Търси

Списък с отровни храни и добавки, които всеки трябва да познава

25.07.2016 г.
8229
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Време е да бъдем по-отговорни към нашето здраве и това на децата ни. Голяма част от най-отровните добавки в храните се рекламират като полезни и заместители, например на захарта. Всъщност обаче, те се оказват много по-вредни и дори данни на СЗО показват тяхната висока степен на канцерогенност.

Натриев глутамат E-621

Не трябва да ядете продукти с добавка на Е-621( натриев глутамат).Ако на опаковката на избрания от вас продукт е посочено, че съдържа Е621, не го вземайте! Натриевият глутамат подсилва вкуса. Днес го  добавят в различни храни, за да увеличат употребата му от населението. Бъдете внимателни!

Заместители на захарта
Всички заместители на захарта притежават силно жлъчегонно действие. При хора с проблемна жлъчка тези заместители може да изострят заболяването.А в газираните напитки едва ли някой приема заместителя  на захарта на сериозно, но последствията от употребата му плаща простатната жлеза.

Калиев ацесулфам - Е950
През 1974 година в САЩ е признат за бавно действаща отрова и вещество, способно да ускори развитието на злокачествени тумори.

Аспартам - Е951
Известен е и с други названия: сюитли, нутрасюит. През 1985 година е открита химическата нестабилност  на аспартама. При нагряване сладкият вкус изчезва, а самото вещество се разрушава, затова се използва само при продукти, които не се подлагат на термична обработка. При температура от 30 градуса аспартамът започва да се разпада, образувайки формалдехид (канцероген клас А) и метанол с висока токсичност. Често се употребява в приготвянето на нискокалорични и диетични продукти.

Цикламова киселина - Е 952
Продукти, съдържащи добавката Е 952 не трябва да се консумират от бременни жени, особено през първите месеци на бременността. Това води до забрана за използване на добавката в САЩ, Япония, Канада, Сингапур, Южна Корея, Русия, Индонезия. В същото време СЗО признава хранителната добавка Е 952 за безопасна при условие, че се спазват изискванията за употребата й.

Ксилитол — Е967
Знае се, че прекомерната употреба на веществото (над 20 г на един прием или над 50 г на ден) води до подуване на корема, метеоризъм, диария.

Сорбит — Е420
При използване на големи количества от добавката се наблюдава: дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт и засилено образуване на газове. Приемането на над 50 грама от веществото за денонощие се определя като опасно за човека.

Трансмазнини
Трансмазнини (или транс мастни киселини) са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Другото име на трансмазнините е "частично хидрогенирани масла." Потърсете ги в списъка на съставките на хранителните пакети. Много от производителите не ги отбелязват, защото не са задължени от закона.Това са „растителните мазнини”, растителната сметана, маргаринът.

Хидрогенираните масла имат променена молекулярна структура, нехарактерна за природни съединения. Когато навлязат в нашите клетки,те нарушават клетъчния метаболизъм. Хидрогенираните масла спират пълноценното хранене на клетките и са причина за натрупване на токсини, водещи до различни заболявания.

Масло 72,5%  в никакъв случай не трябва да ядете. Това е некачествено растително масло, разбито с водород.

Масло с по-малко от 82,5% животински мазнини няма. Ако не можете да намерите такова масло, по-добре яжте растително. Или изяжте две лъжички натурално масло, отколкото цял пакет или килограм трансмазнини. Употребата на продукти  с такива мазнини понижава способността на организма да противодейства на стреса, повишава риска от  депресия.

Продукти, съдържащи трансмазнини: маргарин; меки масла, смес от натурални  и растителни масла;  рафинирано растително масло; майонеза; кетчуп; продукти на бързото хранене; готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия; солети, чипс, царевични пръчици; пуканки за микровълнова печка; шоколад - в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини"( рядкост са шоколадите с краве масло); растителна сметана - единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина.

