Търси

Слънчевият сплит – портал към Океана на Всемирния Живот

13.01.2019 г.
14357
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Хората често казват, че сърцето е онова, което разбира; и дори се говори за „мъдростта на сърцето“, за „емоционална интелигентност“… За кое сърце обаче става дума? Истинското сърце, сърцето според Науката на Посветените – това е слънчевият сплит: именно той усеща, разбира, схваща Великите Космични Истини. С мозъка, с ума е невъзможно човек да има съвършено разбиране. Трябва да преживеем нещата, за да ги разберем: да ги преживеем с цялото си същество.

Слънчевият сплит е седалището на подсъзнанието, а мозъкът – на съзнанието. Когато слезете в подсъзнанието – понеже е свързано с целия Космос, с Безкрая, то представя колективната страна на нещата, Цялото – вие навлизате в Океана на Всемирния Живот и се сливате с него: чрез слънчевия сплит вибрирате в унисон с Безкрая. И когато пожелаете да станете един съзнателен, свободен индивид, качете се в мозъка. Мозъкът индивидуализира човешките същества, а слънчевият сплит ги колективизира, обединява ги отново с Цялото.
Слънчевият възел управлява повечето функции на физическото тяло; именно той е създал мозъка и той го подхранва. Да, мозъкът е творение на слънчевия сплит – ето защо слънчевият сплит го храни, праща му „субсидии“; и когато спре да ги изпраща, човек губи своите способности: става сънлив или получава главоболие и не може повече да разсъждава.

Защо Древните са го нарекли „слънчев“? Защото е свързан със Слънцето, а Слънцето е Сърцето на нашата Слънчева система.

Ако сравните слънчевия сплит и мозъка, ще видите, че те са изградени от едно и също вещество – сиво или бяло, но разположено в обратна последователност: в мозъка сивото вещество е на повърхността, а бялото – във вътрешността. В слънчевия сплит е обратното. Благодарение на сивото вещество, човек разбира, а благодарение на бялото вещество – усеща. В мозъка сивото вещество е на повърхността и подтиква хората да разбират външната страна на живота; докато в слънчевия сплит сивото вещество ги води до това да разбират духовната, дълбоката, вътрешната, съкровената страна на живота...

И тъй, благодарение на бялото вещество, което е на повърхността на слънчевия сплит, той усеща всичко, което се случва в човешкото същество, във всичките му клетки; ето защо непрестанно е зает да възстановява равновесието. Слънчевият сплит разполага с внушителна „аптека“; и понеже е свързан с всички органи, с всички клетки, знае какво се случва и може да се намеси, така че следователно той е по-добре оборудван от мозъка.

Хората трябва да се научат да разпределят своята деятелност между мозъка и слънчевия възел, също като при истинската женитба, в която мъжът и жената живеят в хармония, споделяйки общата работа: тогава мозъкът ще може да прояви всички сили, събрани в слънчевия сплит. Слънчевият възел съдържа в своите архиви цялото познание от най-далечното минало, а мозъкът е този, на който се пада да го изяви. Мозъкът не е нищо друго освен инструмент, натоварен със задачата да „вади на бял свят“ богатствата, заровени в недрата на нашето същество.

Именно научавайки се да се съсредоточава върху слънчевия възел с много Любов, човек съумява да събере цялата си енергия, за да я изпрати към мозъка. Понеже мозъкът е като екран, върху който се правят прожекции, то, колкото повече „коремният мозък“, ако мога така да се изразя, правилно прожектира образи върху екрана на другия мозък, толкова по-енергичен и способен да действа става човекът.

И така, слънчевият сплит също е един мозък, само че обърнат наопаки. Бялото вещество на слънчевия възел, което е от външната страна, се свързва с бялото вещество на мозъка, което е отвътре, а сивото вещество на слънчевия сплит, което е във вътрешността му – със сивото вещество на мозъка, което е отвън: това кръстосване минава през шията. Ето защо, когато усетите, че това свързване не се извършва правилно, трябва да разтриете врата в областта на шийните прешлени, за да възстановите потоците от слънчевия възел към мозъка.

Хората на Запада постепенно се саморазрушават, защото цялата им дейност е фокусирана в мозъка: интелектуално обучение, изчисления, грижи, тревоги и т.н. – но понеже мозъкът им все още не е чак толкова подготвен да устоява на голямо напрежение, в днешно време има много нервни болести именно заради претоварен мозък. Който не води правилен живот, съсипва най-важния фактор, от който зависи всичко останало в неговия организъм.

В старите алхимични трактати се разглежда въпросът за една специална есенция, един елей, обладаващ чудни свойства: той носел здраве, мъдрост, красота, знание… А всъщност всички живи същества – растения, животни, хора – са способни да извличат тази есенция. Тя е наричана с много имена: „животворен елей“, „прана“, „Еликсирът на Вечния Живот“… Други я наричат „магнетизъм“. И когато човек се храни, когато диша и дори когато мисли, той търси как да извлече именно тази есенция, този елей.
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12