Търси

Стоян Петров: Ванга е сред нас и продължава да помага на България (ИНТЕРВЮ)

09.06.2019 г.
8365
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Един нов филм за легендарната ясновидка – „Човек и феномен” - ВАНГА, с неизлъчвани досега кадри, предсказания и очевидци, мълчали през последните десетилетия, предстои да гледаме на 19 юни в Зала 1 на НДК. Негов режисьор и сценарист е Стоян Петров. През последните години от живота й той превежда на Ванга, когато при нея идват рускоговорящи гости. 70-минутният разказ включва редица интересни интервюта, сред които с Нешка Робева, с дядо Йоан Богослов и с проф. Недим Генджев, председател на Висшия духовен съвет на мюсюлманското сунитско изповедание. Премиерата ще бъде съпътствана и от няколко музикални изпълнения на любимите македонски песни на пророчицата, изпълнени от певеца Илия Луков.Г-н Петров, режисьор сте на новия филм за Ванга, какво остана неизказано за пророчицата?
Всяко нещо се прави тогава, когато му дойде времето. Дълги години съхранявах доста неща за леля Ванга. Мисля, че няма смисъл човек да започне да философства или да проповядва, защото я е познавал. Признание – за това правим филма. Признание към една жена, която е посветила живота си на това да помага на хората, вдъхвала им е кураж и надежда. Ние, българите, сме благословени, че тя е живяла сред нас.

Как петричката ясновидка промени живота ви?
Ванга е променила живота на всеки човек, който се е срещал с нея.

Когато срещнете такъв човек и феномен, с такива невероятни способности, колкото и да сте скептичен, това познание ви променя изцяло. Понякога човек преживява страдание или болест, за да бъде накаран да потърси такива хора. И тези срещи не само че лекуват болестта, но и преобръщат нагласата и светоусещането му.


Аз никога не съм търсил такова нещо и не съм вярвал. Отидох от любопитство, заведоха ме. В нейно лице видях уникален човек, от когото струеше огромна доброта. Каза ми неща, които никой не знаеше, за мен и за рода ми и повярвах. Казват, че понякога е била по-директна или груба с някои хора, но това не е било случайно.

Тя беше нашата духовна майка. Караше ни се не по-лош начин, а както майка се кара на децата си.

Ванга ме прие да превеждам на гостите и от Русия. Сред тях беше Кирсан Илюмжинов – първият президент на руската федерация Калмикия (1993-2010) и президент на Световната шахматна федерация (1995-2018). Има един невероятен случай с Кирсан, когато той отива при Ванга да я попита къде има нефт и тя с един пръст му посочва мястото на картата. Той й казва, че там свършва пустинята, но тя е категорична, че там е мястото. Послуша я и направи завода точно на това място и там откриха нефта.

Поканила е и Борис Елцин, защо?
Да, аз лично съм търсил всички, за да ги поканя. Тогава живеех и работех в Русия. Започна да кани тези хора последните години от живота си, сякаш предусещаше, че наближава краят на земния й път. Ние започнахме да изпълняваме волята й. На всеки от тях имаше да каже по нещо. Борис Елцин не дойде лично, но изпрати най-доверения си човек, прессекретаря си Сергей Медведев. Тогава ситуацията в Русия беше тежка. Не се знаеше ще я има ли тази държава или не, хората бяха настръхнали. Очакваше се да има гражданска война, а те вече я бяха преживявали веднъж. Ванга обаче ги окуражи, каза на Медведев: „Ке се опрайте, бе!”

Какви предсказания още е направила, на кого?
Много искаше да покани Алла Пугачова. Ние я търсихме доста време. Тя тъкмо се беше омъжила за Филип Киркоров. Не успяхме да се свържем с нея, докато леля Ванга беше жива, открихме я няколко месеца след смъртта й. Осигуриха ни среща с Алла, поканиха ни на гости в дома им с Филип. Предадохме посланието на Ванга, а то беше – да продължи да пее. Това беше периодът, в който Пугачова беше в криза и беше престанала да се изявява на сцена. Година и половина по-късно тя отново започна да пее, не знам дали нашето послание е помогнало за решението й. Тогава се запознахме и с Бедрос Киркоров, който също е ходил при леля Ванга. Сподели ни, че тя е предсказала голямото музикално бъдеще на Филип, когато той е бил на няколко годинки.

Ванга е известна повече като пророчица, но тя всъщност е била и целителка, бихте ли разказали как лекуваше хората, как работеше, освен със захарчетата?
Имаше огромна целебна енергия, която се усещаше. Между другото енергията на Рупите днес е същата както когато беше жива Ванга. Имаше случаи, когато хората се разплакваха или падаха на колене пред нея, защото тя ги освобождаваше, разтърсваше ги. Това са случаите на мигновеното изцеляване. Наскоро гледах филм за република Тува в Русия, където има шамани. Във филма един от тях разказва, че до 1920 г. те не са имали доктори и показва как са се лекували – хваща те за главата, бае ти и след това те оставя да поспиш, докато излезеш от хипнотичното състояние. Това е същото енергийно въздействие, което изчиства всичко и маха блокажите в тялото. Така правеше и леля Ванга.

Срещал съм малко хора с такава огромна доброта и сила. Усещането е все едно, че ви прегръща. Понякога се случваше така, че докато говори с други хора и изведнъж насочваше вниманието си към теб, без да си я видял, изведнъж я усещаш много силно до такава степен, че ти изтръпват краката.


