Срещата между душата и Бога се осъществява извън живота, извън смъртта

23.10.2020 г.
10124
Добавена от: Портал12
Има нещо в човешкия Дух, което е по-дълбоко от всяка мисъл и от всяко разбиране. Това е погледът на Духа, който е насочен към Ен Соф, към Незнайното - тука не говорим за Бога, не говорим за поглед, насочен към Бога, а за съвсем друго нещо. Някои мислят, че животът е всичко но Учителя казва, че има нещо по-велико от самия живот.

Някои мислят, че животът е мястото, където Душата се среща с Бога, но това не е така. Животът е мястото, където Душата проявява Бога, Неговата Божественост. А срещата между Душата и Бога се осъществява на едно друго място, извън живота, извън смъртта - това е мястото Ен Соф, Незнайното, наречено още Нищото или (кабалистически термин) Неведомото.

Това означава, че за Бог можеш да кажеш някои неща, но когато стигнеш до Неведомото, там дори и дълбокото ти мълчание, дори да е мълчание на Посветен, то също е бедно. Това е извън пределите. Нищо не можеш да кажеш - нито с твоя говор, нито с твоето мълчание.

Но само Посветените и Маговете могат да осъществят тази среща с Неведомото и да се завърнат в живота, вече с една изключителна Мисия. Тогава, при тази среща неговият живот се изменя тотално и завинаги. На даоски език казано: Този човек сякаш е същият, но е друг.


Из лекция на Елеазар Хараш "Тайната мъдрост - Учението Дао", държана на 8-и Октомври 1997-а година, включена в книгата "Свещени разбирания" Лекции VIII том.


 
Спонсори на Портал12