Търси

Солидарен дом - инициативата за подкрепа на самотни родители

08.03.2016 г.
2271
6
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Грижата за деца и работата са трудно съвместими, особено за самотните родители. Нели Гошева е самотна майка и много добре познава предизвикателствата, пред които един самотен родител е изправен всеки ден: намиране на жилище, намиране на работа, плащане на сметки, изхранване, грижа за децата, изпращането им на училище и т.н. Тя е твърдо решила да помогне на хората в нейното положение и е измислила начин по който да го стори заедно с хората, които вече е запалила по своята идея - изграждането на Солидарен дом – дом от хората за хората.

Идеята на Нели Гошева е заедно със съмишленици да учреди фондация „Солидарен дом“, чрез която да закриля и подкрепя самотните родители, както и родители и деца, жертви на насилие. Нейната идея вече е подкрепена от доброволците от Клуб Нещото в гр. Пловдив - психолог Десислава Даскалова, адв. Надежда Кръстева, арх. Петя Владимирова, инж. Георги Желязков и много други, които именно днес ще учредят фондацията.

“Солидарен дом ще осигури на нуждаещите се жилище, ще им помогне да завършат образованието си, да развият определени умения, да си намерят работа, както и да се запознаят с Правата на Човека и Правата на Детето, и да се научат да ги отстояват. За осъществяването на идеята ще работят доброволци – проектанти, адвокати, психолози и изобщо помощта на хора от всички професии е добре дошла.” - разказвани ни с плам Нели.

Тя ни обяснява, че нейната цел е не само да предостави подслон на тези семейства, които имат нужда от помощ, а да им бъдат предоставени условия да развиват и придобиват умения. Именно затова в селището ще има плодно-зеленчукови градини, в които родителите и децата сами ще отглеждат храната си.

“Работата и връзката със земята от една страна е прекрасна терапия, а от друга страна развива полезни умения, дисциплина и чувство за отговорност, обяснява Нели и допълва, че семействата ще могат да останат в жилището до момента, в който се почувстват достатъчно независими и решат да поемат по свой път.”

Не може да не подминем въпроса как ще се защити селището от хора, на които не им е там мястото или не искат промяна в своя живот. Инициаторката ни обяснява, че е почерпила опит от Испания, където е живяла. Как ще се подпомага дадено семейство от страна на фондацията и за колко време, ще решава Управителният съвет, съобразявайки се с индивидуалните особености на всеки случай. Приемът в „Солидарен дом“ ще става след сключване на договор с фондацията и спазване на заложени правила и задължения в него.

Едно от изискванията в договора ще бъде родителите да се усъвършенстват, за да придобият умения, чрез които да осигурят достоен живот на себе си и децата си, вместо да чакат някой да се грижи за тях. По този начин всеки родител ще почувства съпричастност, ще усети, че е оценен, а в същото време ще се мотивира, ще използва максимално предоставената възможност и ще се убеди, че е способен на много повече.

“Когато родителите показват воля за положителна промяна, когато полагат усилия да се реализират, тогава и дарителите на фондацията ще имат желание да продължават да ги подкрепят”, убедена е напълно Нели.

След като днес ще се положат основите с учредяването на фондацията “Солидарен дом” в клуб Нещото в Пловдив, втората стъпка ще бъде набиране на средства за закупуване на подходящ парцел, на който да се построят жилищата. Нели и хората около нея обмислят възможността  да работят и помагат ефективно на семействата в нужда и преди да са осигурили средствата за закупуване на парцела. Така с малки крачки, поетапно фондация “Солидарен дом” ще се  стреми към реализацията и на голямата цел.

Нели и нейните съмишленици искат да започнат нов етап от развитието на българското общество и солидарната помощ. Фондацията не просто ще подобри състоянието на нуждаещите се семейства. Тя ще покаже на всички нас, че е напълно възможно да се подкрепяме и да се грижим един за друг, и че това наистина има значение за поколенията след нас. Ако и вие виждате смисъл в инициативата и бихте искали да я подкрепите, може да го направите чрез сайта: https://solidarendombg.wordpress.com/.

 

Свързани публикации

Екоселище Радост
09.03.2016 г.
4809
18

Екоселище Радост отваря вратите си за прием на „проблемни“ деца

Екоселище Радост обяви, че отваря вратите си в помощ на т.нар. „проблемни“ деца. Децата ще получат много Любов, внимание, ще научат и занаят според желанията и талантите си
Виж повече
Коментари 6
 • Лефтер Спиров
  09.03.2016 г. 17:06
  Проблемът със самотното родителство засяга всеки един от нас и е редно да подкрепим проекта кой както може - с парични средства, с позитивни мисли, с разпространение на информацията - всичко се брои, всичко има значение. Успех! :V
 • Ани
  09.03.2016 г. 16:28
  Прекрасна идея, пожелавам повече подкрепа и съдействие за осъществяването й. Много ценно е това, че всеки участващ трябва да поеме отговорност за живота си като в същото време чувства съпричастността на останалите. Не храни с риба гладния, а го научи сам да си я хваща! Когато човек не се тюхка за съдбата си, а действа, за да я подобри, има шанса да е творец, а не потребител. Най-важното в случая е да се опази чистотата на идеята!
 • Neli Gosheva
  08.03.2016 г. 19:50
  Благодаря за прекрасно изложената инициатива от Портал 12, благодаря и за милите коментари с пожелания. Радвам се, че всеки ден се срещат все повече хора, които подкрепят и най-вече разбират идеята и необходимостта от нейното осъществяване. Благодаря ви!
 • Ваня Рангелова
  08.03.2016 г. 17:23
  Радвам се, че идеята получава живот, Нели! Пожелавам ти успех!
 • Ива
  08.03.2016 г. 15:42
  Доста заинтригуваща идея, много трудно осъществима. От все сърце пожелавам успех на тази инициатива.

Коментари:

Спонсори на Портал 12