Търси

Страхът е оръжието на Дявола, което човек сам сътворява

31.10.2019 г.
5139
1
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес на Хелоуин  - Страхът ще завладее всички емоции и възприятия и дълго ще работи, след този ден на безобидно на пръв поглед забавление. В следващите редове, отправяме поглед не към празника Хелоуин и неговия демонизъм, а към Страха, как той работи и защо е опасно да се заиграваме с него. 

Какво казва Учителят Петър Дънов за страха: 

Страхът е дяволска работа, едно отрицание, чрез което лъжата се възпроизвежда.

Какво става при чувството страх?

Рудолф Щайнер, говори в своите лекции, какво става при чувството на страх и защо днес то е вредно и неестествено:

Чувството страх не си е на мястото днес и още по-малко в бъдеще. Какво става при чувството страх? Кръвта се изтласква в центъра, натиска се в сърцето, за да си създаде там здрава опора, за да направи човека силен срещу външния свят. Чувството страх, което е свързано с този приток на кръвта, днес е неестествено и вредно. В бъдеще не трябва да бъде така; тогава трябва да действат само силите на Аза, да действат без страх. 

Защо страхът става все по-мощно средство за създаване на емоция?

Тук се крие и ключът, защо страхът става все по-мощно средство за създаване на емоция, която се харесва особено на подрастващите. В свят, където те растат без здрава духовна основа, за сметка на материалната такава, става все по-трудно да изпиташ емоции, каквито и да са те. 

Емоциите - най-силният наркотик в днешно време

Емоциите са най-силният наркотик в днешно време, който създава усещането за живот, за щастие и забавление. Върху тях се концентрира и младият човек, който насочва действията си в ежедневието, за да може да демон-стрира интересен, динамичен и изпълнен с емоции живот, което му носи одобрение и чувство за “успех” в обкръжението. Знаем обаче, как действа наркотикът. Дозата трябва да става все по-силна и по-силна, за да може да постига същия ефект.

А най-силната доза, която организмът може да произведе е от чувството на страх. Страхът пуска в организма определени химични реакции, характеризиращи се с отделяне на голямо количество адреналин в кръвта, което дава силното усещане за живот и емоция. 

Той, обаче действа деструктивно на вътрешната ни същност, която изпитва силна болка от отровата, която получава. Затова и най-често след силните преживявания от това естество, следва чувството за празнота и обърканост, придружено често с кошмари и странни случки в ежедневието - сящаш страхът оживява. И няма как, всяка мисъл форма придобива свой живот и съзнание и тя преследва собственика си, промъква се отново в съзнанието му, прехвърля се върху обкръжаващата среда. 

Така страхът се загнездва в сърцето и  често раздразнеността, чувството за тревожност, отчаеност стават спътници в ежедневието. Това споделят и все повече млади хора, за които животът добива смисъл само в преживяването на страха и те го търсят и искат, той да става все по-силен и демоничен.

Страхът - най-големият затвор за Душата

Душата получава най-големия си затвор, от който излизането става много трудно.  Страхът завладява човек и неговите действия в ежедневието, несъзнателно биват подбуждани от чувството на страх, а не от чувството на Любов - Да обичаш, за да не си сам, да се храниш по определен начин, за да не се разболееш, Да излъжеш, за да не развалиш мнението на другите за теб и т.н.
 

Днес, когато приготвяте децата си в страшните костюми и приемате всичко за една игра, една емоция, не забравяйте с кого се заигравате - Страхът - оръжието на Дявола, което човек сам е сътворил.


И завършваме с два важни цитата на Рудолф Щайнер и Учителя Петър Дънов:

Вие трябва все повече да се учите да противопоставяте своите вътрешни сили на нападащия външен свят. При това страхът трябва да изчезне. И това е необходимо особено за този, който преминава през езотерично обучение. За него е абсолютно необходимо да се освободи от всяко чувство на страх и тревога.

Рудолф Щайнер

“Центърът на съвестта е над центъра на страха. Човек като развие съвестта, тя взема излишната енергия на страха и я превръща в Справедливост. “

Учителя

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 1
  • emilyano calabrese
    12.01.2020 г. 23:41
    ВЕРНИ ДУМИ ТУК ЗА ДЯВОЛА И ЧОВЕКА;):D:V:O:G

Коментари:

Спонсори на Портал 12