Търси

Специално участие на Теодосий Спасов в концерт по време на форума Българският Дух през вековете (ПОКАНА)

19.03.2018 г.
3588
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Концерт “Българският дух през вековете” събира на 14 април във Велико Търново на една сцена изявени български певци и музиканти. Теодосий Спасов, Иван Шопов и “Авигея”, “Ева Квартет” и Трио Калина с Антон Гудов ще поведат слушателите в едно дълбоко търсене на Българския дух, който може да бъде открит в тяхната музика.
Концертът е част от едноименния Международен Форум, който ще се проведе от 13 ти до 15 ти април в старата столица и е посветен на българската история, традиции и дух.
В последните години все повече българи търсят истината за корените и историята ни. Това е така, защото вътрешно знаем, че българският код, който носим, е не само древен, но съхранява и нашата мисия като народ. С форума и специално с този концерт искаме да отключим и провокираме у всеки  - търсенията на българския дух - в музиката, в шевиците, в историята, в светилищата. Естествено музиката въздейства най-пряко и повежда по пътя на Духа.
“Затова и събрахме, точно тези изпълнители - Теодосий Спасов - кавалджията на света, “Формация Авигея” и Иван Шопов, “Ева Квартет” и “Трио Калина” с Антон Гудов” -  споделя проф. Дамян Попхристов от Фондация “Български Център Просветление” - един от организаторите на събитието.
Изпълнителите ще ни потопят в древни мелодии от българския фолклор, които отключват миналото и го пренасят в настоящето.Музиката, която ще чуем по време на концерта ще бъде своеобразен мост между земното и неземното, материалното и духовното, човека и космоса.
Кои са изпълнителите в концерта “Българският дух през вековете”?
Младата Фолклорна формация “Трио Калина” и Антон Гудов ще ни въведат в автентичния български фолклор. Една от мисиите на формацията е да популяризират позабравени обработки на старото поколение композитори като Стефан Кънев, Николай Кауфман, Стефка Кушлева, Кирил Стефанов, Филип Кутев. Всички песни в техния репертоар са внимателно подбрани и по-непознати на днешния слушател. Това са песни със "сладка" хармония, благозвучни, без излишен кич.

„Ева Квартет“  е една от певческите формации за фолклорна музика, която през последните години набира все по-голяма популярност. Създадена е от четири певици от световно-известния хор „Мистерията на българските гласове“. Древните мелодии, които са в основата на репертоара им и прецизната интонация донасят бърза и заслужена популярност на формацията. Голямо значение четирите певици отдават и на църковно-славянската музика.

Ева квартет
Формация „Авигея“ обединява млади талантливи певици с мисията да възраждат, съхраняват и разпространяват фолклорното ни богатство. Те вярват, че заедно ще достигнат до непознати и в същото време така близки до всеки от нас кътчета от националното ни наследство. През 2016 г. започват съвместната си работа с Иван Шопов - Бalkansky, един от най успешните ни и талантливи музиканти в момента, от която се ражда и съвместният им албум - Kanatitsa - интерпретация на български фолклорни песни през призмата на електронното  звучене.

Авигея

Иван Шопов е всестранно развит талант и един от най-успешните ни музиканти в момента. Стремежът му да изживява свободно всичките си творчески пориви, го прави смел, различен и много иновативен. Проектът му „Бalkansky“ го събра с Теодосий Спасов и Иво Христов, с които много впечатляващо съчетават красотата на фолклорната музика с модерен електронен бийт.
Теодосий Спасов - Наричат го кавалджията на света. Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които Музикалните състави на Българското Национално Радио, Хор „Мистерията на българските гласове” , Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов и още много други български и световни музиканти. В едно свое интервю казва: “Музиката е магия, която преминава през всякакви граници и ограничения, свързва хората с еднакви интереси, с отношение към възвишеното, към духовното”.
 
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12