Търси

Стелиян Славов: Вихъръ запалва любовта към знанието и безусловната работа за другите

30.05.2016 г.
697
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес ще бъде открита изложба на автентични български носии. Изложбата е част от културно-просветен проект “Родови нишки” на клуб “Вихъръ” - пространство за Култура и Изкуство. Всички събития от проекта ще се проведат в Стоян Стайновата къща в град Казанлък.

По повод предстоящите събития на клуб Вихъръ, Портал12 разговаря със Стелиян Славов - един от основателите на клуба - за родовите нишки, които винаги са ни съхранявали, за любовта към знанието и добротворчеството.

Какво е за вас вихърът и какво искате да завихрите с него?

„Вихъръ“ за нас е символ и обединяващо звено - това, което събира като център около себе си всички хубави неща, които са за благото на човечеството и на българите като цяло.

А какво ще завихрим - запалване, и поддържане там, където е запалена, любовта към знанието, добротворчеството, и към безусловната работа за другите.

Смятате ли, че това е възможно в света, в който живеем - така, както той е устроен?

Напълно е възможно. Ние виждаме, че една много силна културна нишка се втъкава невидимо в нашето общество, която занапред ще играе важна роля в съхраняването на нашата култура, а оттам и на нашия дух. Макар и нещата да изглеждат черни, всъщност както казват индианците - най-тъмно е преди зазоряване. И ние вярваме, че това нещо предстои тепърва.

Залагате много на българските традиции, българските етнология, фолклор, пречупвайки ги и през сегашно време - кажете ни малко повече за самите инициативи, които сте подели.

Всичко се случва сякаш от само себе си, с лекота и в дух на спонтанност. Заедно с нашите приятели от вокално трио “Калина” и Антон Гудов (които са и изпълнители на автентичен и обработен фолклор) организираме целия проект. Те сами издирват, съхраняват и реставрират автентични носии, които всички гости ще могат да разгледат до 4 май в Стоян Стайновата къща.
Останалите от нас (Божидар, Цветомира, Стела и Аз) сме се заели с вътрешната организация, (някои биха го нарекли „черната работа“) динамиката и детайлите на самите събитята, при представянето на Николай Райнов и проект „Иван Милев 2015-2017“.

Ние желаем Николай Райнов да бъде изучаван и четен от колкото се може повече българи, защото сами сме се убедили в автентичността на неговото слово и силата, която носи.

И третото събитие е за Иван Милев като наш роден художник, носещ талант на европейско ниво.  Но за това ще ни разкаже повече неговия внук.

Това ни е философията на проекта “Родови нишки” с нишките, които свързват и обединават българското. Разчитаме точно на българското, защото без значение дали за някои сме принадлежащи на Европа или граничим с Изтока, и с тая особена демографска криза, която се случва в момента, ние знаем, че за да оцелее българското и духът като цяло, е необходима връзка с корените при всички случаи.

Смятате ли, че именно тези по-трудни условия все пак, въпреки дълбоките крайности в обществото ни, запазват онзи истински жив дух на духовността, на необработеното, на истинското в живота, така че тепърва на България й предстои мисията да го разпространява това цялостно?

Да, наистина е така. Мисията е зададена. Необходимо е от България да излезе като духовен импулс тази любов към Земята, към човека, към звездите и т.н. Но тия крайности в днешни дни според мен както са за хубаво, така и има голяма вероятност човек да се изгуби в тях.

И по-скоро връщайки се към старите ценности от миналото ни, човек може да запази баланса между крайната духовност, вече отиваща към фанатизъм, и крайния материализъм, който отрича всичко психично, и прочие. Целта е съхраненият баланс - здравата духовност и вътрешното психично здраве.

Разкажете ни още за събитията, които сте подготвили - какво е най-интересното в тях?

Няколко дни преди Фестивала на Розата, с подкрепата на община Казанлък започваме на 30-ти май с откриване на изложба на автентични фолклорни носии от 19:30 часа в Стоян Стайновата къща, в която от десет години не се е случвало нищо в тази посока - толкова конкретно и с такъв синтез. Много благодарим на Михаил Стайнов, който повярва в нашия проект и въпреки недоброто си здраве, абсолютно безусловно прие идеята присърце и влязохме в една много силна работа на сътрудничество.

След това на 1-ви юни от 19 ч. пак на същото място представяме забравеното творчество на Николай Райнов и неговия живот. Подготвили сме изненади за посетителите. Ще представим проект за книга-речник на Николай Райновите редки думи.

На 2-ри юни арх. Александър Тодоров, който е внук на Иван Милев, ще представи своя проект за албум с творчеството на Иван Милев. За първи път се прави нещо такова - албумът в себе си обединява биографичния път на художника и негови репродукции.

Най-общо това са трите събития - всяко едно от тях е прекрасно, ние не ги разделяме. За всекиго има по нещо. Заповядайте!
 

Свързани публикации

българска шевица
21.04.2016 г.
30963
9

В българската шевица се крие код, който предпазва и акумулира енергия

Българската шевица е нещо много специално и не е случайно, че е украсявала дрехите на нашите предци. Хората, които се интересуват, знаят, че шевицата ни не е просто украса на дрехата. Предназначението й е много по-дълбоко.
Виж повече
-
27.05.2016 г.
916

Изложба показва уникални български престилки и връзката им с Природата

Докато опознават на престилките и природата, посетителите ще слушат ведра народна музика, ще видят четири кратки филма за зелената икономика в България от поредицата "За Балкана и хората" и ще могат да проверят знанията си от изложбата с интерактивна образователна игра
Виж повече
Родови Нишки - един културно-просветен проект на шепа млади казанлъчани
26.05.2016 г.
335

Родови Нишки в Стоян Стайновата къща

Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12