Търси

Странна свръхсветлина в космоса изуми астрономите по целия Свят

18.01.2016 г.
5847
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Странна свръхсветлина в далечния Космос изуми астрономите през последните месеци. Астрономическите обсерватории по целия свят преглеждат топка от горещ газ, намираща се на милиарди светлинни години от Земята, която от няколко месеца (от гледна точка на нашата планета) излъчва енергия равна на стотици милиарди слънца! В своята същност обектът е малко по-голям от 16 км! И астрономите не са съвсем сигурни какво е то...?

Ако, както подозират, газовата топката е в резултат на свръхнова, тогава това е най-мощната свръхнова някога наблюдавана от Земята. На въпрос на списание Science, астрофизиците докладват, че обектът в центъра може да бъде много рядък тип звезда, наречена магнетар - но толкова силен, че да разширява границите на енергията, позволени от физиката.

Международен екип от професионалисти и любители забеляза възможната свръхнова за първи път през юни 2015, която сега вече е наречена ASASSN-15lh.

Делото на този малък, но мощен мистериозен обект в центъра на газовата топка е толкова екстремно, че учените не могат да го опишат или даже сравнят с нещо познато на науката.

"Ако това наистина е един магнетар, то сякаш природата взе всичко, което знаем за магнетарите и то далеч над нивото 11", заявиха учени по повод съществуващата скала за измерване на силата на магнетарите от 1 до 11.

Обектът не може да се види с невъоръжено око, защото е на 3,8 милиарда светлинни години от Земята. ASASSN-15lh се откроява със своята чиста величина. Той е 200 пъти по-мощен от средната свръхнова, която пък е 570 милиарда пъти по-ярка от нашето слънце, и 20 пъти по-ярка от всички звезди в нашата галактика Млечен път, взети заедно.

"Ние трябва да се запитаме, как това е възможно?" заяви професорът по астрономия в щата Охайо - Кристоф Станек. "Това отнема много енергия, за да блесне, да свети... и тази енергия трябва да дойде от някъде!?"

Учените очакват космическия телескоп Хъбъл да помогне за решаването на въпроса по-късно тази година, защото това ще позволи на астрономите да видят галактиката-домакин и  заобикалящата среда на обекта. 

Свързани публикации

Научни открития 2015 | снимка: Shuuterstock
30.12.2015 г.
4598

12 забележителни научни открития през 2015, върху които трябва да се замислим

Представяме ви 12 забележителни научни открития през 2015-а година, върху всяко от които е добре да се замислим за хода на еволюцията, за научните открития и за мясотото на човека във Вселената
Виж повече
Церера - астероид - планета джудже
14.12.2015 г.
2754

Учени откриха странна светлина на астероида Церера, където най-вероятно има вода

Светлоотразителните петна по Церера са едни от най-трайните мистерии на мисията Даун. По време на посещението си, космическият кораб е каталогизирани над 130 светли петна по повърхността
Виж повече
ЕС и НАСА изстреляха сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата
18.01.2016 г.
2466
1

В очакване на масови наводнения, ЕС и НАСА изстреляха сателит за мониторинг на океаните

Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, новият хай-тек сателит е резултат от спешната нужда за получаване на аналитична информация за нивото на водите
Виж повече
Коментари 4
 • Динко Малаков
  18.04.2016 г. 22:03
  :|
 • Георги Георгиев
  19.01.2016 г. 00:01
  Е учените не разбраха ли, че с колайдърчето не могат да открият топлата вода :) Да почерпят опит от древните цивилизации и може и поне частично да си го обяснят :)
 • Илияна
  18.01.2016 г. 18:22
  Много интересен и показателен материал. Предсатвете си какви неща има във Вселената - какви чудеса...и наистина откъде идва цялата тази ОГРОМНА енергия??.....
 • Анонимен
  18.01.2016 г. 13:49
  Какви големи неизвестни за нас, хората, крие Бъдещето!

Коментари:

Спонсори на Портал 12