Търси

Стотици се включиха в инициативата Книги за смет в Кюстендил

22.05.2016 г.
1064
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Стотици граждани на Кюстендил се включиха в инициативата Книги за смет. Градът е домакин за първи път на екологичната кампания, която предлага качествено четиво срещу събрани и предадени пластмасови отпадъци.

Участниците бяха от различни възрасти. Сред най-активните бяха ученици от клуба по екология на местно училище, които се включиха организирано в кампанията. Всеки желаещ да участва трябваше да събере и предаде един килограм пластмасови отпадъци. В замяна той получава талон за безплатна книга от щанда, с предварително подбрани заглави. Този, който предаде два или повече килограма, получава втори талон. 

За приемането на пластмасовите отпадъци бяха поставени жълти контейнери. Предстои отпадъците да бъдат допълнително сортирани, за да преминат процеса на рециклиране. Пластмасата се разгражда най-дълго в природата и е основния вредител на съвременните производства, каза Марияна Добранова - представител на организаторите. Тя уточни, е целта на инициативата е да се научат младите хора, особено децата, да рециклират. "Надяваме се, че всички тези хора, които са дошли с децата си, ги учат да хвърлят пластмасата в жълтите контейнери, а не я събират просто за един ден, за да получат нещо безплатно", казаха още организаторите.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12