Търси

Сведенборг: Търси мистерията, постоянно разговаряй с Духа

11.09.2018 г.
6657
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Елеазар Хараш - Емануел Сведенборг:

Кои са законите за връзка с висшите светове?
- Постоянното изучаване на живата Светлина.

Какво е твоето мнение за Духа?
- Това е въпрос, по който искам да мълча, това е Мистерия.

Какво е твоето мнение за Любовта?
- Колкото повече Светлина придобива човек, толкова по-съвършено мнение ще има за нея.

Кажи ми една небесна мъдрост?
- Търси мистерията, постоянно разговаряй с Духа - питай, питай, питай...

С какво се занимаваш?
- Както аз, така и ти сме във Вечното Училище
 
Учителя Беинса Дуно казва : "Четете Сведенборг"
????
Кой е Емануел Сведенборг?
Именит и необикновен шведски учен, философ, християнски мистик и теолог. Сведенборг (1688-1772)  започва да получава на 56-годишна възраст видения и съновидения. Спокойно посещава рая и ада, разговаря с ангели, демони и други духове. Вижда Второто пришествие на Исус Христос, което е духовно, а не материално. Една от най-известните му книги - "Небесни тайни" е писана в периода 1749-1756 г., тя е пояснение върху Книгата Битие (Глава 1-4). Най-ценният принос на Сведенборг се съдържа в Учението за съответствията/кореспонденциите – една стройна езотерична доктрина, в чиято сърцевина е скрита най-важната Истина на мистичната философия, която гласи: „Sicut in caelo, et in terra“, или: „Как(во)то е горе, так(ов)а е и долу; как(во)то е долу, так(ов)а е и горе – за да сътворяват чудесата на Едно-единствено Цяло!“.

Съществуват три добре известни документирани случая на паранормални способности отбелязани в литературата за Сведенборг.
Първият е от 29 юли 1759 г., когато по време на вечеря в Гьотеборг той възбудено казал на компанията в 6 часа, че е имало пожар в Стокхолм (на разстояние 405 км), който изгарял къщите на неговите съседи и заплашвал неговият дом. Два час по-късно, той се успокоил и отбелязал че огънят е спрял на три врати от неговия дом. Два дена по-късно репортерите потвърдили всяко твърдение, съвпадащи с точния час, когато Сведенборг подал информацията.
????

Вторият бил през 1758 г., когато Сведенборг посетил кралица Луиса Улрика на Швеция, която го помолила да ѝ каже нещо за нейният починал брат принц Аугустус Уилиям. На следващият ден Сведенборг нашепнал на ухото ѝ нещо, след което кралицата пребледняла и обяснила, че това било нещо, което само тя и нейният брат могли да знаят. Третият бил с жена, която изгубила важен документ и дошла при Сведенборг, молейки да попита за местонахождението на документа човек, който бил починал в последно време, което той направил следващата вечер.

Имануел Кант в началото на своята кариера бил впечатлен от тези случай през 1763 г. и направил разследване да установи дали те били истина. Той също така си купил всичките осем тома на скъпата Arcana Caelestias. През 1766 той публикувал Сънища на Пророка (Träume eines Geistersehers) където той заключавал, че случките на Сведенборг не били нищо друго, освен илюзия. Все пак той не бил в състояние да даде научно обяснение за описанието на пожара през 1759 г. от Сведенборг.

Самият Сведенборг не приписвал особена важност на подобни случки. Той неколкократно обяснявал, че Бог не изпълнява повече чудеса, нито пък изразява Себе си в човешките сънища.
????

Сведенборг определял своята теология откровение на истинската Християнска религия, която била объркана през вековете от теологията. Въпреки това той никога не нарекъл своите трудове теология, тъй като смятал че се основават на истински преживявания, за разлика от теологията. Основата на теологията на Сведенборг се съдържала в Небесни Тайни (Arcana Caelestia), публикувана в осем тома от 1749 до 1756. Чрез значителен по обем труд той интерпретира Библейски откъси. Преди всичко, той бил убеден в това как Библията описва трансформацията на човек от материалистично в духовно същество. Той започва своят труд с подчертаването как мита за сътворението не представлява опис на създаването на Земята, а опис за човешкото новораждане в 6 етапа. Всичко отнасящо се до човечеството може да бъде също отнесено до Иисус Христос, и как Христос се освободил от материалните ограничения. Сведенборг разгледал тази идея чрез тълкуване на Битие и Изход.

От последния запис в дневника, датиран от 26-27 октомври 1744 г. Сведенборг е сякаш наясно относно пътя, които да следва. Той усеща, че трябва да изостави текущия си проект и да напише нова книга за преклонението пред Бога. Скоро той започва работа върху „Преклонението и Любовта към Бога” (De cultu et amore Dei). Този труд не бил напълно завършен, но въпреки това Сведенборг го издал в Лондон през юни 1745 г.

Едно обяснение защо този труд никога не бил довършен е дадено в добре известна и често цитирана история. През април 1745 г. Сведенборг вечерял в частна стая в механа в Лондон. Към края на вечерята му причерняло пред очите и стаята се променила. Внезапно забелязал, човек седящ в ъгъла на стаята, който му казал: „Не яж много!“. Уплашен, Сведенборг си отишъл забързано в къщи. По-късно през нощта същият човек се появил в съня му. Той му казал, че Той е Господ, че е определил Сведенборг да разкрие духовното значение на Библията и че ще направлява Сведенборг какво да пише. В същата нощ духовният свят бил открит за Сведенборг.
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 1
  • светеща лампа
    31.01.2023 г. 17:25
    Изключително важно е, какво Сведенборг е писал за Исус Христос, защото често се казват неистини за него. Обобщаващото е: Под Господ се разбира Исус Христос от Новия Завет, който е Йехова от Стария Завет. Има един Бог в Който има Троица и Господ е този Бог. Извадка от Сведенборг (и с много други цитати от Библията той обяснява това): („И този, който е Първият и Последният“ – е Онзи, Който е, Който беше и Който ще дойде. Това се разбира под Йехова; името Йехова означава, а именно, Който е бил, Който е и Който ще дойде; защото миналото и бъдещето са вътре в Него настояще. Следователно той е безвременният Вечен и безпространственият Вечен. Отец е Вечният и Безкрайният, Синът е Вечният и Безкрайният, и Светият Дух е Вечният и Безкрайният, и въпреки това няма три вечни и безкрайни, но един. Че този е Господ *, се казва в »4 основни учения на новата Църква, Учението на Господ.) * Исус Христос (Сведенборг нарича Исус Христос винаги „ Der Herr)

Коментари:

Спонсори на Портал 12