Търси

Странно пред-апокалиптично послание разпространиха учени от НАСА

31.05.2016 г.
3495
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Проучване на НАСА заключава кога ще дойде краят на днешната цивилизация. Новините не са добри и това, което излиза от американската космическа агенция като анализ, навярно е свързано с друга информация или идеи, които ще се наложат през идните близки години. Според резултатите на учените, на днешната цивилизация и остават само няколко десетилетия, преди всичко познато да се срине. (Навярно в последния момент ще предложат "готова и наложителна алтернатива"?)

Според доклада, написан от математици и учени в областта на естествените и социалните науки, модерната цивилизация е категорично обречена. Няма една определена социална група, която бихме могли да обвиним, а цялата основна структура и природа на нашето общество.

Докладът анализира пет рискови фактора за социален упадък - население, климат, вода, селско стопанство и енергия. Когато тези фактори се доближат до двата най-важни критерия, тогава ще настъпи внезапният провал на сложни обществени структури. Проучването сочи, че всички обществени сривове през последните 5000 години са включвали тези два критерия: "разтягането на ресурси поради напрежението, поставено върху екологично-абсорбционния капацитет" и "икономическото разслоение на обществото в Елитът [богати] и Масите (или "Обикновените-бедни")”.

Това “Елитарно” население ограничава потока от ресурси към “Масите”, като натрупва излишък за себе си, който е достатъчно голям да напрегне природните ресурси. В крайна сметка тази ситуация неизбежно ще доведе до разрушаване на обществото.

Докладът на учените навежда на мисълта, че силата на елита ще доведе обикновените хора до колапс много по-рано, което ще позволи на “привилегированите” да продължат бизнеса си както обикновено, въпреки неизбежната катастрофа.

Противниците на тази теория веднага биха извикали “Науката ще ни спаси!” Но според учените от НАСА, технологиите само могат да ни навредят повече, тъй като ще консумират още повече ресурси. Докладът гласи, че най-добрият възможен сценарий включва признаване на задаващата се катастрофа от елита и по-справедливо преструктуриране на обществото. Дали това може да се случи?

Ето и какви са кратките препоръки на учените от НАСА:
Икономическият растеж е най-големият разрушител на екологията. Хората, които си мислят, че може да има развиваща се икономика и здравословна околна среда, грешат. Ако не намалим числата, природата ще го направи вместо нас... Понеже екосистемите са толкова издръжливи, те не изискват незабавно наказание за глупците.

Двете ключови решения са  - намаляване на икономическото неравенство, така че да се гарантира по-справедливо разпределение на ресурсите. То от своя страна ще разчита на по-малко интензивни възобновяеми ресурси и намаляване на прираста на населението.

Свързани публикации

ЕС и НАСА изстреляха сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата
18.01.2016 г.
2517
1

В очакване на масови наводнения, ЕС и НАСА изстреляха сателит за мониторинг на океаните

Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, новият хай-тек сателит е резултат от спешната нужда за получаване на аналитична информация за нивото на водите
Виж повече
планета Церера - видео - НАСА
01.02.2016 г.
1647
4

НАСА пусна пълноцветни кадри от орбитата на Церера (ВИДЕО)

Филмът е продуциран от членове на екипа управляващ космическата камера Даун и немски аерокосмичен център DLR, използвайки изображения от висока надморска височина картографирани от август до октомври 2015 г. от космическият кораб, който кръжеше в орбитата на Церера
Виж повече
Хъбъл - снимка на Вселената - отдалечени галактики
04.03.2016 г.
2336
1

Учени заснеха най-старата галактика, когато Вселената е била едва 3% от днешната (HD СНИМКА)


"Направихме огромна крачка назад във времето, като преминахме с телескопа "Хъбъл” много повече от очакваното”, каза специалистът от Йейлския университет Паскал Оуеш. „Видяхме галактика, която регистрирахме като GN-z11, в момент, когато възрастта на Вселената е била едва 3% от днешната"
Виж повече
планета 9 - Нибиру - Сатурн, Касини - НАСА
11.04.2016 г.
5030

Гравитационни аномалии потвърждават наближаването на мистериозна планета в Слънчевата система

Според учените планетата може да навлезе със своята траектория в пътя на познатите ни планети в Слънчевата система в периода около 2020-2028-а  година. Това може да повлияе гравитационно и на Земята, под формата най-вече на наводнения, а също и земетресения
Виж повече
вулкан на Марс
04.05.2016 г.
1451
1

НАСА откри на Марс сходни минерали с тези от Земята

Преди милиони години на Марс може да е имало условия за живот и там да е съществувала древна цивилизация, много близка до тази на Земята.
Виж повече
извънземни цивилизации
05.05.2016 г.
2029

Защо са ни новини, че на Марс има вода, след като цялата Вселена кипи от разум, но това се прикрива?!

Принизяването на научното говорене до темите за химическия състав на близките небесни тела, изглежда иска да подтисне вътрешните усещания на земляните за богатството на Вселената
Виж повече
SOFIA - аеро обсерватория за изследване на Космоса
08.05.2016 г.
2043
1

НАСА откри атомен кислород в атмосферата на Марс! Какво означава това?

Атомният кислород е изключително разтворима алотропна форма на кислорода. Освен че е много разтворим във вода, той има свойството да прониква навсякъде
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12