Рулца от раци - есенция, соя; въпреки названието си, въобще не съдържат месо от раци, а от 1993 година производителите им били юридически задължени да ги маркират като „ароматизирани рулца от раци”

Какао
Въпреки че какаото е полезен продукт, един от проблемите при твърде честата му употреба е съставката теобромин, която има токсичен ефект и води до пристрастяване. Редица проведени изследвания през 1983, 1986 и публикувани през 1993 година свързват теобромина с увеличаването на риска от рак на простатата в по-напреднала възраст при мъжете.

ГМО фъстъци
Имплантиране на генни петунии. Изключително отровно вещество. Суровият фъстък може да е причина за проблеми  с храносмилането. Люспите на фъстъка са силен алерген, затова е по-добре да се консумират печени и обелени фъстъци. Ако фъстъците са съхранявани на влажно място, може да се появи плесен, която отделя токсини и попадне ли в човешкия организъм може да порази всеки по-слаб орган.

Важно е да знаете, че захарта изгаря при температура 140 градуса, затова в производството на сладкарски изделия използват изкуствени подсладители. Днешните готови сладка и конфитюри са чудеса на химията, нямат нищо общо с плодовете, изобразени на етикета.

Сухи и варени колбаси, пастети и други продукти, които би трябвало да са направени от месо, са пълни с мас, свински кожички, овкусители и оцветители.

Млечни продукти с дълъг срок на годност (повече от 2 месеца). Всичко, което има срок за съхранение повече от две седмици, не трябва да се използва.


Зеленчуци извън сезона - При тях е предизвикано изкуствено порастване и зреене, пълни са с химикали, а също обработвани с препарати срещу гниене и хербициди

Кексове в опаковка, рула - те не се развалят, не съхнат, с месеци може да се запазят и пак ще бъдат със същите качества.

Бонбони - 90% шоколад съвсем  не е истински щоколад (оцветители, заместители). Шоколадовите блокчета са с гигантско количество калории, химически добавки, ГМО-продукти, оцветители и ароматизатори. Съчетаването на всичко това с голямо количество захар осигурява висока калоричност и желание да ядеш отново и отново.


Сладки газирани напитки - Смес от бяла захар, химия и газове. Вместо да утоляват жаждата, ви карат да пиете повече.

 

Свързани публикации

здравословни храни - правилно хранене | снимка: Shutterstock
28.12.2015 г.
3570

Филип Харманджиев: Храната, която ядем, е въпрос на лична отговорност

Харманджиев е убеден, че в момента се храним много по-вредно, отколкото преди и в днешно време много от болестите идват от храната. Това се дължи на политиката, която водят държавите, а именно – колкото човек е по-нездрав, толкова е по-манипулируем
Виж повече
опасност от използване на микровълнови печки
22.01.2016 г.
2392
1

Използването на микровълнови печки уврежда химичната структура на храната

Микровълните се деформират и изкривяват молекулите в храната, докато конвенционалните методи за отопление не го правят. Използването на микровълново лъчение всъщност променя химичната структура на тази храна.
Виж повече
природата лекува
14.04.2016 г.
2665

Вижте кои са естествените антибиотици, използвани от нашите предци

Храни и билки са се използвали ежедневно, за да предпазват хората от инфекции и болести, преди разработването на фармацевтични антибиотици през 40-те години на XX век. И до днес природните методи се използват по целия свят.
Виж повече
Валентин Грандев - Лекция на Летен веган фест 2016 - Варна | © 2016 Портал12
30.06.2016 г.
5480
3

Валентин Грандев представи формула на здравето и полезното хранене (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

В своята лекция Валентин Грандев на кратко ни запозна с основни принципи в храненето, които водят до оздравяване и дълголетие. Лекторът ни посъветва да се обърнем към традициите, като посочи факти, с които обясни защо да намалим количеството на храната, която приемаме, по какъв начин ни вреди месото и как да консумираме млечни продукти.
Виж повече
Коментари 1
  • Весела
    27.07.2016 г. 09:53
    Прекрасна информация! Бъдете благословени за ради Доброто, което правите!

Коментари:

Спонсори на Портал 12