Търси

Страхът от необяснимото ограничава връзките и възможностите между хората

11.08.2016 г.
2816
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Оказва се така, че страхът от необяснимото, неизвестността и несигурността е един от най-сериозните проблеми в съзнанието и психиката на съвременното общество. Този страх ограничава връзките и възможностите между хората. Заради него те са като изтръгнати от един, иначе дарен свише, безграничен свят на възможностите. Голяма част от хората днес са като изхвърлени на пусто крайбрежие, където нищо не се случва.

Не само страхът от неизвестното и несигурността запраща човек в умствена изолация, но и неговата ленност. Те заедно правят така, че човешките взаимотношения се повтарят толкова еднообразно и всеки път толкова безплодно. Но този, който е готов да приеме несигурността, която е символ на живота, само той ще може да вникне докрай в собственото си битие.

Защото е съвсем ясно, че макар да си представяме, че всеки човек има своя собствена реалност или битие, то повечето хора опознават само едно ъгълче от своя живот и пространство. Те остават свити там - в ъгъла до прозореца или в онази малка и тясна ивица, по която се разхождат насам-натам. Това им вдъхва известна сигурност, но сигурността преди всичко е качество на смъртта.

Много по-красива е онази опасна несигурност, в която се раждат промените и новото. Те няма как да се родят в условия на сигурност и недоверие. И именно заради това, ние нямаме причини да изпитваме недоверие към нашия свят, защото той не е против нас. Ако в него има ужаси, пропасти, то те са наши ужаси и пропасти, а ако има опасности, то голямото предизвикателство пред нас е да обикнем тези опасности.

Когато устроим живота си на принципа да държим на трудното, то тогава всичко, което сега все още изглежда толкова чуждо, ще ни стане най-близко и най-скъпо. Нима можем да забравим древните митове, съхранени в предисторията на всички народи, които показват как всички дракони на нашия живот са принцеси, които чакат само мига, когато ще ни съзрат красиви и смели. Навярно в сънищата ни, дори това, което е най-ужасното и безпомощно, дори то очаква от нас подкрепа.

 

Свързани публикации

Не се привързвайте към никакви установености
29.07.2016 г.
5024
3

Топ 12 послания на Ошо за осъзнато живеене

Не се привързвайте към никакви установености. Животът е неустановен - в самата му природа е такъв. И интелигентният човек остава винаги неустановен.
Виж повече
Коментари 5
 • Нина Кирова
  14.08.2016 г. 14:44
  Страхът е Превенция! Важно е границите му да са Приемливи. Рецепти за живеене НЯМА ! Все още има от какво да се Страхуваме. Тоталитарната Същност не е изличена от Управляващите и от Администрацията и от Подкупните Институции. Страшно е да ни Ограбят,Излъжат, Измамят,Недооценят...... И когато това се случва ЕЖЕДНЕВНО с нас и с ДЕЦАТА ни..... СТРАШНОТО произвежда СТРАХ. Останалото са Красиви Приказки!
 • Дамян Гюзелев
  12.08.2016 г. 17:00
  Неизвестното и несигурното са по-интересни и по-обогатяващи от добре познатото. Няма лошо да имаме спокойствие и сигурност от време на време, но като цяло за да се учим и развиваме - което е една от големите цели - не можем да разчитаме на сигурността. И приемете страха за нещо нормално, за да не ви пречи. Движете напред въпреки страха, не му позволявайте да ви владее. Любовта и вярата държат страха в норма.
 • Konstantin Tzvetkov
  12.08.2016 г. 11:52
  Страхът от общуването по между ни е стиснал нашето общество за гушата и от там идва големия страх към неизвестното,защото при едно нормално общуване неизвесното за едни е известно за други и така чрез споделяне се преодолява страха и се върви напред,но за това ще е нужно много време,тъй като този страх и недоверие по между ни беше насаждан по най-жестокия начин 45 години .Освен това вече 70 години имаме една лъжлива Църква,чиято роля е точно тази да консолидира обществото в този мъчителен преход. Мога да споделя от моя опит,че през 80-те години и сега в чужбина сме никой с никого.Страхът продължава да стои между нас! Защо?Вече няма ДС!
 • Славейче до Dimitrinka
  12.08.2016 г. 00:09
  или казано по старо му - който пее, зло не мисли:L
 • Dimitrinka Yordanova
  11.08.2016 г. 14:53
  Страхът е другото име на Вярата. Две страни на една монета - нашето истинско и безсмъртно същество.Страхът е силна емоция, която може да се овладее и чрез нашия глас... Опитайте!:C

Коментари:

Спонсори на Портал 12