ Аз създадох ново бойно изкуство”
В Айкидото няма състезателен елемент, няма агресия, няма удари, има единствено използване на сферата, полусферата, отвеждане силата на противника в някаква посока и основен принцип е ненараняването. Тоест само да доведеш „ противника“ до състояние, в което да види, че няма нужда от агресия и продължаване на противопоставянето. В Айкидо, “Ай”- означава съразмерност, “ки”- енергия, а “До”- Дух, Път .

Морихей Уешиба, казва: “Айкидото, това е продължение на Божиите промисли с други средства”. Айкидото е като танц, човек не може да разбере какво се случва, когато е на бързи обороти.

Тайкуондото е старо, древно бойно изкуство, с корейски произход. В него има 5 принципа, които частично или цялостно присъстват в другите бойни изкуства. Идеята е тези принципи да не бъдат само в залата, а въобще прилагани в живота от този, който го практикува.

1- ви Принцип: Уважение - затова, когато се влезе в зала и отидеш при треньора се покланяш, както и като практикуват двама човека.

2-ри Принцип: Почтеност ,Честност - Човек е нужно да бъде най-вече почтен и честен към самия себе си и към останалите. Ако човек не е почтен към себе си, трудно би могъл да бъде такъв към останалите хора.

3-ти Принцип: Постоянство - Принцип валиден за всички бойни изкуства. Изисква се постоянство в тренировките, за да имаш някакви успехи. Това се твърди от всички майстори на бойни изкуства.

4-ти Принцип: Самоконтрол - Да знаеш до къде и доколко може да стигнеш, и къде да спреш.

5-ти Принцип: Непоколебим Дух - Сами по себе си тези принципи говорят за тяхното съдържание.

Интересно е значението на цветовете в Тайкуондо. Всеки един цвят означава нещо конкретно. Акцентираме само върху някои цветове:
 
  • Белият коран - бял лист хартия, на който ученика, заедно с Учителя започва да пише на този лист и започват заедно да творят. Първите стъпки и умения, които натрупват.
  • Жълт колан - Това е семенцето, покълнало от земята, и от което започва да се появява растение. Нещо започва да се съзидава, да се съгражда.
  • Зеленият цвят - Там вече имаме растение, което избуява. Целият този стремеж е отдолу, от основата нагоре към небето.
  • Червен колан - Това е последният цвят на колана, който е преди майсторската степен - 1-ви Дан - черен колан. Червеният цвят означава “опасност” - Практикуващият е натрупал дадени умения и зависи накъде ще ги насочи. Има много примери, в които практикуващият използва научените Учения в деструктивна посока - да наранява, да бъде агресивен и в пълен разрез с Принципите на бойните изкуства.
  • Черен колан - 1-ви Дан - 1-ва майсторска степен - Това е когато ученикът е готов да попадне в изпита за черен колан. Знаете, че черният спектър на цвета, това е спектъра на всичките цветове на светлината и се счита, че ученикът е узрял и е достигнал по-високо ниво на осъзнаване. Дали е така, това е отговорност на всеки един - както на ученика, но и на неговия учител. По нататък има 2-ри Дан и т.н. - други високи нива на осъзнаване. -Да достигнеш ниво, до което не си в състояние да твориш зло, не си в състояние да навредиш на някои.
 
Големите майстори казват: “Най-добрата битка е тази, която не се е състояла” - и това е изкуството!

В Манастира Шаолин не е имало степени. Накрая ако монахът е допуснат да премине определени тестове, получава диплома, на коята пише : "Майстор от Манастира Щаолин", което е най-ценното за всички майстори в бойните изкуства.
 
В Япония с много голямо уважение се е ползвал Самурай - “Майстор на меча” - Миамото Мусаши. Казват, че е най-големият майстор на меча за всички времена. Първият му дуел е на 12 годишнd възраст. До 18 години провежда между 64 - 65 дуела, без да бъде побеждаван. Той е имал учудващо чувство за интуиция и усет за нещата. Според противника, с който е имал дуел, той, или е закъснявал, за да го изнерви, или е идвал облечен като просяк и е показвал неуважение, с което е изваждал противника от равновесие. Използвал е психологически похвати.
 
Цитати на майстори на бойните изкуства:
 
“Владеенето на бойните изкуства, означава да изразяваш себе си честно. Това е много, много трудно за изпълнение. Лесно е да направиш шоу с всякакви измислени странни движения, но да изразиш себе си честно, това приятелю е много, много трудно.” - Брус Лий

“Бъди мек. Когато живее човек е гъвкав и мек. Когато умре се втвърдява. Мекотата е живот, а твърдостта - смърт, независимо дали става въпрос за ума, тялото или духа на човек.” - Брус Лий

Изкусният войн проявява духът си с меки думи и решителни действия.”- Филип Станхоут

“Този, който побеждава другите е силен. Този, който побеждава себе си е могъщ.” - Лао Дзъ

 “Дълбоко в традициите на човешката култура се спотайват бисери - семена на Съзиданието. Те очакват да бъдат извадени на повърхността и разпръснати между хората. Едно такова семе-бисер, е идеята за карате.” - Гичин Фунакоши
 

 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12