Търси

Стефи Недевска: Мини общностите възраждат обществото ни (ВИДЕО)

26.04.2016 г.
2037
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На фестивала “Здравей, Здраве” в Пловдив, който се проведе на 16 и 17 април, екип на Портал 12 разговаря с част от организаторите на събитието - Стефи Недевска и Живко Стоилов. Те ни разказаха как се е родила идеята за фестивала, как той се е превърнал в мрежа и какво ги мотивира да продължават да го организират.

Импулсът за създаване на фестивала “Здравей, Здраве” идва от гр. Русе през 2010 година. В първите няколко години фестивалът се провежда само в град Пловдив, а тази година част от фестивала са още пет града в България - Ямбол - 23 и 24 април, Кърджали - 7 май, Казанлък - 7 и 8 май, Троян - 11 и 12 юни, Търговище - 8 октомври. Организацията на фестивала се случва на доброволни начала и се финансира от дарения. Част от даренията идват от посетителите по време на самото събитие, чрез специални кутии, поставени за целта.


 

Съпреживяването в общност е изключително важно в днешно време. Аз виждам иначе разпокъсано обществото. Трябва да ги има тези мини общности вътре в структурата му, в които ние да се събираме - хора, които мислим по един и същ начин, усещаме света по един и същ начин и сме узрели да споделяме опитностите си, така че всички останали хора да имат полза от тях. Ето това е изключително важно днес и то се отнася не само за фестивала, но и като цяло във всички сфери на нашия живот”, сподели Стефи Недевска, един от организаторите на здравния форум.


Живко Стоилов допълни от своя страна, че вече наблюдаваме създаването на новия тип организации по света - т.нар. синьо-зелени организации.


“Това са организациите на бъдещето, които вземат решенията си по друг начин. Те не са фокусирани изцяло върху собствената си печалба и отчитат ефекта на своята дейност върху средата. Те в момента се създават и са предизвикателство пред човечеството и етапа на неговото развитие. Ние се радваме, че сме част от вълната и че прокарваме нещо ново, което в бъдеще ще бъде нещо нормално и естествено”

По думите на Стефи Недевска, за да се случват подобни инициативи, организирани от нов тип, е важно да се спазват трите принципа: доброволно, безплатно, споделено.

Всеки от организаторите на фестивал “Здравей, Здраве” в Пловдив се занимава с различни практики, в които обучава хора как да живеят здравословно и щастливо. “Ако събития като това не съществуваха, нашите практики щяха да бъдат една суха материя. Събитието доказва, че методиките, за които говорим - тази материализирана божественост е възможна, че е възможно да се живее щастливо, радостно, усмихнато, в пълно здраве и изобилие на Земята, и конкретно в България" - допълни още Стефи.

По думите на Живко Стоилов фактът, че се случват тези събития в България, която не е богата страна, показва, че действително е назрял моментът:

“Ние не откриваме топлата вода - още когато започвахме, на запад имаше такива събития. Но там те се правят с пари, с реклама - по познатия модел - така лесно става в една по-богата страна. Бих искал обществото да се развива в тази посока - да има повече споделяне, повече грижа към природата, повече грижа към ближния и към самия себе си - това е, което ни липсва. Икономиката на България и социалното положение не са извинение - даже бих казал, че са един плюс. Важно е, че духът го има и той слиза отгоре, и се материализира.” - заключава г-н Стоилов.
 

Свързани публикации

фестивал Здравей Здраве
12.04.2016 г.
1709
4

Фестивалът Здравей, Здраве 2016 ще се проведе в шест български града

Новината тази година е, че фестивалът става национален и ще се проведе последователно в още пет града: Ямбол - 23 и 24 април, Кърджали - 7 май, Казанлък - 7 и 8 май, Троян - 11 и 12 юни, Търговище - 8 октомври.
Виж повече
Любов Миронова
22.04.2016 г.
3557
4

Любов Миронова: Дайте на децата си свобода за движение и да бъдат независими (ВИДЕО)

В своята тема Любов Миронова подчерта, че до седемгодишна възраст за детето е най-важно да се движи и да се научи да координира движенията на тялото си. Колкото по-сръчно е детето, толкова по-умно става. Плетенето и чистенето на орехи например много помагат на детето да започне да пише по-лесно.
Виж повече
Силвия Тодорова - монтесори педагог | © снимка: Портал12
24.04.2016 г.
1990
1

Силвия Тодорова: Монтесори ученето дава свобода за развитие на интелигентността у децата (ВИДЕО)

Пред камерата на Портал12, педагогът сподели, че интересът към този алтернативен тип обучение е много силен и в Пловдив е на път да се открие Монтесори направление в еко-училище Слънчев лъч
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12