Търси

Социален проект 'Щъркелите' сприятелява деца в нужда и им дава криле  

06.04.2016 г.
1409
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 2-ри април отбелязахме световния ден за информираност за аутизма. В тази връзка Портал12 представя един уникален по рода си проект, който работи в посока към пълноценната социализация и повишаване качеството на живот на децата със специални образователни потребности, чрез интерактивно образование, стимулиране и изява на творческия им потенциал.
 
Три организации са се включили активно в проекта - АРДУС - Асоциация на родителите на деца с увреден слух (Пловдив и София), Образователен център ЯНИКА за деца с увреден слух, и Образователен център Медиа. Сайтът на проекта е http://www.storks.biz/ - там може да намерите подробна информация за неговите дейности и партньори.
 
Много деца живеят в социална изолация
Социален проект „Щъркелите“ е приел за своя мисия да промени отношението на обществото към така наречените „инвалиди“ и да разкрие техните достойнства. Думата „инвалид” буквално преведена означава „някой, който не съществува, не е легитимен”. Може би затова не ги забелязваме – големи групи от хора със здравословни проблеми остават невидими за нас, подложени на социална и културна изолация.
 
Особено тежка и неприемлива е тази изолация за децата със специални образователни потребности, които още в началото на житейския си път са поставени в ограничена и непълноценна ситуация, лишени от възможността да общуват активно със своите връстници, да се развиват и изявяват като личности.
 
Благородството на Щъркелите
Всички дейности в социален проект „Щъркелите” са фокусирани върху създаване на ефективен модел за социално и културно взаимодействие, базирано на концепцията „деца помагат на деца”. Проектът има за цел да изгради среда, в която децата „в норма” и децата с образователни потребности ще развиват заедно своите творчески заложби, без да бъдат разделяни. Целта му е свързана с повишаването на личната и творческа компетенция на участниците, както и промяна на социалните нагласи спрямо децата със здравословни проблеми, които често се възприемат като бреме, а не като ценни и уникални личности.
 
Това може да се осъществи чрез дълбокото познаване на тези деца, които в много голяма степен живеят изолирани и в затворени общности. За излизането им от анонимност помагат детското онлайн списание „Щъркел” и публичните изяви на техния талант в кукления театър и арт продукцията, която сътворяват в школите.
 
Детско списание „Щъркел” – място за срещи и приятелства
Детското онлайн списание „Щъркел” е едно специално място за среща, където децата прекарват време заедно и споделят своя свят с други деца. Тук се публикува детско творчество – приказки, стихове, песни, рисунки, снимки, пътешествия, мечти.
 
„Отделихме специална рубрика „Детски свят”– за всичко онова, което ви впечатлява: космосът, животните, далечните земи, изобретателите, индианците, детските събития, в които участвате или се случват някъде по света. Пишете ни, снимайте, рисувайте, творете и ни изпращайте всичко, което вашите ръце и умове сътворяват всеки ден!“ – призовава Маргарита Друмева от екипа на Социален проект „Щъркелите”. При желание, всяко дете може да изпраща материали, рисунки, презентации, проекти, даже такива, каквито е правило за училище.
 
В списанието има още интересни рубрики: „От раклата на баба” – децата разказват истории от своите баби и дядовци; „Портрети” – тук децата описват важен за тях приятел; „Внимание, възрастен!” – това е място за ония възрастни, които все още носят детето в себе си и са написали стихче или разказ, песничка или анекдот, предназначени за деца; има и „Аудиоплатформа“, която е място за истинските гласчета на децата.
 
Проектният период приключва, но добрите дела продължават
Съвсем скоро приключва Социален проект „Щъркелите“ и финалът ще бъде отбелязан с интересни събития. Желанието на екипа е той да продължи целогодишно, за да бъдат умножени стойностните резултати от него. Само за списание „Щъркел“ са събрани достатъчно материали, за да функционира още няколко месеца.
 
Социален проект „Щъркелите“ работи под мотото „Имаш само това, което си дал“, защото: „Колкото повече даваш, толкова по-богат ставаш. Вие искате ли да сте богати? Е, хайде, до скоро. Бъдете много, много смели и свободно разперете крилете си.“, е обръщението на Маргарита Друмева към Щъркелите. Знайте, че и Вие можете да бъдете Щъркел.
 
 

Свързани публикации

Стивън Уилтшир - художник феномен
25.01.2016 г.
2853
5

Стивън Уилтшир е поредният пример за човешки феномен, необясним за традиционната наука

Стивън Уилтшир участва в документален филм на Би Би Си. В него се показва как след полет с хеликоптер над Лондон, той извършва подробни и перфектно мащабирани въздушни илюстрация на площ от четири квадратни мили в рамките на три часа. Графиката му включва общо детайлни рисунки на 12 исторически забележителности и 200 други структури
Виж повече
възпитание на децата - усет към Природата - разумност - сетивност при децата
29.01.2016 г.
3388
7

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Виж повече
Екоселище Радост
09.03.2016 г.
4782
18

Екоселище Радост отваря вратите си за прием на „проблемни“ деца

Екоселище Радост обяви, че отваря вратите си в помощ на т.нар. „проблемни“ деца. Децата ще получат много Любов, внимание, ще научат и занаят според желанията и талантите си
Виж повече
аутизмът всъщност е подарък свише за човечеството
31.03.2016 г.
7249
7

Другата страна на аутизма и какво се крие зад него

За нас аутизмът не е болест и макар че е квалифицирана като такава, аутизмът е преди всичко ново състояние и възприятие на света. Това ново възприятие е в крайно несъответствие с матрицата, по която ние всички останали сме приели да живеем
Виж повече
Коментари 1
  • Виолета Демирева
    06.04.2016 г. 16:08
    Прекрасен проект. Децата имат нужда да се изявят, а все по-трдно ги слушат възрастните. Общуването между децата също става все по-трудно и по-рядко...

Коментари:

Спонсори на Портал 12