Търси

Споделено фермерство и градина под наем - мисията е възможна!

11.01.2016 г.
9164
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево, обл.Смолян са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем. Всеки, който поиска, срещу скромна сума за наем и доставка, може да поръча те да му отгледат в градината биологично чисти зеленчуци както и да приготвят зимнина. В интервю за сайта Фермер.БГ Ярослав Юнаков заявява, че целта им е най-добре да задоволяват нуждата на хората от хубава и чиста храна чрез най-краткия път – от производител до потребител.

Разкажете повече за себе си, кои сте и как решихте да се занимавате със земеделие?
Ние сме Ярослав и Юлия, семейство от вече седем години, родители на две деца. Професионално се занимаваме със земеделие в последната година, но иначе всяка година си засаждаме зеленчуци и обработваме почва, така че опитът го имаме от много време.

Кажете повече за идеята ви за градина под наем, каква е целта на инициативата ви?
Идеята за градината под наем е от три-четири месеца. Първоначално мислехме как най-добре да задоволяваме нуждата на хората от хубава и чиста храна. Така се роди идеята ни за зеленчуковата градина под наем. В смисъл най-краткият път от производител до потребител е този. Наистина няма нещо по-достъпно и хората така да имат пряк достъп до почти всеки процес на преработване, от самото засяване на семената, как и колко, как се произвежда продукцията, както и приготвяне на предпочитана зимнина. Всичко това за 2 лева на квадрат за месец. Общата площ на градината е 25 квадрата.

Това основната ви дейност за препитание ли е и смятате ли, че семейство като вашето с две деца може да се препитава с градина под наем или с биоземеделие?
Градината под наем все още не е основната ни дейност, с която да се препитаваме, но все повече внимание обръщаме на тази дейност. Аз съм ангажиран на сто процента с тази дейност, докато жена ми работи и в друга сфера. Според мен семейство може да се препитава с градината, но затова е необходимо много добре да се анализират дейността и културите, които ще се произвеждат, защото малък производител примерно на картофи не мисля, че би могъл много да успее. На пазара има доста евтини картофи. Важно е човек да направи предварителен план и оценка за това, но иначе определено е възможно да се препитаваш с тази дейност.

И може това да бъде истински бизнес, така ли?
Може да, малък, но достатъчен!

Имате ли вече клиенти?
Клиенти имаме, отзивите наистина са много добри и добре вървят нещата за сега. Хората са изключително удовлетворени, казват, че храната е много вкусна.

Какви хора се обръщат към вас и как точно се случват нещата, какъв е целият процес, например обажда ви се някой по телефона, иска да ви наеме и оттам насетне какво следва?
Най-често ни търсят семейства с деца от различни краища на България, дори имаме семейство от чужбина, което осигурява чрез нас храна на своите родители, което е много благородно от тяхна страна. И въобще клиентите са ни семейни хора, които търсят здравословна храна, жените, майките са по-активните ни клиенти. Потребителите заплащат само наема на градината и куриерските услуги за доставка на храната до дома им. Освен това ние изпращаме домашно приготвени подаръци на клиентите си, приготвяме им и допълнителни изненади като билки, сушени плодове, като така искаме да им внесем повече радост. Когато си наемат площта за градина, клиентът ще ни определи с какво предпочита да я засадим. Например: домати, краставици и ранни картофи напролет, или ще избере да му отглеждаме само пипер и зеле за туршии, корнишони за кисели краставички, или зелен лук, спанак и маруля за свежа салата през зимата. Или от всичко по-малко. Възможностите са много.

Има ли краен срок за наемане на зеленчуковата градинка?
За да се възползват в максимална степен от разнообразни зеленчуци през идната година, е хубаво до 31 януари клиентите да са заявили желанието си да станет стопанин на градина под наем.

Повече подробности за Градина под наем: landlord.garden

Свързани публикации

еко земеделие
23.12.2015 г.
1557

Стартира конкурс за есе по темите за еко земеделие и опасностите от ГМО

Ивайло Попов от За Земята коментира „Макар и страната да е част от ЕС, в България все още има сериозни социални проблеми, най-тежките от тях са видими именно в селските и земеделските райони
Виж повече
здравословни храни - правилно хранене | снимка: Shutterstock
28.12.2015 г.
3565

Филип Харманджиев: Храната, която ядем, е въпрос на лична отговорност

Харманджиев е убеден, че в момента се храним много по-вредно, отколкото преди и в днешно време много от болестите идват от храната. Това се дължи на политиката, която водят държавите, а именно – колкото човек е по-нездрав, толкова е по-манипулируем
Виж повече
Коментари 4
 • Е Ш от София
  24.04.2016 г. 13:10
  Градина от 25 кв.м ? Любопитен съм да узная колко продукция получавате от площ колкото на един хол в апартамент, че да можете да продавате на желаещите клиенти ? Благодаря за отговора Ви ! :-)
 • Елеонора
  23.04.2016 г. 21:04
  Елеонора Много бих искала да си поръчам зимнина;лютеница,киопалу,компоти,туршии,пипер в буркани и др.но незная точно как.Ако можете да ми помогнете?:L
 • Любомир Костов
  19.01.2016 г. 08:51
  Здравейте ! Какви зеленчуци предлагате и на каква цена.Добре е да направите ценоразпис. Любомир Костов гр.Кнежа. lubomirkoctov@abv.bg :|
 • Любо
  19.01.2016 г. 08:47
  Много е затревено за БИО :)

Коментари:

Спонсори на Портал 12