Търси

Свами Омкарананда: Днес йога е happy hour, а Йог е цялостен начин на живот и свещен съюз! (ВИДЕО)

24.06.2016 г.
2136
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Свами Омкарананда,духовен учител от Индия проведе своя лекция във Велико Търново по повод Международния ден на Йогата, който се отбеляза с богата програма в града.

Eто какво сподели той с присъстващите: Обикновенно казваме йога, това всъщност не е правилна дума. В нашата санскритска литература, не съществува нищо наречено йога. Няма такава дума и в нея няма никакво съдържание. Оригинално се нарича йог и следващия път когато отивате на практика вместо йога, може да кажете йог.

Според думата, която използвате ще получите такава вибрация. Думата йог има различно значение, различна енергията, но каква е енергията на йога, не знам. Когато кажете на вашето дете неговото име правилно, то ви чува, ако го наречете с друго име, думата просто отминава. Така, че опитайте се да изясните за вас понятието - йог.

А какво значи йог? Йог ознаначава съюз. Какъв е всъщност съюзът, който се случва? Когато практикувате йог, където сте тогава всъщност? Къде е вашият ум? Мислите кога ще си отидете в къщи или какво правят другите на постелката? Вие присъствате в залата, но къде е умът ви? Вие сте там където ви е ума. Където е умът, там сте и вие.

Тогава какво се съюзява в йог ? Какво стои между вас и разумът ви? Вие правите асан, но умът ви е на друго място, това означава, че сте на отделни неща и няма съюз. Ако няма съюз, това ще бъде на всякъде.

Представете се, че се храним. Какво правим в този момент? Храним се и говорим. Ние сме заети с това, което говорим и пропускаме връзката с храната ни. Как тази храна ще ни изхрани, ако преоритета ни е дискусията. Ако в храната няма живот, тя няма да ни даде живот. Ако храната има живот, как трябва да комуникираме с нея, за да се свържем с нея. Само, ако сме свързани с нея тя ще ни изхрани. А какво правим ние? Ние просто задоволяваме гладът си. Финната енергия в храната е тази, която храни умът ни и само, ако сме свързани с нея, този процес може да се получи.

Когато се съюзим с храната, храненето ще стане йог, а вашата маса ще бъде залата ви за йога. Йог не означава просто отидете за един час в студиото и практикувайте. Йог трябва да става 24 часа, във всеки един момент да се случва йог, във всеки един момент да се получава съюз.
Какво правим ние в днешно време? Йог се е превърнал в happy hour, от три до четири или от четири до пет. Това означава ли, че останалите 23 часа трябва да са нещастни?! Нека всеки час, всяка минута, всяка секунда да бъдат щастливи. Но същия начин нека йог се получи изкуството да живеем, тогава ще се получи съюзът.

Лекция на Свами Омкарананда и Мирослава Маринова- Седмица на йогата 2016

Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12