Тя казваше на хората, че всичко ще е наред и благодарение на позитивизма й у тях настъпваше огромна духовна трансформация. Настройваше ги да мислят, че са добре. В такъв случай човек започва да се усмихва, да търси доброто, положителното и го намира.
Много пъти казваше: „Давай го, давай го, захарчето, какво го държиш!”. В други случаи не й трябваше захар, а започваше директно да говори. Нейните родственици споделят, че са я виждали да изпада в много силни състояния, в които говори непрекъснато, бързо и с изменен глас. Аз съм присъствал на леко съсредоточаване, все едно чете.

Проводник на информация ли е била?
Да, абсолютен проводник. Това се дава само на хора, които няма да злоупотребят с тези си способности. Затова казвам, че такива хора са само в доброто и помагат. Никога не е казала на някого да отиде и да отмъсти, да обиди, да убие. Винаги е казвала да се прави само добро. Тя беше много чист човек, с висок морал. Аз самият научих от нея да съм по-смирен. Веднъж я попитах за себе си, имах проблем с едни пари, които ми бяха отнети по нечестен начин. Тогава отвътре ми вреше и кипеше, исках да размажа, да докажа, че съм прав. Тя само ми каза – „Не се занимавай. Това са глупости. Пари се изкарват. Господ си знае работата!”
Във филма „Феномен” за нея от 1973 г на Надежда Тошева, проф. Шипковенски я пита „Гласът ли ти говори?”, а тя казва – „Да, гласът ми говори!”. „А мъртвите кога ви говорят? – „Когато гласът спира да говори, говорят мъртвите.”

Казвала е още – „Направи добро и го хвърли в морето”?
„Направи добро - надевай се. Направи зло – чекай го” – това са точните й думи. Тя беше доста директна с някои, понякога казваше: „Абе, ти, що лъжеш, бе?! Марш от тук!” Беше и с чувство за хумор, никого не е обиждала.

Много здраво критикуваше политиците и не правеше разлика между хората. Нямаше никакво значение дали срещу нея седи обикновен човек или президент. Наставлението беше едно й също, ти си като ученик пред учителя си.

Ванга е имала два периода в живота си – първият е, когато е била бедна, а вторият, след 60-те години, когато й разрешават официално да ясновидства, което е било парадокс в цял свят. В този период тя е можела да си позволи всичко, включително и нова къща, но тя е избрала да живее скромно в нейната къщичка, с нормални дрехи, с нормална храна... Скромност докрай. Освен това се е реализирала като майка, като е осиновила две деца. Може да не е родила Митко и Венетка, но ги е отгледала, дала им е образование, създала им е условия.

Всичките й близки са в контакт с нея и до днес, вие самият споделихте, че усещате понякога присъствието й?
Случвало ми се е, има случай, в които я усещам и водя някакъв вътрешен диалог с нея. Абсолютно вярвам и на ясновидеца Любомир Алексиев, който във филма разказва, че е в постоянен контакт с духа й. При мен е в по-малка степен, но не съм единствен – шофьорът й казва, че постоянно е в контакт, московската лечителка Людмила Ким споделя, че я сънува всяка нощ. Интересното е, че има хора, които никога не са я виждали, но я сънуват. Вярвам, че продължава да помага и до днес на България и на българите.

Какво казваше за България?
Казва, че сме способен народ, че всеки от нас може нещо, но ще се оправим едва когато се научим да го можем заедно, да се обединяваме.

В моментите на отчаяние каква е била?
Нешка Робева разказва за това, че е имало моменти, в които й е било много тежко. Веднъж тя отишла при Ванга и започнала да се оплаква – от работата, от политиката... и така половин час. Накрая Ванга й казала: „Добре, Нешке! Съгласна съм с теб! Дай да се сменим.” Тогава Нешка си е дала сметка колко й е трудно на Ванга, опашката пред дома й била дълга, а тя трябвало да приеме всеки.

Имала ли е начини да се чисти от негативната енергия, след като всеки ден е приемала толкова много хора?
Да, ходила е на Роженския манастир, където е общувала с игумена Йоан Богослов. Той тогава е бил отец Йоан и тя му предсказва, че ще стане владика. Посещавала го е всяка седмица, чиракувала е и се е изповядвала. Тя е получила в болницата Светата Евхаристия, което е най-голямото доказателство, че човек е чист. Това е изповед, която се прави в пълно съзнание, която човек сам желае.
Ванга е променила мирогледа на много хора. Много хора повярваха в Бог благодарение на нея. Тя казваше, че всичко идва от небето, от Господ, че трябва да вярваме, че невидимият свят съществува.

Всъщност Ванга е казвала, че трябва да внимаваме с всеки избор, който правим всеки ден в живота си, защото човек е прозрачен за Бог, той вижда всичко?
Да, така е. Дядо Йоан Богослов точно това казва - „Идвайте, бе, хора, елате при мен, изповядвайте се, разберете, че вашият живот е като един диск и в тоя диск всичко ви се пише. И като се качите там горе колкото повече е написано, толкова по-зле. Като дойдете при мен и се изповядвате и поискате прошка, аз ще изтрия лошото от диска, Господ ще го изтрие.

Нима имаме нужда от посредник с Господ?
Не, човек си общува с Господ, но свещеникът прави ритуала. Той трябва да го извърши, тъй като го познава добре, той чете молитва.

Истина ли е, че Ванга е общувала с растенията и животните в околността?
Знам, че общуваше с цветята. Тя се е свързвала с духовете на мъртвите чрез саксийните цветя и предавала важни завети на наследниците. Хората, които отивали при нея да питат за мъртвец, носели живо цвете в саксия. Ванга казвала, че душата на мъртвеца сяда на цветето. Така правела по-лесно контакт с починалия и общувала с него.

Но, за останалото във филма на 19 Юни от 19 часа в зала 1 на НДК.

Онлайн билети може да закупите от тук или в мрежата на Еventim в цялата страна
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12